"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

NYHET Publicerad

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.

Johan Redhe

Johan Redhe, vd på Schalins ringar

Eddie Edwinsson, Mekanav AB, Själevad

Eddie Edwinsson, Mekanav

Foto: Katarina Norström
Anneli Sirsjö

Anneli Sirsjö, projektledare

Foto: STEFAN TELL

Årets ”Företagardag”, den tredje i ordningen, samlade 150 företagare och 90 politiker i Näringslivets Hus. 

– Förväntningarna inför mötet har varit höga. Aldrig tidigare har så många politiker anmält sig. Det är frukten av ett intensivt arbete vid våra regionkontor. Samtidigt är vi duktiga på att underhålla våra politiska kontakter, sa projektledare Anneli Sirsjö.

Företagardagen är ett sätt för Svenskt Näringsliv att ha kontakt med medlemsföretagen. Göra dem entusiastiska att engagera sig, så att de har en genomtänkt uppfattning om samhället, politiken och näringslivets roll.

På programmet stod bland annat rundabordssamtal mellan dels företagare och experter från Svenskt Näringsliv, dels företagare och politiker från den egna valkretsen. Skatter, RUT/ROT, arbetskraftsinvandring, integration, yrkesutbildning, regelkrångel, upphandling och infrastruktur är ett axplock på frågor som diskuterades.

– Utgångspunkten för dagen var företagens roll som jobbskapare och hur det påverkar vårt välstånd, sa Anneli Sirsjö.

Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik, var en av deltagarna. Han lyfte bland annat frågan om äganderätten i skogen.

– Det är förskräckligt att staten kan ta skog utan att ge rimlig ersättning. Det är ju samma sak som att de skulle åka till Stockholm och beslagta gamla familjegårdar. Det är viktigt att värna värden i naturen, men det måste göras på ett justare sätt, sa han.

Även den avmattade konjunkturen var på hans läppar.

– Vi är en pressad bransch, men jag är övertygad om att vi kommer att finnas kvar när andra inte finns längre. Konsumtionen ökar av förnyelsebara råvaror, och vi jobbar med att ta fram råvaran i skogen, sa han.

Johan Redhe, vd på Schalins ringar, pratade arbetskraftsinvandring med experter. Företaget har länge brottats med Migrationsverkets långa handläggningstider för att få hit utländska juvelfattare, en nyckelkompetens som inte finns i Sverige. Handläggningstider på drygt ett år har varit vardag, vilket inneburit kraftiga begränsningar för företaget. Men nu har läget ljusnat, berättade han.

– Vi har blivit certificerade, vilket gör att vi ska vara garanterade en handläggningstid på mellan 10 och 20 dagar, men det brukar ta en månad. Men tiden har alltså gått från ett år till en månad, så det har blivit mycket bättre, sa han.

Allt var dock inte frid och fröjd.

– Det finns fortfarande mycket byråkrati kvar, sa han.

Richard Teern som driver en ICA-butik i Borgholm gav en känga till landets politiker.

– Det förstår inte företagens villkor och behov, sa han.

Butiken har extremt svårt att hitta folk att anställa, trots att företaget skriker efter folk. Exempelvis lyfte han arbetstidslagar som sätter käppar i hjulen för nattarbete. Han berättar att de gärna skulle anställa utländsk arbetskraft och ungdomar för att matcha toppar i verksamheten. Men hindren är många, berättar han.

– Vi driver en ICA-butik, jag menar hur svårt ska det vara? I dag anställer vi mest pensionärer, säger han och påpekar än en gång att politikerna inte inser vilka problem företagen brottas med på det här området.

Kompetensförsörjningen är den stora frågan just nu. Inte minst i mindre samhällen, betonade han.  

– Man får mest en klapp på axeln, men ingen som förstår, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggboom i Malung-Sälen

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.