Företagarstorm mot vinstbegränsning

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD En rundringning visar att Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsning i välfärden upprör företagen. Men nivån i sig väcker inte starkast känslor snarare att ideologiska värderingar får styra en hel bransch. ”Det är idiotiskt”, säger Ruth Berglund som driver äldreboende.

Sunnebo

Solveig Sunnebo, Helianthus.

Bengt Gustavsson, Hela Sveriges assistans

Bengt Gustavsson, Hela Sveriges Assistans.

Ruth Berglund

Ruth Berglund, Strukturrutan.

Foto: Robert Henriksson / TT
Mats Brolin

Mats Brolin, Ekeby Hälsocenter.

Foto: Sören Andersson

Enligt uppgifter föreslår Ilmar Reepalus välfärdsutredning en begränsning av välfärdsföretagens vinstuttag till åtta procent av investerat kapital plus inflationen.

Solveig Sunnebo, ägare av förskoleföretaget Helianthus, är mycket upprörd över förslaget och bryr sig inte om vilka procentsatser det handlar om.

– Han ska inte sätta något tak överhuvudtaget. Ideologiska värderingar ska inte reglera våra företag. Det allvarliga är att förslaget talar om för oss är att vi helst inte ska finnas. Att kvinnor ska ha sämre förutsättningar för företagande än män.    

Liksom många kollegor i branschen investerar Solveig Sunnebo det mesta i företaget. Hon har inte tagit ut i närheten av åtta procent av sitt investerade kapital så det skulle inte påverka ekonomiskt.

– Men det påverkar min tilltro till att vara företagare, ambitionsnivån och viljan till fler investeringar.

När vinstdebatten drog igång på allvar startade hon ett bussbolag och ett fastighetsbolag för att minska sårbarheten. Där är det ingen som ifrågasätter hennes vinster, påpekar Solveig Sunnebo.

– De flesta av oss lite större företag har en plan B för hur vi ska gå vidare. Det handlar om att gå in i andra branscher där vi är välkomna.

– Vi har ju en vinstbrist i välfärdssektorn, det minsta vi behöver är ett vinstförbud, utbrister Bengt Gustavsson, grundare och vd för Hela Sveriges Assistans.

Där håller man på att förbereda sig för de förändringar som kommer i oktober. Då ändras systemen och ersättningen från det offentliga betalas ut i efterhand. Enligt Bengt Gustavsson krävs ett framtida likviditetsöverskott på 20 procent för att ha de buffertar som krävs.

– Och så det här, nästa spik i kistan. Det blir oerhörda problem i omsorgen över hela landet. Cirka 30 procent av omsorgsföretagen visade röda siffror förra året. Varför ska de kämpa för att komma tillbaka när det blir ett tak på möjligheterna att göra investeringar? Och när de lägger ner – för det blir resultatet – var ska patienterna ta vägen? Till den offentliga omsorgen som redan idag går på knäna?

– Det här är något som enbart gynnar de största företagen som kan jobba med skattefrågor. Vi med mindre verksamheter blir chanslösa, säger Bengt Gustavsson.

I Östersund driver Ruth Berglund sedan åtta år företaget Strukturrutan och äldreboendet Rådmansgatan. Hon pekar på det orimliga i att vissa företag beläggs med vinstförbud medan andra, de som till exempel levererar tjänster och produkter, inte gör det.

– Det blir ju ett A och ett B-lag i näringslivet. Nej, det är idiotiskt.

– Det finns så mycket okunskap kring det här och utredningen rör sig i samma grumliga vatten. Vilka siffror bygger det här på, åtta procent av vadå? Vi arbetar till ett fast pris som kommunen har satt, oftast lägre än i den offentliga verksamheten. När vi levererar bättre kvalitet till en lägre kostnad ska staten straffa oss för det. Det blir som Nordkorea. Går det här igenom fortsätter jag inte, det är solklart, säger Ruth Berglund.

Principen med att begränsa vinster överhuvudtaget är skadlig, slår Mats Brolin som driver Ekeby Hälsocenter i Uppsala fast. Det skapar en stor osäkerhet hos investerare som gör det svårare att expandera och utveckla verksamheten.

– Naturligtvis skrämmer det iväg dem som är villiga att satsa i välfärdssektorn. Det är otroliga investeringar som skattebetalarna slipper när privata investerare går in i stället.

Privata vårdgivare bidrar stort till branschens utveckling och driver även offentlig vård framåt, och att diskutera vinstbegränsningar i stället för att lägga allt fokus på kvalitet är illa, anser han.

– Det är helt tokigt. Ända sedan regeringsskiftet har vinstdebatten legat som en våt filt över branschen. Jag vet inte om politikerna förstår vad de håller på med utan de är så ideologiskt färgade av värderingar som ligger långt från verkligheten.  

Mats Brolin är också kritisk till att just välfärdsföretagens vinster ska begränsas.

– I så fall borde politikerna ta konsekvenser av sin ideologiska inställning och begränsa alla företag som får sina intäkter från offentliga skattemedel, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.