samling personer inför gemensam företagsresa.
Foto: Krisztina Andersson

Företagare, politiker och tjänstepersoner samlades för gemensam företagsresa.

”Behåll servicen så vi överlever”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Att fördela uppdragen i ett offentligt ramavtal på fler aktörer vinner både företagen och upphandlaren på.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen IN, Installatörsföretagen, har tagit fram en handbok för offentliga upphandlingarna i installationsbranschen, dvs både VVS- och elteknikföretag. Rekommendationerna är riktade till offentliga aktörer som stat, kommun och regioner. Handboken, som ska ses som en vägledning, är utformad med hänseende till bestämmelserna i LOU. Förslag, tips och råd är relevanta även vid upphandling enligt de övriga upphandlingslagarna, LUF och LUFS.

– Vi rekommenderar att man tittar på denna skrift inför nästa upphandling gällande ramavtal av eltekniktjänster, sa Andreas Eliasson, delägare och VD för elteknik på ELIAS Syd AB i Bräkne-Hoby, när han tillsammans med Ingmar Eliasson, grundare och VD för ELIAS Sweden AB, tog emot politiker och tjänstepersoner vid ett företagsbesök. Andreas förklarade även att det i praktiken är en omställning när man vinner ett ramavtal med exempelvis en kommun.

Företagsresa Ronneby 6_2019-10-02
Foto: Krisztina Andersson

Andréas och Ingmar Eliasson, Elias Syd AB, gav konkreta exempel på hur offentliga upphandlingar inom elteknik och elarbeten kan förbättras.

– Normalt förfarande har varit att det elteknikföretag som ingår ramavtalet som vinnare gör alla löpande jobb på samtliga kommunens anläggningar eller bolag. Det blir inte så mycket över till de som kommer på andra eller tredje plats i upphandlingen. Det blir då en stor omställning om man vinner ett avtal och än värre när man blir av med det.

Andreas förslag är att framförallt kommunerna, som i Blekinge brukar köpa eltekniktjänster för motsvarande ca 4-8 årsarbetare, i första hand tar till sig informationen i handboken från branschorganisationen. Då kan de i andra hand fokusera mer kraft på att dela upp avtalet på anläggningar eller bolag så att det även finns en poäng med att komma på andra eller tredje plats. Istället för att ett enda företag vinner hela anbudet, som det i praktiken brukar bli.

Det finns vinster både för den offentliga upphandlaren och för företagen, det finns det goda exempel på, sa Andreas Eliasson. Det finns ingen elfirma som är specialister på allt, varje installatör har sin spetskunskap och sitt kompetensområde.

Det finns kommuner i landet som arbetar i enlighet med modellen med gott resultat. I ett litet län som Blekinge skulle kommunerna med fördel kunna gå samman och utforma enhetliga anbudsunderlag där en del i underlaget skulle kunna vara kommunspecifik.

– Kommunerna har säkert olika prioriteringar kring viktning och inriktning på uppköpet, på det här sättet gynnas båda parter, sa Ingmar Eliasson.

Dagens företagsamma resa fortsatte till Johan Olsson, ICA-handlare i Bräkne-Hoby.

Företagsresa Ronneby 5_2019-10-02
Foto: Krisztina Andersson

Att behålla servicen och utveckla infrastrukturen även utanför tätorten är avgörande för företagens överlevnad, sa Johan Olsson, företagare i Bräkne-Hoby i samband med företagsbesöket.

– En fungerande service och infrastruktur på orten är nödvändig. Behåll servicen så att vi överlever. Det måste byggas fler bostäder för att attrahera framför allt barnfamiljer att bosätta sig i orterna utanför tätorten. Företag som vi i service- och livsmedelsbranschen är direkt beroende av våra lokala kunder för att överleva och säkra jobben, var Johan Olssons budskap till de lokala beslutsfattarna.

Företagsresa Ronneby 2_2019-10-02
Foto: Krisztina Andersson

Johan Olsson, ICA-handlare i Bräkne-Hoby, berättade om förutsättningar och villkor som företagare i livsmedelsbranschen.

Andra områden som diskuterades rörde tillsyn och tillstånd inom livsmedelsbranschen. Johan Olsson gav exempel kopplat till livsmedelshantering och matsvinn.

Företagsresa Ronneby 3_2019-10-02
Foto: Krisztina Andersson

Johan Olsson, företagare i livsmedelsbranschen, diskuterade företagsfrågor med Peter Bowin, (V), ledamot i kommunfullmäktige i Ronneby.

– Det är en jättefråga för hela branschen. Det är självklart och nödvändigt att ha livsmedelslagar att rätta sig efter men i vissa fall säger lagarna emot sig själva. Särskilt när vi pratar matsvinn. Om vi grillar en kyckling i butiken och packar den i etiketterad påse, så måste vi enligt lag slänga den efter 2–3 timmar om den inte har sålts. Men om vi däremot lägger den i värmeskåp för att sälja den över disk, går det bra att kyla ner den och paketera den för försäljning. Vad är skillnaden? sa Johan Olsson.

Företagsresa Ronneby 4_2019-10-02
Foto: Krisztina Andersson

Stadsarkitekt Helena Revelj lyssnade på ICA-handlaren Johan Olssons synpunkter.

Roger Fredriksson (M), Ronnebys kommunalråd lovade att ta med företagens synpunkter i det fortsatta näringslivsutvecklande arbetet, främst när det gäller myndighetsutövning vid bygglovshandläggning och offentliga upphandlingar.

Torbjörn Lind, näringslivschef, tryckte på kommunens roll som rådgivande part i kontakten med företagen.

– Näringslivsklimatet bär sig inte av en näringslivschef, det är något som gäller samtliga verksamheter i hela kommunkoncernen. En av de saker vi har jobbat med för att stärka företagsklimatet är att vara proaktiv och ta fasta på vår rådgivande roll.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.