Lärarbrist pressar fram ny syn på löner 

NYHET Publicerad

STRATEGI Kan en koncern med nästan 500 utbildningsenheter under 30 olika varumärken ha samma lönekriterier? Det ska Academedia nu se över. Samtidigt sätter den akuta lärarbristen fungerande lönestrukturer ur spel. ”Vi måste hitta ett smartare arbetssätt och titta på andra incitament än lön", säger hr-strategen Greta Sundin.

Greta Sundin, Academedia
Foto: Jessica Gow/TT

Det fungerar inte i längden att bara tillföra mer pengar till lönerevisionen för att hantera lärarbristens påverkan på lönerna, menar Greta Sundin. "För att komma till rätta med det på ett hållbart sätt handlar det om att jobba strukturellt och långsiktigt."

Academedia är en utbildningskoncern med 12 500 anställda i Sverige i allt från förskolor till vuxenutbildning. När det gäller lönesättning bestämmer varje verksamhetsområde, utöver det som styrs via kollektivavtalen, vilka lönekriterier som medarbetarnas prestationer ska bedömas utifrån.  

– Det går naturligtvis inte att bedöma en förskolelärare eller kock på exakt samma sätt som en gymnasielärare. Där måste det se olika ut, säger Greta Sundin, hr-strateg med ansvar för kompensation, förmåner och hr-ekonomiska frågor på Academedia. 

Men hur mycket det ska få skilja diskuteras nu internt inom koncernen och det finns en plan att se om det är möjligt att ta fram koncerngemensamma lönekriterier.  

– Den stora frågan är om det kan gynna vår verksamhet eller är det få omvänd effekt, om vi försöker trycka in alla i samma form? Det finns alltid en risk att det blir kontraproduktivt med central styrning. 

Med den stora bristen på lärare och förskolelärare som råder är det samtidigt ganska svårt att gå in och styra löneprocessen just nu, konstaterar Greta Sundin. De som söker jobb har trumf på hand. 

– Lärare höjer sina löner mycket genom att byta arbetsgivare just nu. Det ger en lönestruktur som inte är särskilt önskvärd med tanke på att de som är sist in har de högre lönerna. Att strukturen ställs på ända så här är en stor utmaning för hela skolvärlden. 

Academedias strategi för att bemöta det är bland annat att försöka förbättra verktygen för att analysera hur koncernens lönestruktur verkligen ser ut, för att bättre kunna göra något åt det.  

Det handlar om att kunna bryta på olika sätt och jämför olika grupper med varandra eller titta på geografiska faktorer till exempel. 

 – Vi vill få ett mer förfinat underlag än bara en åldersindelning, för att kunna se vad det kostar att komma till rätta med felaktigheter och belöna prestationer i lön. 

Det fungerar inte i längden att bara tillföra mer pengar till lönerevisionen, betonar hon.  

– För att komma till rätta med det på ett hållbart sätt handlar det om att jobba strukturellt och långsiktigt. Vi måste hitta ett smartare arbetssätt och titta på andra incitament än lön. 

Som ett led i det infördes året infördes en förmånsportal för att ”sätta lite guldkant på tillvaron” för medarbetarna. Här erbjuds förmåner som inte är ren lön, till exempel privat sjukvård, försäkringar, pensionsrådgivning och rabatter på friskvård, varor och tjänster.  

Som på många andra företag visar Academedias medarbetarundersökning att lönen inte är viktigaste faktorn för att trivas på jobbet. Ett gott ledarskap och möjlighet till utveckling smäller högre. 

– Det gäller att vi är duktiga på att hitta andra faktorer än lön. När nu löneutvecklingen är skenande för de som byter jobb men inte lika snabb för de som inte byter, hur kan vi jobba med andra saker, och skapa förutsättningar för att folk ska vilja stanna hos oss?  

En central del är en löneprocess som alla förstår och ser som rättvis, och för att åstadkomma det krävs trygga chefer, enligt Greta Sundin.  

– Våra hr-avdelningar jobbar med att säkerställa att cheferna har kompetensen de behöver för att kunna sätta lön. Vi har processer för hur lönesamtal ska gå till och hur lönekriterierna ska användas. 

Academedia har också lagt mycket kraft på att få organisationen att prata om hela lönen och inte bara om höjningar i lönerevisioner – att medarbetarna förstår att den nuvarande lönen också är en belöning för ett arbete. 

– Om jag gör en bra prestation eller inte handlar inte bara om höjningen. Den som redan ligger på en hög lön i paritet med sin prestation bör vara nöjd med en mindre höjning.  

Löneprocessen bör vara något ständigt pågående där medarbetaren får feedback under hela året. Lönen ska inte sättas vid ett lönesamtal utan då ska det bara vara att bocka av att man är överens om prestationen och lönen man få, anser Greta Sundin. 

– Min dröm är att det inte ska vara en överraskning för någon. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så behåller it-företaget kompetenta medarbetare

LÖNEBILDNING It-mästarens nya lönemodell innebär att företaget lägger krut på att utveckla medarbetare som bidrar extra mycket till verksamhetens framgångar. ”På så sätt kan vi ännu bättre se till att inte tappa dem”, säger hr-chefen Göran Lejerwik.
NYHET Publicerad:

”Intressant att få bredden på en och samma dag”

HALLÅ DÄR Greta Sundin, strategiskt ansvarig för löne- och förmånsfrågor samt hr-ekonomi inom utbildningskoncernen Academedia. I oktober är du för tredje gången med på Lönebildningsdagen som Svenskt Näringsliv ordnar. Vad är det som lockar?
NYHET Publicerad:

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

LÖNEBILDNING Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.
NYHET Publicerad:

Nationalekonomer vill se förändrade kollektivavtal

HALLÅ DÄR Lars Calmfors, nationalekonom och medförfattare till en ny bok, Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid. Vad handlar den om?
NYHET Publicerad:

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

I PRAKTIKEN Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.
NYHET Publicerad:

”Motivation kan inte köpas för pengar”

HALLÅ DÄR Johan Thesslin som skrivit boken Lön och motivation: chefens handbok för att belöna och utveckla medarbetare, tillsammans med AnnCharlotte Bretan. Varför skrev ni den?
NYHET Publicerad:

Vägledande avtal dras med utmaningar

STRATEGI Ledaravtalet var först ut med företagsnära lönebildning år 1992. Många kollektivavtal har följt efter, men det finns också utmaningar, enligt Ledarnas förhandlingschef Helena Hedlund.
NYHET Publicerad:

Så får IBM rättvisare löner

LÖNESÄTTNING När it-jätten IBM införde en ny lönemodell lyfte det medarbetarnas engagemang. Genom att chef och medarbetare på egen hand tar större ansvar för återkoppling och bedömning blir lönesättningen dessutom rättvisare, enligt Simona Scaravella, hr-chef på IBM Sverige.
NYHET Publicerad:

Digitalisering inleder seminarieserie om framtidens arbetsmarknad

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN Den 11 juni är det dags för det första seminariet som arrangeras av Svenskt Näringslivs projekt Framtidens arbetsmarknad, FrAM. I fokus är digitaliseringen och den konkurrenskraft som finns i teknikutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Lönesättning som förändrar beteenden

STRATEGI För Epiroc i Kalmar var det en fullträff att koppla lönekriterierna rakt av till den värdegrund som företaget tagit fram. ”Löneprocessen driver precis det vi vill driva – förbättrade beteenden”, säger vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Därför fungerar sifferlöst så bra i energibranschen

HALLÅ DÄR Nikta Nabavi, ansvarig för Unionens kollektivavtal inom energibranschen. Varför fungerar sifferlösa avtal så bra inom det området?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Unga vill göra karriär – men har inte bråttom

MILLENNIEGENERATIONEN Att unga bara vill vidare till nästa jobb för att få upp lönen är en missuppfattning, konstaterar Isak Petrén, senior analytiker på Willis Towers Watson. ”Millennials vill göra karriär men det är inget måste att byta jobb för att åstadkomma det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Almega jobbar vidare för fler sifferlösa avtal

HALLÅ DÄR Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen. Vad ser ni som viktigast när unga väljer arbetsgivare?
NYHET Publicerad:

”Återkoppling måste få ta plats”

RUNDFRÅGA Vi frågade tre deltagare på seminariet där rapporten Anställdas syn på lön, motivation och prestation presenterades, vad de anser om resultatet. De svarade så här.
NYHET Publicerad:

Fast lägstalön högt på Unionens agenda

HALLÅ DÄR Sara Hedman-Hallonstén, avtalsspecialist på Unionen. Vad har ni fokus på just nu när det gäller lönebildning?
NYHET Publicerad:

Lönen inte viktigast för motivationen

FORSKNING Lönen är bara en av många faktorer som motiverar och får medarbetare att prestera bättre på arbetet. Det finns annat som är viktigare, visar en ny forskningsrapport.
NYHET Publicerad:

Att förstå lönen är A och O

KRÖNIKA Sannolikheten att en medarbetare accepterar en förändring, en bedömning eller en nödvändig åtgärd är mycket större om ledaren kan få medarbetaren att förstå VARFÖR. Det gäller även vid lönesättning, skriver Edel Karlsson Håål.