kläder 16 9
Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX

Handeln sysselsätter idag 500 000 personer och nu är 70 000 jobb i farozonen. Nästan vart tredje företag inom sällanköp att de bara klarar högst två månader till – vissa av dem bara en månad till.

Allvarligt läge för detaljhandeln 

NYHET Publicerad

STÖDPAKET Nästan vart tredje företag inom sällanköp uppger att de klarar högst två månader till om situationen inte förbättras. Läget är kaotiskt och allvarligt, konstaterar Johan Davidson på Svensk Handel.

Johan Davidson, Svensk Handel

"Regering och riksdag kan verkligen göra en insats här och biffa upp stödpaketen men framför allt se till att de når fram till företagen", säger Johan Davidson. 

Foto: PMAGI

Handeln går igenom ett stålbad just nu. Förutom livsmedelsförsäljningen som går som vanligt, och som för några veckor såg en viss bunkringseffekt och till och med gick lite bättre, är läget dystert.  

Inom den största delen av detaljhandeln, sällanköp, har hälften av företagen tappat minst 40 procent av sin omsättning på kort tid. Bland dem har många tappat så mycket som 60–70 procent av omsättningen.   

– Där är läget allvarligt. Eftersom omsättningen fortsätter att vara extremt låg tilltar likviditetsproblemen. Kassan sinar helt enkelt, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel. 

Förutom att allt fler företag har likviditetsproblemen har också vissa utbudsstörningar i varutillförseln tilltagit.  

– Konsumenterna har inte märkt av det än tack vare att både centrallager och butiker i Sverige har ett visst lager av varor. Men fortsätter leveransproblemen kan det på sikt även bli synligt för konsumenterna i form av att vissa varor tillfälligt tar slut. 

Företagen gör vad de kan för att dra ner på sina fasta kostnader. När det gäller personalen kan de stuva om lite i schemat, ändra öppettider och sluta hyra in timanställda. Dessutom kan de korttidspermittera anställda. Men det räcker inte för de som kanske har tappat 60–70 procent av sin omsättning, påpekar han.  

– Då måste det till ännu större statliga subventioner för personalkostnader och för en rejäl del av hyran. Annars överlever inte de här företagen.  

En annan stor kostnad är hyran men regeringens stödpaket för hyresreduktioner når i dagsläget bara fram till ett fåtal. Stödet bygger på att fastighetsägarna först gör en hyressänkning, men få gör det och då skjuter inte heller staten till några pengar, påpekar Johan Davidson.  

– Där har det inte alls hänt så mycket som vi tycker borde ha hänt. Så det systemet verkar tyvärr inte fungera så bra.  

Svensk Handel hade hellre sett ett system som liknande det som finns i Danmark där det statliga stödet går direkt till handlare eller restaurangägare utifrån förlorad omsättning.  

Under rådande omständigheter uppger nästan vart tredje företag inom sällanköp att de bara klarar högst två månader till, vissa av dem bara en månad till.  

Handeln sysselsätter idag 500 000 personer och nu är 70 000 jobb i farozonen, enligt Johan Davidson. Utöver dem kan ytterligare 150 000 personer tvingas gå ner i tid.  

När det gäller partihandeln går vissa delar ungefär som vanligt än så länge, till exempel de som levererar till offentlig sektor och de som levererar på lite längre kontrakt. Men den stora grupp partihandlare som levererar på korta kontrakt direkt till sällanköpshandeln drabbas nu ännu hårdare än sällanköpshandeln.  

– En butik som tappar 60–70 procent av sin försäljning slutar helt att beställa nya saker. Det innebär att partihandeln bakom tappar 100 procent. I de här företagen finns runt 35 000 jobb av de totalt 70 000 som nu står på spel. 

Hur branschen återhämtar sig efter corona beror på hur de statliga stödpaketen utformas och på hur länge det dröjer innan restriktionerna hävs, konstaterar han. Nu jobbar många hemma vilket innebär att få är ute och rör på sig i områden där många i vanliga fall har sina arbetsplatser och även gör sina inköp. 

– Regering och riksdag kan verkligen göra en insats här och biffa upp stödpaketen men framför allt se till att de når fram till företagen. Sedan hoppas vi att smittspridningsrestriktionerna kan hävas så snart som möjligt så att konsumenterna börjar komma tillbaka till butikerna.  

Det kommer att vara fortsatt tufft för handeln med dämpad efterfrågan ett bra tag även efter att smittspridningen är under kontroll. Stor skada är dessutom redan skedd.  

– Företag har redan gått i konkurs, människor förlorar jobbet och ekonomin är på väg ner. Vi hoppas att det ska vända hyfsat snabbt men så länge osäkerheten är stor håller hushållen i pengarna.  

Samtidigt som butiksförsäljningen har störtdykt i och med coronapandemin, har e-handeln ökat. Det är en förflyttning som pågår sedan tidigare men nu förstärks den, enligt Johan Davidson. 

– När varuflödet går mer i e-handelskanalerna och mindre i butik krävs det inte lika mycket personal. Redan före corona minskade sällanköpshandelns sysselsättning och den processen påskyndas nu.  

Inom dagligvaruhandeln kommer snarast antalet anställda att öka något eftersom packningen av varor som handlas via nätet kräver så mycket personal.   

Av den här krisen lär sig nu handeln att ha större beredskap för krislägen och det hoppas han att även regering och riksdag gör.  

– De hade svårt att komma med träffsäkra stödpaket. Därför behöver de också dra slutsatser kring hur de snabbt får på plats system som avlastar företag dess fasta kostnader.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

LO: ”Coronahöjning” för vissa grupper fungerar inte

LÖNEBILDNING Att höja lönen kraftigt för vissa grupper på grund av corona fungerar inte. Lönebildningen måste vara långsiktigt hållbar. Det menar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. ”Sedan kanske det kommer en ny kris och då vill en annan grupp ha mer betalt”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Unionen vill se permanent system för korttidsarbete

STÖDSYSTEM Exportföretagen är ryggraden i svensk ekonomi som ger pengar till välfärden och utrymme för reallöneökningar. Därför är det viktigt att corona inte leder till protektionism och stängda gränser, säger Martin Wästfelt förhandlingschef på Unionen.
NYHET Publicerad:

Sveriges Ingenjörer: Viktigt att komma snabbt ur startblocken

KOMPETENS Att rädda kompetensen är en av de viktigaste frågorna just nu, hävdar Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer. Mängder av verksamhetskritiska projekt har frysts och Sverige måste vara redo när hjulen börjar rulla igen för att inte hamna i bakvattnet.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal öppnar för utbildning

BESÖKSNÄRING Ett nytt avtal inom besöksnäringen öppnar för att använda korttidspermitteringen till kompetensutveckling. Det kan göra att fler stannar kvar i branschen och ser chansen att komma tillbaka till något ännu bättre efter krisen, menar Kersti Wittén på Visita.
NYHET Publicerad:

Industrins parter överens: Utbilda personalen nu

AVTAL Både arbetsgivare och fackförbund inom industrin är överens om att det är bra att passa på att utbilda personalen nu. ”Jag tror att det blir mer fokus på kompetensen framöver”, säger Peter Kancans på Industriarbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

750 miljoner till Yrkeshögskolan

STÖDPAKET Regeringen vill ge Yrkeshögskolan 750 miljoner kronor för kompetensutveckling i samband med corona. Det innebär 2000 fler utbildningsplatser, enligt Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.
NYHET Publicerad:

”Coronakrisen får inte övergå i en kompetenskris”

HALLÅ DÄR Mia Bernhardsen, arbetsmarknadsexpert. Vad hände med Rekryteringsenkäten som skulle ha presenterats i början av april?
NYHET Publicerad:

Kraftig ökning av antalet företagsrekonstruktioner

CORONAKRISEN Företagsrekonstruktionerna ökar lavinartat och tre fjärdedelar misslyckas, visar siffor från Svenskt Näringsliv. ”Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs”, säger ekonomen Johan Kreicbergs.
NYHET Publicerad:

Så ska EU-länderna klara coronakrisen

EU Parlamentarikerna Sara Skyttedal, EPP, och Johan Danielsson, S&D, svarar på frågor kopplade till coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Ny statistik: Alla stöd kommer inte företagen till del

CORONAKRISEN I debatten framstår det som om företagen har överösts med krisstöd, men det är inte sant, visar statistik som Svenskt Näringsliv har tagit fram.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt sämre läge för företagen

CORONAKRISEN "Vi ser dramatiska effekter här och nu och lika dramatiskt fallande förväntningar hos företagen". Det säger chefekonom Bettina Kashefi om utvecklingen för företagen under coronakrisen utifrån siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet 2020.