Jörgen Andersson Gota Media sommarjobb
Foto: Krisztina Andersson

Jörgen Andersson, Gota Media.

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb.

Jag var inte en tvärhand hög där jag stod bakom disken och räknade ihop kundernas notor. Många blev imponerade över att jag var så snabb med att ställa upp talen och räkna rätt, fast jag var så liten. Men jag tyckte det var kul och kände mig stolt, det kändes som jag jobbade på riktigt. Extra kul var det när jag fick följa med pappa ut och leverera varor till kunderna. Antingen tog vi cykel eller körde med vår varubil.

Mina föräldrar drev lanthandel i Esketorp utanför Ronneby. Byn var liten, alla kände alla och affären var inte bara en affär där man handlade utan var också en viktig social knutpunkt för byns invånare. Det var här man träffades, stämde av hur det var med grannen, om någon var sjuk eller hade gift sig, fått barn eller gått bort. Den tidens Facebook kanske man kan säga. De stora livsmedelskedjorna och varuhusen var ännu inte etablerade och de flesta gjorde sina stora inköp i vår affär.

Vi hade allt ifrån mejerivaror och charkprodukter till trätofflor, spik och verktyg.

Man levde tätt med butiken, vi bodde ju i samma hus. Pojkrummet låg alldeles intill butikslokalen och jag hörde ofta det lite dova sorlet av röster från affären på eftermiddagarna när man hade kommit hem från skolan och låg och läste Fantomen på rummet.

Även om man på den tiden inte pratade i termer som ”värdskap och bemötande” var det precis det som det hela handlade om. Vi skapade relationer och förtroende genom hög service och ett gott värdskap. Det var inget som hade bestämts i förväg, det föll sig naturligt.

Mitt första jobb Jörgen Andersson
Foto: Krisztina Andersson

Jag tror säkert att mina uppväxtår har präglat mina framtida yrkesval, för det är något med service som lockar mig. Stoltheten och känslan av tillfredsställelse när jag i mitt arbete i dag träffar kunder och gör ett bra jobb, ger samma tillfredsställelse och stolthet som när jag stod bakom disken i vår lanthandel som femåring.

Så när det var dags för mitt första riktiga stora sommarjobb utanför Esketorp och vår lanthandel så var det egentligen inte så konstigt att valet föll just på ett jobb inom service och handel. Det var efter första året på gymnasiet som jag knatade upp till dåvarande personalchefen på Domus i Ronneby och bad om att få sommarjobba på lager- och varumottagningen. Min klassföreståndare hade ställt upp som referens och jag fick jobbet.

Sommarjobbet var viktigt för mig, det gav mig extra pengar på fickan så jag kunde bekosta grejer till moppen och annat som var viktigt för en 16-åring. Men framför allt öppnade sommarjobbet dörren ut i arbetslivet. Arbetslivet är något helt annat än skolan, arbetslivet är ”skarpt läge”. Det är där man får testa sina kunskaper, jobba i team och lära sig arbetsgemenskap och ansvar, vara viktig i ett sammanhang. Man får kanske göra sådant som man aldrig trodde att man skulle få prova på eller inte trodde att man ens kunde. Arbetslivet utmanar och stärker.

Sommarjobbet ledde mig vidare till min första fasta anställning som dekoratör och aktivitetsansvarig på Domus i Karlskrona. Jag var 20 år och hade precis avslutat värnplikten som på den tiden var obligatorisk för alla killar.

Och det var också sommarjobbet som ledde till vad som är relevant för det jag jobbar med nu snart 40 år senare, marknadsföring och reklam. Service.

I dag pratar vi i termer som ”värdskap och bemötande”, kundvård och social kompetens, viktiga hörnstenar för att bygga hållbara och varaktiga relationer även i affärslivet. 

Jag har aldrig varit någon kaxig typ, känt osäkerhet i många situationer precis som alla andra, men det var ingen annan än jag själv som gick upp till dåvarande personalchefen och sökte sommarjobb för 43 år sedan. Och det kommer jag aldrig att glömma.

Till unga arbetssökande vill jag säga; Var inte rädd för att besöka företag och arbetsplatser, berätta vem du är, vad du kan och vad du vill. Bestäm dig för inom vilket område eller bransch du vill rikta in dig på och ge inte upp.

Efter fyra eventuella nej väntar ett femte JA bakom hörnet. Och det är ingen annan än du själv som har fixat det.

Jörgen Andersson, mediesäljare, Gota Media, Karlshamn

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.