Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, Lars Wiigh, EU-ansvarig och Affärsutvecklingschef, IBM, Henrik Ahlén, Affärsutvecklare och e-hälsostrateg, Alfa Bravo, Carola Lemne, VD, Svenskt Näringsliv, Lotta Gröning, krönikör och journalist, Expressen
Foto: SÖREN ANDERSSON

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL, Lars Wiigh, EU-ansvarig och affärsutvecklingschef, IBM, Henrik Ahlén, affärsutvecklare och e-hälsostrateg, Alfa Bravo, Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv, Lotta Gröning, krönikör och journalist, Expressen

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Foto: SÖREN ANDERSSON

De kommande två mandatperioderna ökar befolkningen med cirka 800 000. För att lösa de framtida välfärdsutmaningarna krävs tiotals miljarder för att bland annat bygga skolbyggnader och satsningar på att möta kompetensförsörjningen.

Men frågan handlar snarare om att vi måste försäkra oss om att vi använder våra skattekronor optimalt.

– Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.  

Hon menar att det bland annat handlar om att systematisk använda privata entreprenörer som utmanare i det offentliga systemet.

– Det är i företagen som innovationen finns. Och jag tror att kommuner och landsting måste våga vara mer öppna för att ta till sig av nya idéer, säger hon.

Hon får medhåll av Lars Wiigh, EU-ansvarig och affärsutvecklingschef på IBM, som menar att det inte finns någon pengabrist utan att välfärden behöver effektiviseras.

– Jag tror att en del i arbetet kan vara att arbeta mer mot prevention. Att ge patienter en möjlighet att behandla sig själva. Vi behöver smarta lösningar. Vårt problem i dag är att vi satsar otroligt mycket pengar på välfärden i dag men vi gör helt fel saker.

Carola Lemne anser att debatten om vinst i välfärden har gjort det ännu svårare för entreprenörer att vara med och utveckla offentlig sektor.

– Den svartmålningen måste upphöra, säger hon.

En annan del handlar om att det i vård- och lärarutbildningarna saknas tekniska inslag. Vilket kan bero på en obenägenhet till förändring.

– Det är i dag ingenjörer som leder utvecklingen, konstaterar Malin Sahlén, seniorkonsult på New Republic.

Hon är medförfattare till rapporten ”Ny teknik i välfärden - vår tids välfärdsarkiv”. Rapporten visar bland annat att den digitala utvecklingen just nu sker i företagen, bland annat finns exempel på språk- och duschrobotar, digitala läkarbesök och utveckling av administrativa system.

– Sen finns det otroligt mycket att vinna på den digitala utvecklingen. Bland annat kan det minska personalbehovet och få de som arbetar inom vården att till exempel slippa lyfta patienter vilket innebär stora hälsofördelar. Vi kan även se ökad kvalitet och effektivitet för användaren, säger hon.

Sist, men inte minst, menar hon att det kan stärka svensk konkurrenskraft och välstånd.

– Men det finns en rad utmaningar. Det är en ojämn utveckling. På vissa äldreboende kan det finnas duschrobotar medan det på andra kan vara svårt att gå över från fax.

Annika Wallenskog, chefekonom på SKL, konstaterar att det hela tiden händer saker i den digitala utvecklingen inom välfärden.

– Nätläkare till exempel, om de används rätt så blir de ett jättebra komplement. Jag tror att det framöver kommer att gå väldigt snabbt i utvecklingen. Där måste vi se till att involvera personal, och se över vilka förmåner som vi kan erbjuda de som förnyar sitt arbetssätt.

Lars Wiigh på IBM lyfter fram att det även finns en stor utmaning vad gäller upphandlingar.

– Vi har en av Europas hårdaste tolkningar av LOU (Lagen om offentlig upphandling) och det hindrar såklart utvecklingen.  Jag skulle vilja se att man sätter upp en gemensam vision mellan akademin, företagen och olika myndigheter kring hur vi tillsammans kan lösa framtidens välfärdsutmaningar, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dags att rensa i miljöskatteröran

MILJÖ Subventioner å ena sidan, skatter på det man just subventionerat å den andra. Det är verkligheten på en rad områden när olika miljöskatter träder i kraft. ”Det är en fullständig röra av styrmedel, helt utan logik. Nu måste regeringen rensa upp i det här”, säger professor Runar Brännlund som utrett miljöskatternas effektivitet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagarna: Kommunal trixar med siffrorna

VÄLFÄRD Den ideologiska striden om vinster i välfärden fortsätter. I en ny rapport presenterar fackförbundet Kommunal siffror som kritiker menar är missvisande. ”Det är inte seriöst att trixa med siffrorna på det här sättet”, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen gör företagen till samhällsentreprenörer

KOMPETENS Var fjärde rekrytering misslyckas för att företagen inte hittar rätt kompetens, visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Nu tar allt fler företag saken i egna händer och startar gymnasieskolor och yrkesutbildningar. Scania och Ica är två exempel som lyftes fram på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Framfusiga politiker utmanar svenska modellen

ARBETSMARKNAD Den svenska arbetsmarknadsmodellen ifrågasätts, modellen hotas av politiken. Parter från såväl arbetsmarknad som politik diskuterade frågan på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Höga ägarskatter lägger krokben för företagande

SKATTER Utan företag inget välstånd i Sverige. Det har varit ett återkommande tema under Svenskt Näringslivs seminarier i Almedalen och var det även när de svenska ägarskatterna diskuterades. De måste sänkas för öka de svenska företagens konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

”Utan konkurrenskraft ingen välfärd”

KONKURRENS Konkurrenskraftiga företag garanterar välfärden. Men varför är det ingen som diskuterar Sveriges globala konkurrenskraft? Det är en ödesfråga för framtiden, menade deltagarna när Svenskt Näringsliv inledde årets seminarier i Almedalen.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.