kläder 16 9
Foto: Karin Grip / SvD / SCANPIX

Handeln sysselsätter idag 500 000 personer och nu är 70 000 jobb i farozonen. Nästan vart tredje företag inom sällanköp att de bara klarar högst två månader till – vissa av dem bara en månad till.

Allvarligt läge för detaljhandeln 

NYHET Publicerad

STÖDPAKET Nästan vart tredje företag inom sällanköp uppger att de klarar högst två månader till om situationen inte förbättras. Läget är kaotiskt och allvarligt, konstaterar Johan Davidson på Svensk Handel.

Johan Davidson, Svensk Handel

"Regering och riksdag kan verkligen göra en insats här och biffa upp stödpaketen men framför allt se till att de når fram till företagen", säger Johan Davidson. 

Foto: PMAGI

Handeln går igenom ett stålbad just nu. Förutom livsmedelsförsäljningen som går som vanligt, och som för några veckor såg en viss bunkringseffekt och till och med gick lite bättre, är läget dystert.  

Inom den största delen av detaljhandeln, sällanköp, har hälften av företagen tappat minst 40 procent av sin omsättning på kort tid. Bland dem har många tappat så mycket som 60–70 procent av omsättningen.   

– Där är läget allvarligt. Eftersom omsättningen fortsätter att vara extremt låg tilltar likviditetsproblemen. Kassan sinar helt enkelt, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel. 

Förutom att allt fler företag har likviditetsproblemen har också vissa utbudsstörningar i varutillförseln tilltagit.  

– Konsumenterna har inte märkt av det än tack vare att både centrallager och butiker i Sverige har ett visst lager av varor. Men fortsätter leveransproblemen kan det på sikt även bli synligt för konsumenterna i form av att vissa varor tillfälligt tar slut. 

Företagen gör vad de kan för att dra ner på sina fasta kostnader. När det gäller personalen kan de stuva om lite i schemat, ändra öppettider och sluta hyra in timanställda. Dessutom kan de korttidspermittera anställda. Men det räcker inte för de som kanske har tappat 60–70 procent av sin omsättning, påpekar han.  

– Då måste det till ännu större statliga subventioner för personalkostnader och för en rejäl del av hyran. Annars överlever inte de här företagen.  

En annan stor kostnad är hyran men regeringens stödpaket för hyresreduktioner når i dagsläget bara fram till ett fåtal. Stödet bygger på att fastighetsägarna först gör en hyressänkning, men få gör det och då skjuter inte heller staten till några pengar, påpekar Johan Davidson.  

– Där har det inte alls hänt så mycket som vi tycker borde ha hänt. Så det systemet verkar tyvärr inte fungera så bra.  

Svensk Handel hade hellre sett ett system som liknande det som finns i Danmark där det statliga stödet går direkt till handlare eller restaurangägare utifrån förlorad omsättning.  

Under rådande omständigheter uppger nästan vart tredje företag inom sällanköp att de bara klarar högst två månader till, vissa av dem bara en månad till.  

Handeln sysselsätter idag 500 000 personer och nu är 70 000 jobb i farozonen, enligt Johan Davidson. Utöver dem kan ytterligare 150 000 personer tvingas gå ner i tid.  

När det gäller partihandeln går vissa delar ungefär som vanligt än så länge, till exempel de som levererar till offentlig sektor och de som levererar på lite längre kontrakt. Men den stora grupp partihandlare som levererar på korta kontrakt direkt till sällanköpshandeln drabbas nu ännu hårdare än sällanköpshandeln.  

– En butik som tappar 60–70 procent av sin försäljning slutar helt att beställa nya saker. Det innebär att partihandeln bakom tappar 100 procent. I de här företagen finns runt 35 000 jobb av de totalt 70 000 som nu står på spel. 

Hur branschen återhämtar sig efter corona beror på hur de statliga stödpaketen utformas och på hur länge det dröjer innan restriktionerna hävs, konstaterar han. Nu jobbar många hemma vilket innebär att få är ute och rör på sig i områden där många i vanliga fall har sina arbetsplatser och även gör sina inköp. 

– Regering och riksdag kan verkligen göra en insats här och biffa upp stödpaketen men framför allt se till att de når fram till företagen. Sedan hoppas vi att smittspridningsrestriktionerna kan hävas så snart som möjligt så att konsumenterna börjar komma tillbaka till butikerna.  

Det kommer att vara fortsatt tufft för handeln med dämpad efterfrågan ett bra tag även efter att smittspridningen är under kontroll. Stor skada är dessutom redan skedd.  

– Företag har redan gått i konkurs, människor förlorar jobbet och ekonomin är på väg ner. Vi hoppas att det ska vända hyfsat snabbt men så länge osäkerheten är stor håller hushållen i pengarna.  

Samtidigt som butiksförsäljningen har störtdykt i och med coronapandemin, har e-handeln ökat. Det är en förflyttning som pågår sedan tidigare men nu förstärks den, enligt Johan Davidson. 

– När varuflödet går mer i e-handelskanalerna och mindre i butik krävs det inte lika mycket personal. Redan före corona minskade sällanköpshandelns sysselsättning och den processen påskyndas nu.  

Inom dagligvaruhandeln kommer snarast antalet anställda att öka något eftersom packningen av varor som handlas via nätet kräver så mycket personal.   

Av den här krisen lär sig nu handeln att ha större beredskap för krislägen och det hoppas han att även regering och riksdag gör.  

– De hade svårt att komma med träffsäkra stödpaket. Därför behöver de också dra slutsatser kring hur de snabbt får på plats system som avlastar företag dess fasta kostnader.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt allvarligt läge

CORONAKRISEN Trots statistik som pekar på att vi börjar få bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Företagen kommer att vara motorn i återhämtningen"

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv vill se en bred kraftsamling för jobben när Sverige lämnar den akuta fasen av den ekonomiska krisen. I dag presenteras därför ett första jobbpaket med åtgärder som lägger grunden för en återhämtning baserad på framtidstro, konkurrenskraft och hållbarhet.
NYHET Publicerad:

Svensk lönemodell klarar trycket

LÖNEBILDNING Den svenska lönemodellen står stark, även om det blåser upp till strid inför höstens avtalsrörelse, menar Irene Wennemo, Medlingsinstitutets generaldirektör. Hon litar på att systemet håller emot krav på alltför snabba löneökningar i enstaka branscher.
NYHET Publicerad:

Dahl: Allt fokus på att värna jobben

AVTAL 2020 I årets avtalsrörelse har alla parter ett intresse av att se till att jobben stannar i Sverige, konstaterar vice vd Mattias Dahl som inte utesluter ett nollbud från arbetsgivarsidan. ”Det beror helt på hur ekonomin ser ut och vad företagen klarar av”, säger han.
NYHET Publicerad:

Rekordfå tror på löneökningar

UNDERSÖKNING Arbetstagares förväntningar på generella lönehöjningar är historiskt låga inför höstens förhandlingar, enligt en undersökning. ”Det är en kraftig förstärkning av den nedåtriktade trend som vi har sett de senaste åren”, säger Skops Örjan Hultåker.
NYHET Publicerad:

Distansarbete kan krympa kontoren

HALLÅ DÄR Camilla Forsling, ansvarig för löneundersökningar i Norden, på Willis Towers Watson. Er undersökning visar att produktiviteten inte påverkats nämndvärt av coronakrisen trots att många jobbar på distans. Hur ser det ut?
NYHET Publicerad:

Utbildning räcker inte mot arbetslöshet

KRÖNIKA Oenigheten är stor kring vad som är bästa sättet att stödja de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Nationalekonomer förespråkar lägre ingångslöner medan facken anser att utbildning är nyckeln, skriver Edel Karlsson Håål, löneexpert.
NYHET Publicerad:

”Överlever företagen har fler ett jobb att gå till”

ARBETSMARKNAD Svensk arbetsmarknad är i gungning. Arbetslösheten ökar rekordartat, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det är viktigt att företagen överlever krisen, så att så många som möjligt har ett jobb att gå till”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Ny prognos: Ekonomiska krisen allt djupare

KONJUNKTUREN Trots tecken på en svag vändning uppåt, så räknar Svenskt Näringsliv med en fortsatt djup ekonomisk nedgång. BNP krymper med drygt sex procent under innevarande år, enligt en ny prognos. ”Situationen sätter en enorm press på våra företag och deras verksamheter”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Förslag: Rätt till förebyggande sjukpenning för högriskgrupper

CORONAKRISEN Kritik har riktats mot regeringen för att ersättningen dröjer till personer som är i riskgrupper och inte kan arbeta hemma. Efter förhandlingar i riksdagen presenterades nyligen ett förslag till ersättning som innebär rätt till förebyggande sjukpenning för riskgrupper.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

LO: ”Coronahöjning” för vissa grupper fungerar inte

LÖNEBILDNING Att höja lönen kraftigt för vissa grupper på grund av corona fungerar inte. Lönebildningen måste vara långsiktigt hållbar. Det menar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. ”Sedan kanske det kommer en ny kris och då vill en annan grupp ha mer betalt”, säger han.