Fyra röster inför kommunrankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.

Patric-Åberg

Patric Åberg

Foto: Precious People

Patric Åberg, Östra Göinge (M) ranking 2017: plats 107

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Utifrån siffrorna i Svenskt Näringslivs enkät har vi aldrig haft bättre svar och därför tror jag att vi kommer att få en ”all time high”. Jag utgår från att vi spräcker 100-vallen, vilket har varit ett mål under några år. Vi kan nog öka ett tjugotal platser.

Finns det några speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Vi jobbar på att vara synliga bland företag via träffar och upphandlingsdialoger till exempel, där vi får in synpunkter för att underlätta för företag att komma med anbud. Serviceinriktad myndighetsutövning med företagslots sedan tre år tror jag har varit en av nycklarna. Det handlar om att minska krånglet för den enskilde företagaren. Det har gjort att många upplever kommunen som smidig och tillgänglig.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Det går allmänt bra för kommunen. Kommunens attraktionskraft är den viktigaste frågan för företagarna. Det byggs mycket nytt och det är ett allmänt positivt bra driv. En utmaning för Östra Göinge är att vi har tappat 1000 industrijobb på tio år, men de industrier som finns går som tåget ändå tack vara effektiviseringar. Vi jobbar för att företag ska kunna växa fram och vi gör vad vi kan lokalt.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Den är viktig för att lyfta en viss grupps intresse för en fråga. Min åsikt är att företagare är bra för tillväxten, i landet så väl som i kommunen och regionen. Svenskt Näringslivs ranking får mycket uppmärksamhet och leder till diskussioner efteråt om hur vi ska jobba vidare. 

Annalena Järnberg

Annalena Järnberg

Foto: Laila Sandberg

Annalena Järnberg, Hällefors (S) ranking 2017: plats 209

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Jag hoppas att vi behåller platsen eller ökar i rankingen. Vårt mål är att ha ett bra näringsliv i Hällefors och vi gör allt vi kan för att få de bästa förutsättningarna. Startskottet var när vi låg i botten och beslutade om att ta ett helhetsgrepp. Det är små steg, men det ska vara rätt och riktigt.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Bra kommunikation är alltid viktigt för att visa att kommunen är på tå när det gäller vad näringslivet behöver och hur vi kan vara till hjälp. Vår resa började inte på den bästa placeringen, men arbetet är en fortgående process. Det handlar om att hålla i och hålla ut. Det är en ständig dialog när det gäller myndighetsfrågor som bygglov, livsmedel och så vidare.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Jag tror att det går riktigt bra både för kommunen och näringslivet. Det är många som har investerat och tror på framtiden. Men vi har våra utmaningar som till exempel arbetskraftsbrist. Vårt näringslivsråd där vi lyfter strategiska frågor är en otroligt viktig arena.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Det är många diskussioner kring dess betydelse eller inte, men den skickar en signal ut i kommunen som visar att vi gjort vårt jobb och att vi värnar om näringslivet. Vi låg i nedersta delen i flera år och det är ett tydligt kvitto när vi går upp. När Hällefors hamnar på kartan får vi andra muskler och verktyg att jobba med.

Christina-davidson

Christina Davidson

Foto: Jimmy Stjärnborg

Christina Davidson, Nybro (C) ranking 2017: plats 178

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Utifrån den jämförelse med oss själva som vi fick efter enkäten i maj så har det gått bra och uppåt på alla punkter, så jag hoppas och tror att vi kommer att få ett bättre resultat i år. Det är alltid en spänning att se. Internt finns det ett mål att ligga på topp-100 på sikt, men vi tar det stegvis.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– Vi har jobbat mycket med information och kontakter. Vi har lyssnat på näringslivet om hur de upplever sina kontakter med kommunen. Vi återkopplar via nyhetsbrev till företagare. Vi jobbar också med att matcha kompetensbehov genom våra vuxenutbildningar. Vi är en industrikommun och även en transportknut med mycket logistik, och utbildar därför chaufförer.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Känslan är att det finns en positivism. Företagen går bra, det kommer många ordrar in, det är nyanställningar och nyetableringar. Det går framåt! Det var några tuffa år kring 2012-2014 med uppsägningar, varsel och nedläggningar inom glas- och tillverkningsindustrin, men nu är det andra verksamheter som nyanställer.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Jag tycker att det är bra med en mätning som vi själva inte kan påverka, utan det är en attitydsmätning om hur företagen ser på kommunen. Den är ett bra instrument för vårt förbättringsarbete. Utöver Svenskt Näringslivs ranking är det Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) mätningar vi tittar djupare på, men det pratas mycket om rankingen.

Helena Stenberg

Helena Stenberg

Foto: Maria Fäldt

Helena Stenberg, Piteå (S) ranking 2017: plats 226

Hur tror du att det har gått i rankingen i år?
– Jag hoppas att vi har klättrat uppåt då vi har sett svaren på de enskilda frågorna i enkäten, och de pekar på att det har gått bra. Vi har inte satt någon specifik placering som mål utan vill allmänt förbättra oss och har jobbat rejält med det under några år.

Finns det speciella frågor ni har jobbat med det senaste året?
– I slutet av förra året beslutade vi oss för att göra något åt det här och höll workshops om vad vi ska göra. Det handlar förstås om kommunikation och kunskap. Politiker och tjänstepersoner ska gå SKL:s utbildning ”Förenkla – helt enkelt”. Företagsbesök har vi gjort i alla år, men det handlar om att ställa frågor och inte bara hälsa på. Vi vill skapa arenor för regelbundna möten strukturerat. Utbildningsinsatsen är också viktig.

Hur är känslan i kommunen just nu?
– Det är mycket utveckling i Piteå just nu där det byggs både på höjden och bredden. Lokala entreprenörer satsar, bostäder byggs och befintliga företag går bra. Det finns en framtidstro. Vi hoppas att det arbete vi gör för näringslivsklimatet ska ge resultat på sikt, därför är det jätteroligt om vi klättrar i rankingen.

På vilket sätt är det bra att rankingen görs?
– Den gör att fokus sätts på en fråga. Jag vill vara tydlig med att den inte är allt vi tittar på utan det finns andra mätningar också. Men fokuset är intressant och får oss att vilja jobba med frågorna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.