Damian Brunker
Foto: SÖREN ANDERSSON

Kvalitetsstyrning bästa sättet att utveckla välfärden

NYHET Publicerad

ALMEDALEN Reepaluutredningen hävdar att det inte går att mäta kvalitet i välfärden och att det därför behövs ett vinsttak. Men det stämmer inte. Det går visst att mäta och styra efter kvalitet, även om det kräver hårt och långsiktigt arbete, säger kvalitetsforskarna Lars Sörqvist och Lars G Mattsson. Ett gott exempel på detta är Internationella Engelska skolan.

Igår kom nyheten att regeringen är bredd att släppa Reepaluutredningens krav på vinstbegränsningar och i stället inleda blocköverskridande samtal om kvalitetsstyrning, enligt källor i Dagens Industri. Kort därefter dementerade dock finansminister Magdalena Andersson uppgifterna även om civilminister Ardalan Shekarabi senare öppnade upp för samtal med bland annat Moderaterna. Om det bli några samtal återstår att se men det är tydligt att debatten är laddad. När Svenskt Näringsliv idag höll seminarium i Almedalen på temat kvalitetsstyrning eller vinstbegränsning var lokalen proppfull.

– Även om det är komplext så går det att mäta och styra efter kvalitet. Detta är något som tillverkningsindustrin varit jätteduktiga på länge, men som tjänstesektorn börjat med ganska sent, sa kvalitetsexperten Lars G Mattsson.

Han och Lars Sörqvist, kvalitetsforskare på KTH, gjorde en poäng av att dålig kvalitet, och att inte jobba med kvalitetsförbättring, faktiskt kostar mer pengar än bra kvalitet.

– Att bara tillföra mer resurser, mer pengar, till en verksamhet med dålig kvalitet är som hälla pengar i ett hål utan botten. Man måste även arbeta med kvalitetsförbättringar, sa Lars Sörqvist, som även framhöll att dessa måste vara långsiktiga över tid.

– Risken är att det regnar trender över välfärdssektorn som plötsligt ska mäta efter än den ena, än den andra metoden. Det viktiga är att vara långsiktig och hålla fast vid mätningarna i tio-tjugo år, sa han.

En friskola som länge arbetat systematiskt med kvalitetsstyrning är Internationella Engelska skolan, som driver 33 grundskolor och en gymnasieskola i Sverige. Enligt skolkoncernens kvalitetschef Damian Brunker utgår måtten från skolans värdegrund som är ordning och reda i klassrummet, höga akademiska förväntningar och att eleverna ska tillgodogöra sig engelska.

– Vi har tydliga mål och nyckeltal för allt varav ett av det viktigaste är andelen elever som går ut med gymnasiebehörighet. Där ligger Internationella Engelska skolan på 98 procent, sa Damian Brunker.

Han berättar att han varje år besöker alla skolor i koncernen och inspekterar lektioner, talar med rektorer, lärare, föräldrar och elever om värderingar, mål och kvalitetsförbättringar.

– Jag upplever att vi i den svenska debatten ofta fastnar i prat om vad vi ska mäta i stället för att faktiskt sätta igång och jobba med mål och värdegrund, sa Damian Brunker.

Politikerpanelen på seminariet, bestående av Anders W Johnsson (C), Helen Öberg (MP), Erik Bengtzboe (M) och Anna-Lena Sörenson (S), var i stort sett överens om att det går att mäta kvalitet men inte på vilket sätt och med vilka mått.

– Vi har mängder med data och kvalitetsmått i välfärden redan idag. Problemet är inte att det mäts för lite utan att resultaten av mätningarna inte är tillgängliga. Läkare kan få vänta i ett och ett halvt åt innan de får tillbaka kvalitetsdata om olika diagnoser som de rapporterar in. Det är så dags att förändra någonting då, sa Anders W Johnsson (C), som efterlyste öppna dörrar även mot patienter och brukare.

– Ta exempelvis män som drabbas av prostatacancer. Det finns stor kunskap inom vården om vilka kirurger som är skickligast i landet på att utföra prostataoperationer. Men den informationen är inte tillgänglig för allmänheten, vilket gör att drabbade inte kan göra bästa möjliga val. Det är det stora problemet, fortsatte han.

Anna-Lena Sörenson (S) höll dock inte med.

– Att man kan mäta kvalitet, ja det stämmer. Men det är inte samma sak som att man kan styra utifrån måtten. Jag håller inte med om att vi har tillräckligt med kvalitetsmätningar, särskilt inte i primärvården, och vi behöver jobba mycket mer med detta, sa Anna-Lena Sörenson.

Hon ser också risker med att politiker sätter upp kvalitetsmått och detaljstyr verksamheter som egentligen borde styras av det professionella läkare eller lärare som arbetar där.

– Politiker som är inne och petar för mycket i olika verksamheter riskerar att cementera gamla strukturer och hindra utveckling, tvärtemot syftet med kvalitetsstyrningen, varande hon.

Kvalitetsexperten Lars G Mattsson framhöll dock att det visst är viktigt att politikerna sätter resultatmål för välfärden.

– Politikerna ska fokusera på de övergripande resultaten. Sedan är de upp till de professionella att sätta processmålen och peka ut vägen för att nå resultatmålen, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Snabbsnack mellan politiker och företagare gav viktiga insikter

ALMEDALEN 2019 Tuffa demografiska utmaningar och problemen med den minutsyrda hemtjänsten var ett par av ämnena som diskuterades då gotländska företagare fick snabbprata med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

"I framtiden blir ingen serverad utbildningar"

UTBILDNING Den snabba digitala utvecklingen ökar kravet på ett lärande genom hela yrkeslivet. Men att åka iväg på flerdagarskurser fungerar inte. Lärandet måste ske i stunden – och det är de anställda själva som har ansvaret. Det diskuterades på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Ny modell kan underlätta LAS-förhandlingar

ALMEDALEN 2019 Företagens möjligheter att anställa och växa med rätt kompetens är avgörande för svensk ekonomi och trygghet. Trots det har reformerna för den moderna arbetsmarknaden halkat efter. Svenskt Näringsliv vill se en ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet. Det var ämnet under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Bygglov dröjer – Gotlandsföretagare överväger att lämna ön

ALMEDALEN 2019 Kommunens långa handläggningstider fick Gotlandsföretagaren Ulrika Ek att nästan stänga igen butiken. En frustration som delas av många företag runtom i Sverige, visar siffror som presenterades. ”Det här påverkar vår investeringsvilja och chans att skapa jobb”, säger Ulrika Ek.
NYHET Publicerad:

Den svenska konkurrenskraften hackar

ALMEDALEN 2019 Under ett seminarium i Almedalen släppte Svenskt Näringsliv en rapport om den svenska konkurrenskraften. Inte minst är den svaga produktivitetsutvecklingen ett problem.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.