"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

NYHET Publicerad

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.

Johan Redhe

Johan Redhe, vd på Schalins ringar

Eddie Edwinsson, Mekanav AB, Själevad

Eddie Edwinsson, Mekanav

Foto: Katarina Norström
Anneli Sirsjö

Anneli Sirsjö, projektledare

Foto: STEFAN TELL

Årets ”Företagardag”, den tredje i ordningen, samlade 150 företagare och 90 politiker i Näringslivets Hus. 

– Förväntningarna inför mötet har varit höga. Aldrig tidigare har så många politiker anmält sig. Det är frukten av ett intensivt arbete vid våra regionkontor. Samtidigt är vi duktiga på att underhålla våra politiska kontakter, sa projektledare Anneli Sirsjö.

Företagardagen är ett sätt för Svenskt Näringsliv att ha kontakt med medlemsföretagen. Göra dem entusiastiska att engagera sig, så att de har en genomtänkt uppfattning om samhället, politiken och näringslivets roll.

På programmet stod bland annat rundabordssamtal mellan dels företagare och experter från Svenskt Näringsliv, dels företagare och politiker från den egna valkretsen. Skatter, RUT/ROT, arbetskraftsinvandring, integration, yrkesutbildning, regelkrångel, upphandling och infrastruktur är ett axplock på frågor som diskuterades.

– Utgångspunkten för dagen var företagens roll som jobbskapare och hur det påverkar vårt välstånd, sa Anneli Sirsjö.

Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik, var en av deltagarna. Han lyfte bland annat frågan om äganderätten i skogen.

– Det är förskräckligt att staten kan ta skog utan att ge rimlig ersättning. Det är ju samma sak som att de skulle åka till Stockholm och beslagta gamla familjegårdar. Det är viktigt att värna värden i naturen, men det måste göras på ett justare sätt, sa han.

Även den avmattade konjunkturen var på hans läppar.

– Vi är en pressad bransch, men jag är övertygad om att vi kommer att finnas kvar när andra inte finns längre. Konsumtionen ökar av förnyelsebara råvaror, och vi jobbar med att ta fram råvaran i skogen, sa han.

Johan Redhe, vd på Schalins ringar, pratade arbetskraftsinvandring med experter. Företaget har länge brottats med Migrationsverkets långa handläggningstider för att få hit utländska juvelfattare, en nyckelkompetens som inte finns i Sverige. Handläggningstider på drygt ett år har varit vardag, vilket inneburit kraftiga begränsningar för företaget. Men nu har läget ljusnat, berättade han.

– Vi har blivit certificerade, vilket gör att vi ska vara garanterade en handläggningstid på mellan 10 och 20 dagar, men det brukar ta en månad. Men tiden har alltså gått från ett år till en månad, så det har blivit mycket bättre, sa han.

Allt var dock inte frid och fröjd.

– Det finns fortfarande mycket byråkrati kvar, sa han.

Richard Teern som driver en ICA-butik i Borgholm gav en känga till landets politiker.

– Det förstår inte företagens villkor och behov, sa han.

Butiken har extremt svårt att hitta folk att anställa, trots att företaget skriker efter folk. Exempelvis lyfte han arbetstidslagar som sätter käppar i hjulen för nattarbete. Han berättar att de gärna skulle anställa utländsk arbetskraft och ungdomar för att matcha toppar i verksamheten. Men hindren är många, berättar han.

– Vi driver en ICA-butik, jag menar hur svårt ska det vara? I dag anställer vi mest pensionärer, säger han och påpekar än en gång att politikerna inte inser vilka problem företagen brottas med på det här området.

Kompetensförsörjningen är den stora frågan just nu. Inte minst i mindre samhällen, betonade han.  

– Man får mest en klapp på axeln, men ingen som förstår, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.