Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, Lars Wiigh, EU-ansvarig och Affärsutvecklingschef, IBM, Henrik Ahlén, Affärsutvecklare och e-hälsostrateg, Alfa Bravo, Carola Lemne, VD, Svenskt Näringsliv, Lotta Gröning, krönikör och journalist, Expressen
Foto: SÖREN ANDERSSON

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL, Lars Wiigh, EU-ansvarig och affärsutvecklingschef, IBM, Henrik Ahlén, affärsutvecklare och e-hälsostrateg, Alfa Bravo, Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv, Lotta Gröning, krönikör och journalist, Expressen

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Foto: SÖREN ANDERSSON

De kommande två mandatperioderna ökar befolkningen med cirka 800 000. För att lösa de framtida välfärdsutmaningarna krävs tiotals miljarder för att bland annat bygga skolbyggnader och satsningar på att möta kompetensförsörjningen.

Men frågan handlar snarare om att vi måste försäkra oss om att vi använder våra skattekronor optimalt.

– Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.  

Hon menar att det bland annat handlar om att systematisk använda privata entreprenörer som utmanare i det offentliga systemet.

– Det är i företagen som innovationen finns. Och jag tror att kommuner och landsting måste våga vara mer öppna för att ta till sig av nya idéer, säger hon.

Hon får medhåll av Lars Wiigh, EU-ansvarig och affärsutvecklingschef på IBM, som menar att det inte finns någon pengabrist utan att välfärden behöver effektiviseras.

– Jag tror att en del i arbetet kan vara att arbeta mer mot prevention. Att ge patienter en möjlighet att behandla sig själva. Vi behöver smarta lösningar. Vårt problem i dag är att vi satsar otroligt mycket pengar på välfärden i dag men vi gör helt fel saker.

Carola Lemne anser att debatten om vinst i välfärden har gjort det ännu svårare för entreprenörer att vara med och utveckla offentlig sektor.

– Den svartmålningen måste upphöra, säger hon.

En annan del handlar om att det i vård- och lärarutbildningarna saknas tekniska inslag. Vilket kan bero på en obenägenhet till förändring.

– Det är i dag ingenjörer som leder utvecklingen, konstaterar Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Hon är medförfattare till rapporten ”Ny teknik i välfärden - vår tids välfärdsarkiv”. Rapporten visar bland annat att den digitala utvecklingen just nu sker i företagen, bland annat finns exempel på språk- och duschrobotar, digitala läkarbesök och utveckling av administrativa system.

– Sen finns det otroligt mycket att vinna på den digitala utvecklingen. Bland annat kan det minska personalbehovet och få de som arbetar inom vården att till exempel slippa lyfta patienter vilket innebär stora hälsofördelar. Vi kan även se ökad kvalitet och effektivitet för användaren, säger hon.

Sist, men inte minst, menar hon att det kan stärka svensk konkurrenskraft och välstånd.

– Men det finns en rad utmaningar. Det är en ojämn utveckling. På vissa äldreboende kan det finnas duschrobotar medan det på andra kan vara svårt att gå över från fax.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL, konstaterar att det hela tiden händer saker i den digitala utvecklingen inom välfärden.

– Nätläkare till exempel, om de används rätt så blir de ett jättebra komplement. Jag tror att det framöver kommer att gå väldigt snabbt i utvecklingen. Där måste vi se till att involvera personal, och se över vilka förmåner som vi kan erbjuda de som förnyar sitt arbetssätt.

Lars Wiigh på IBM lyfter fram att det även finns en stor utmaning vad gäller upphandlingar.

– Vi har en av Europas hårdaste tolkningar av LOU (Lagen om offentlig upphandling) och det hindrar såklart utvecklingen.  Jag skulle vilja se att man sätter upp en gemensam vision mellan akademin, företagen och olika myndigheter kring hur vi tillsammans kan lösa framtidens välfärdsutmaningar, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Dags att rensa i miljöskatteröran

MILJÖ Subventioner å ena sidan, skatter på det man just subventionerat å den andra. Det är verkligheten på en rad områden när olika miljöskatter träder i kraft. ”Det är en fullständig röra av styrmedel, helt utan logik. Nu måste regeringen rensa upp i det här”, säger professor Runar Brännlund som utrett miljöskatternas effektivitet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagarna: Kommunal trixar med siffrorna

VÄLFÄRD Den ideologiska striden om vinster i välfärden fortsätter. I en ny rapport presenterar fackförbundet Kommunal siffror som kritiker menar är missvisande. ”Det är inte seriöst att trixa med siffrorna på det här sättet”, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen gör företagen till samhällsentreprenörer

KOMPETENS Var fjärde rekrytering misslyckas för att företagen inte hittar rätt kompetens, visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Nu tar allt fler företag saken i egna händer och startar gymnasieskolor och yrkesutbildningar. Scania och Ica är två exempel som lyftes fram på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Framfusiga politiker utmanar svenska modellen

ARBETSMARKNAD Den svenska arbetsmarknadsmodellen ifrågasätts, modellen hotas av politiken. Parter från såväl arbetsmarknad som politik diskuterade frågan på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Höga ägarskatter lägger krokben för företagande

SKATTER Utan företag inget välstånd i Sverige. Det har varit ett återkommande tema under Svenskt Näringslivs seminarier i Almedalen och var det även när de svenska ägarskatterna diskuterades. De måste sänkas för öka de svenska företagens konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

”Utan konkurrenskraft ingen välfärd”

KONKURRENS Konkurrenskraftiga företag garanterar välfärden. Men varför är det ingen som diskuterar Sveriges globala konkurrenskraft? Det är en ödesfråga för framtiden, menade deltagarna när Svenskt Näringsliv inledde årets seminarier i Almedalen.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.