Fyra röster inför kommunrankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.

Patric-Åberg

Patric Åberg

Foto: Precious People

Patric Åberg, Östra Göinge (M) ranking 2017: plats 107

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Utifrån siffrorna i Svenskt Näringslivs enkät har vi aldrig haft bättre svar och därför tror jag att vi kommer att få en ”all time high”. Jag utgår från att vi spräcker 100-vallen, vilket har varit ett mål under några år. Vi kan nog öka ett tjugotal platser.

Finns det några speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Vi jobbar på att vara synliga bland företag via träffar och upphandlingsdialoger till exempel, där vi får in synpunkter för att underlätta för företag att komma med anbud. Serviceinriktad myndighetsutövning med företagslots sedan tre år tror jag har varit en av nycklarna. Det handlar om att minska krånglet för den enskilde företagaren. Det har gjort att många upplever kommunen som smidig och tillgänglig.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Det går allmänt bra för kommunen. Kommunens attraktionskraft är den viktigaste frågan för företagarna. Det byggs mycket nytt och det är ett allmänt positivt bra driv. En utmaning för Östra Göinge är att vi har tappat 1000 industrijobb på tio år, men de industrier som finns går som tåget ändå tack vara effektiviseringar. Vi jobbar för att företag ska kunna växa fram och vi gör vad vi kan lokalt.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Den är viktig för att lyfta en viss grupps intresse för en fråga. Min åsikt är att företagare är bra för tillväxten, i landet så väl som i kommunen och regionen. Svenskt Näringslivs ranking får mycket uppmärksamhet och leder till diskussioner efteråt om hur vi ska jobba vidare. 

Annalena Järnberg

Annalena Järnberg

Foto: Laila Sandberg

Annalena Järnberg, Hällefors (S) ranking 2017: plats 209

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Jag hoppas att vi behåller platsen eller ökar i rankingen. Vårt mål är att ha ett bra näringsliv i Hällefors och vi gör allt vi kan för att få de bästa förutsättningarna. Startskottet var när vi låg i botten och beslutade om att ta ett helhetsgrepp. Det är små steg, men det ska vara rätt och riktigt.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Bra kommunikation är alltid viktigt för att visa att kommunen är på tå när det gäller vad näringslivet behöver och hur vi kan vara till hjälp. Vår resa började inte på den bästa placeringen, men arbetet är en fortgående process. Det handlar om att hålla i och hålla ut. Det är en ständig dialog när det gäller myndighetsfrågor som bygglov, livsmedel och så vidare.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Jag tror att det går riktigt bra både för kommunen och näringslivet. Det är många som har investerat och tror på framtiden. Men vi har våra utmaningar som till exempel arbetskraftsbrist. Vårt näringslivsråd där vi lyfter strategiska frågor är en otroligt viktig arena.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Det är många diskussioner kring dess betydelse eller inte, men den skickar en signal ut i kommunen som visar att vi gjort vårt jobb och att vi värnar om näringslivet. Vi låg i nedersta delen i flera år och det är ett tydligt kvitto när vi går upp. När Hällefors hamnar på kartan får vi andra muskler och verktyg att jobba med.

Christina-davidson

Christina Davidson

Foto: Jimmy Stjärnborg

Christina Davidson, Nybro (C) ranking 2017: plats 178

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Utifrån den jämförelse med oss själva som vi fick efter enkäten i maj så har det gått bra och uppåt på alla punkter, så jag hoppas och tror att vi kommer att få ett bättre resultat i år. Det är alltid en spänning att se. Internt finns det ett mål att ligga på topp-100 på sikt, men vi tar det stegvis.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Vi har jobbat mycket med information och kontakter. Vi har lyssnat på näringslivet om hur de upplever sina kontakter med kommunen. Vi återkopplar via nyhetsbrev till företagare. Vi jobbar också med att matcha kompetensbehov genom våra vuxenutbildningar. Vi är en industrikommun och även en transportknut med mycket logistik, och utbildar därför chaufförer.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Känslan är att det finns en positivism. Företagen går bra, det kommer många ordrar in, det är nyanställningar och nyetableringar. Det går framåt! Det var några tuffa år kring 2012-2014 med uppsägningar, varsel och nedläggningar inom glas- och tillverkningsindustrin, men nu är det andra verksamheter som nyanställer.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Jag tycker att det är bra med en mätning som vi själva inte kan påverka, utan det är en attitydsmätning om hur företagen ser på kommunen. Den är ett bra instrument för vårt förbättringsarbete. Utöver Svenskt Näringslivs ranking är det Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) mätningar vi tittar djupare på, men det pratas mycket om rankingen.

Helena Stenberg

Helena Stenberg

Foto: Maria Fäldt

Helena Stenberg, Piteå (S) ranking 2017: plats 226

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Jag hoppas att vi har klättrat uppåt då vi har sett svaren på de enskilda frågorna i enkäten, och de pekar på att det har gått bra. Vi har inte satt någon specifik placering som mål utan vill allmänt förbättra oss och har jobbat rejält med det under några år.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– I slutet av förra året beslutade vi oss för att göra något åt det här och höll workshops om vad vi ska göra. Det handlar förstås om kommunikation och kunskap. Politiker och tjänstepersoner ska gå SKL:s utbildning ”Förenkla – helt enkelt”. Företagsbesök har vi gjort i alla år, men det handlar om att ställa frågor och inte bara hälsa på. Vi vill skapa arenor för regelbundna möten strukturerat. Utbildningsinsatsen är också viktig.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Det är mycket utveckling i Piteå just nu där det byggs både på höjden och bredden. Lokala entreprenörer satsar, bostäder byggs och befintliga företag går bra. Det finns en framtidstro. Vi hoppas att det arbete vi gör för näringslivsklimatet ska ge resultat på sikt, därför är det jätteroligt om vi klättrar i rankingen.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Den gör att fokus sätts på en fråga. Jag vill vara tydlig med att den inte är allt vi tittar på utan det finns andra mätningar också. Men fokuset är intressant och får oss att vilja jobba med frågorna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

VALET 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.