Daniel Sonesson, vd på startuphuben SUP46.
Foto: Tobias Björkgren

Daniel Sonesson, vd på startuphuben SUP46.

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

NYHET Publicerad

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt. För startuphuben SUP46:s medlemmar finns det alltid investerare som lockar utomlands. ”För att få dem att stanna kvar i Sverige måste deras förutsättningar att växa i Sverige förbättras”, säger vd Daniel Sonesson. 

En rapport från Svenskt Näringsliv, Från startup till scale-up, visar att det är brist på kapital och svårigheter vid global rekrytering som är några av hindren för startupföretag som vill växa.

Daniel Sonesson, vd på startuphuben SUP46, delar den bilden som framkommer i rapporten och menar att det finns mycket som kan bli bättre för startupföretagens förutsättningar att växa och stanna kvar i Sverige.

– Det är startupsen som driver utvecklingen i Sverige framåt. Våra medlemsföretag får ofta samtal och besök från internationella investerare som vill locka dem till andra länder för att skala sina bolag. När vi i Sverige inte kan konkurrera med de internationella investerarna och villkoren i andra länder är det vår förlust. Antingen kommer de bidra med innovation i Sverige eller så kommer de att flytta sitt disruptiva tänk utomlands där andra får ta del av den, säger han.

I den politiska debatten är det ofta alldeles för positiva tillrop när man pratar om villkoren för startupföretag i Sverige. Det menar Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

– Vi måste erkänna att vi inte är tillräckligt bra. Utgångspunkten måste vara att vi inte får någonting gratis. Vi har redan svårt att konkurrera från början och då kan vi inte nöja oss med att fokusera på att ha bra villkor. Vi måste ha de bästa villkoren, sa han under ett seminarium nyligen.

Under de senaste åren har de så kallade ”kompetensutvisningarna” fått stort utrymme i media. Fenomenet syftar till att allt fler personer med spetskompetens utvisas ur Sverige på grund av bagatellartade missar samtidigt som företagen gör allt för att behålla deras kompetens.

I rapporten svarar samtliga startupföretag, som under de senaste sex månaderna försökt rekrytera utomlands, att de upplevt stora problem med regelverket kring arbetskraftsinvandring och Migrationsverkets handläggningstider.

Ett av de företag som har drabbats är SUP46:s alumniföretag Universal Avenue, som har svårt att rekrytera utvecklare. 

– Så när vi inte hittar kompetens i Sverige letar vi vidare i till exempel Ukraina, Sydamerika eller Asien. Tyvärr har även vi varit med om att medarbetare har utvisats på grund av bagatellartade missar, sa Jonatan Hedin, VP Analytics & Operations på Universal Avenue, under ett seminarium nyligen.

Daniel Sonesson delar bilden av att kompetensutvisningarna blivit ett allt större problem för startups.

– Våra startups rekryterar ofta globalt och måste kunna konkurrera på en internationell arena. Därför kan vi inte ha stelbenta regelverk som sätter käppar i hjulet, säger han.

Han menar att diskussionen om startupföretagens villkor ofta får fel fokus.

– Vi hör ofta frågan: ”Är Uber ett taxibolag?” Istället för att fokusera på det viktiga: Är det ett företag som kan generera tillväxt, jobb, skatter eller ett miljövänligt samhälle? Det finns en form av kultur i Sverige där vi ser ny teknologi och nya idéer som något hotfullt snarare än att omfamna de positiva samhällsförändringar de innebär. Vi kan inte fortsätta försöka tolka och forma disruptiva bolag enligt gamla mallar.  Generellt om diskussionen, kan man säga att det pratas en del om företagsklimat men alldeles för lite om startupklimat.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.