It-entreprenör bytte bana och lyfte tandvården

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Efter att ha jobbat i it-branschen hela sitt liv bestämde sig Ibbe Gnem för att sadla om till vården. Sedan snart fem år driver han och Jan Lindqvist Distriktstandvården med 12 kliniker i Stockholm.

Ibbe Gnem och Jan Lindqvist (2)

Ibbe Gnem och Jan Lindqvist går från it-branschen till vården.

– Vi ville in i vården för att få jobba mer med människor. Här kan man ge så mycket mer till världen än när man driver ett vanligt företag, säger Ibbe Gnem.

Han och kompanjonen Jan Lindqvist letade efter en lämplig verksamhet och när landstingspolitikerna i Stockholm ville sälja ut tio folktandvårdskliniker slog de till.

Sedan Distriktstandvården tog över har stora förändringar skett. Klinikerna har renoverats, specialister har anställts och fler behandlingsrum har byggts på de befintliga klinikerna.

– Vi har installerat avancerad utrustning för att kunna ge bättre vård. Så från att ha varit nära nedläggning har exempelvis Distriktstandvården Hallstavik gått till att hålla en nivå som annars bara finns i centrala Stockholm.

Offentlig tandvård hade problem med att rekrytera i ytterområdet men Distriktstandvården har med sin personalpolitik lyckats locka duktiga personer. Internt läggs mycket tid på kompetensutveckling och det som ligger bakom framgångarna är att företaget satsar hårt på att personalen ska trivas och utvecklas, konstaterar Ibbe Gnem.

– Vi jobbar mycket med delaktighet, trivsel och glädje. Det är nyckelord för oss. Har man bra personal som trivs och brinner för sitt arbete trivs också patienterna.

Distriktstandvården jobbar också aktivt för att personalen på alla kliniker ska känna varandra och att känna de jobbar i ett större sammanhang.

– Vi har många gemensamma aktiviteter, vi lånar personal mellan kliniker och den som vill jobba på en annan klinik kan enkelt prova det.

Företagets stora styrka är att det är få tandvårdsbolag i Sverige som har hela spektrat av tandvård, och för patienterna har tandvården överlag blivit mer utvecklad och avancerad i Distriktstandvårdens regi, enligt Ibbe Gnem.

Och det visar sig att vinsterna är stora även för personalen. Plötsligt finns det ett alternativ till att jobba i offentlig tandvård, för dem som inte vill starta en egen klinik. Och personalen kan jämföra villkor, arbetstider, löner, arbetssätt och metoder mellan olika arbetsgivare.

– Nu går det att jobba privat samtidigt som man är hos en större arbetsgivare med bra struktur, många arbetskamrater och många kliniker. Det ger en stor trygghet, säger Ibbe Gnem.

Bakom beslutet för fem år sedan att sälja ut klinikerna låg att landstingspolitikerna ville ha in en stor privat aktör på marknaden som dominerades av offentlig tandvård, för att öka patienternas valfrihet. Överlämnandet skedde under en helg i januari 2010 och Ibbe Gnem beskriver den första perioden som otroligt intensiv.

– Själva övergången blev en rivstart! Folktandvården ville inte att klinikerna skulle säljas och såg oss som en stor konkurrent. 80 av 120 medarbetare ville gå över till oss vilket innebar att vi på vissa ställen började med helt tomma kliniker och på andra utan tandläkare.

Ganska snart kom verksamheten ändå kom igång och under åren har både omsättning och antal anställda ökat. Ytterligare två kliniker har införlivats i bolaget och till hösten öppnas ännu en klinik i Södertälje.

Redo för klinik nummer 13

Startade:Januari 2010
Antal anställda: 170
Antal patientbesök per år: 150 000
Ägare: Ibbe Gnem, vd, och Jan Lindqvist, vice vd.

Distriktstandvården är en av Sveriges största tandvårdskedjor med 12 kliniker i Stockholms län: Botkyrka-Alby, Drottninggatan, Hallstavik, Jordbro, Järna, Kallhäll, Nykvarn, Nynäshamn, Rimbo, Salem, Sundbyberg och i Upplands Väsby-Bollstanäs. I höst öppnas även en klinik i Södertälje.
Distriktstandvården erbjuds tandvård för alla åldrar, samt specialist- och akuttandvård. Samtliga kliniker är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.