Bussbolag sätter nyanlända i förarsätet

NYHET Publicerad

INTEGRATION Västanhede Trafik i Avesta var i stort behov av fler busschaufförer, tack vare en vunnen upphandling. Att större delen av de rekryterade chaufförerna var nyanlända var inget hinder. Fyra år senare jobbar företaget fortfarande med integration.

Mirracle Lucau, Västanhede Trafik Avesta

Mirracle Lucau kom till Sverige från Angola för nio år sedan. På Västanhede har han arbetat i två år. "Jag trivs bra och det är ett jätteroligt jobb. Jag får träffa mycket folk och det händer saker hela tiden. Det är bra att jag får träna mycket på svenskan också", säger han.

– Det finns ett jättebehov i branschen. Det saknas cirka 2 000 busschaufförer i hela landet. Så vi gick ut med en sökning via Arbetsförmedlingen, berättar Johan Eriksson vice vd.

– Utanför företaget pratades det om bidrag hit och dit, inte människor. Jag gillar inte det, det är som att vi snackar om en produkt. Vi var ute efter duktiga förare, var de kommer ifrån spelar ingen roll. Bara de kan köra buss på ett säkert sätt, och vara trevliga mot varandra och våra kunder, fortsätter han.

Ett samarbete påbörjades med Arbetsförmedlingen, som skulle hjälpa företaget att hitta både intresserade och redan utbildade personer. Det visade sig att det var flest nyanlända. Närmare 85 procent av de som nyligen tagit busskörkort hade utländsk härkomst.

– Vi kände direkt, att vi provar. Det var en del förutfattade meningar bland personal och resenärer. Vi tänkte att det inte blir bra om chaufförerna inte känner sig accepterade. Så vi anställde ännu fler nyanlända. Vi accepterade inget motstånd, och på det viset tryckte vi ut den smygrasism som fanns. Det där med att det sitter i väggarna tror jag inte ett dugg på, det sitter i människorna.

Nu har det gått fyra år och Västanhede Trafik i Avesta arbetar fortlöpande med integration. Det är ett ledningsbeslut.

– Om vi inte gör det, hur ska de då kunna komma in? Det här är människor som har flytt, och det är vårt ansvar att hjälpa dem.

I dag är 20 olika nationaliteter anställda i företaget och Johan Eriksson  tycker att det mesta har flutit på bra. Han är noga med att påpeka att de naturligtvis anställer chaufförer som har sitt ursprung i Sverige, men att det i dagsläget finns för få som har busskort.

– Det här är glada och stolta medarbetare, de skrattar och de trivs. Även om de är tandläkare i botten, så kan de på det här viset komma in i samhället och på sikt kanske komma vidare till det yrke de har i grunden.

Chaufförerna med utländsk härkomst blir bättre och bättre på svenska, men främst ser Johan Eriksson att de mår bra.

– De har en framtidstro och glädje till livet. Det känns bra att ha varit delaktig i det. De tackar oss, men vi vill tacka dem. Vi hade inte klarat oss utan dem, så det blir win-win. Nu ser vi gärna fler kvinnor bakom ratten, både svenska och nyanlända.

Johan Eriksson berättar att det går många rykten om att de skulle få stora bidrag för sina utlandsfödda chaufförer, men det slår han hål på direkt.

– Vi har valt att inte ta bidrag, vi är inte ute efter det. Vår bidragspeng är 0,003 procent av vår omsättning, och då är det inte ens för nyanlända.

Det Västanhede Trafik i Avesta däremot gärna ser mer av är stöttning och utbildning i svenska som passar bussnäringen.

– Där skulle vi gärna ta emot hjälp med finanser, för att skapa en plattform för branschen. Att våra chaufförer får lära sig ord och uttryck inom vår näring innan de börjar köra.  Sedan måste Arbetsförmedlingen bli bättre på att besöka oss företagare fysiskt och inte bara ringa. De måste bli bättre på att skapa relationer, säger han.

Maria Eremo

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.
NYHET Publicerad:

Utbildningsplikten är feltänkt

KOMMENTAR Regeringens reform för att öka utbildningsnivån bland nyanlända – den så kallade utbildningsplikten – går trögare än tänkt. Hittills i år har 5 500 personer bedömts omfattas av utbildningsplikt. Av dem har endast 90 personer påbörjat studier. Det är svårt att inte se det som ett fiasko, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Bussbolag sätter nyanlända i förarsätet

INTEGRATION Västanhede Trafik i Avesta var i stort behov av fler busschaufförer, tack vare en vunnen upphandling. Att större delen av de rekryterade chaufförerna var nyanlända var inget hinder. Fyra år senare jobbar företaget fortfarande med integration.
NYHET Publicerad:

Wetterlings yxfabrik satsar på integration

INTEGRATION På Wetterlings yxfabrik jobbar tre nyanlända killar från Eritrea, tillsammans med sina nio svenska kollegor. Den lyckade integrationen har väckt uppmärksamhet på håll, berättar vd Johan Ståhlberg. "Vi har blivit ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök".
NYHET Publicerad:

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.
NYHET Publicerad:

IT-branschen skriker efter kompetens – nu utvisas nyckelmedarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det fattas 30 000 it-specialister i Sverige, och inom fem år kommer det att saknas över 70 000. Trots det utvisas Safinaz Awad, som flydde från Syrien och fick jobb som it-specialist. Det slår hårt mot arbetsgivaren Sweet Systems. "Man blir bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en", Klas-Magnus Hilberth, grundare.
NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Så fick nyanlända anställningar i byggbranschen

INTEGRATION SH Bygg har sedan 2016 samarbetat med Uppsala kommun och Arbetsförmedlingen kring ett integrationsprojekt i syfte att hjälpa nyanlända in i byggbranschen. Reza Fazilik, från Afghanistan, är en av de som fått jobb efter praktiken.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Spotifys talangjakt fast i snårig byråkrati

ARBETSKRAFTSINVANDRING Bristen på arbetskraft på en snabbföränderlig arbetsmarknad har gjort arbetskraftsinvandringen allt viktigare för de svenska företagen. Men regelverken är för smala och det är alldeles för lätt att göra fel. ”Vi har svårt att konkurrera och bli en attraktiv arbetsgivare”, säger Katarina Berg, HR-chef på Spotify.
NYHET Publicerad:

OKQ8 Scandinavia satsar på nyanlända akademiker

PRAKTIK Förra året erbjöd OKQ8 Scandinavia utländska akademiker praktik på sina kontor. Nu har projektet blivit permanent och förhoppningen är att göra det skandinaviskt.
NYHET Publicerad:

Utanförskap hotar vid dålig språkintroduktion

SEMINARIUM 36 000 ungdomar läser språkintroduktionsprogram på gymnasiet för att kunna gå nationella program. Men resultaten är för dåliga och ungdomarna riskerar att fastna i utanförskap. "Vi behöver vara nytänkande och våga testa saker för att förbättra resultatet", säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Språkintroduktionsprogrammet måste förbättras nu

KOMMENTAR Nästan var femte elev på gymnasieskolan läser på ett introduktionsprogram, vid årskurs ett är det var fjärde elev. Men det fungerar inte tillräckligt bra. Därför är det angeläget att Språkintroduktionsprogrammet snabbt förbättras. Det skriver skolexpert Johan Olsson.
NYHET Publicerad:

Ubi jobbar 160 procent – utvisas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sedan Ubi kom som asylsökande från Sydostasien för knappt två år sedan, har han jobbat mer än heltid hos två arbetsgivare. Nu har han fått avslag på sin asylansökan och tvingas lämna landet. ”Utöver den personliga sorgen, så är det brutalt för verksamheten att han bara försvinner från en dag till en annan”, säger hans arbetsgivare Josefin Elmer, ägare till O´ Learys i Mora.
NYHET Publicerad:

Samverkan ger nyanlända jobb i Sunne 

INTEGRATION Sunne är den kommun som är näst bäst i landet på att få nyanlända i arbete. Bakom framgången ligger ett bra företagsklimat, nära samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv, och att företagare vill och vågar ta in personer som inte kan perfekt svenska.
NYHET Publicerad:

Vassare integration ger 400 miljoner i vinst

DEBATTARTIKEL Svenskt Näringsliv presenterar en ny rapport med två reformförslag för att få nyanlända i arbete. Tillsammans kan de leda till 400 miljoner kronor i samhällsekonomisk vinst. "Integrationen är en ödesfråga för Sverige", skriver Mikaela Almerud, expert utbildning och kompetensförsörjning och Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Uppförsbacke för nyanlända företagare

ARBETSMARKNAD Utrikesfödda drar sig för att starta eget. Språkbarriär, låg utbildning, brist på stöd och byråkratiska system är hinder på vägen till det egna företaget och en försörjning. Ett undantag är syrier. De är mer benägna att starta företag än andra invandrargrupper.
NYHET Publicerad:

"Det känns som att jag fått in en fot på arbetsmarknaden"

INTEGRATION Gröna Lunds nöjespark i Stockholm satsade inför sommaren på att anställa nyanlända. 21-åriga Basel Elias från Syrien är en av dem som fått sitt första jobb i Sverige på tivolit. "Det är ett jobb som hjälpt mig mycket faktiskt. Det var lite kämpigt att komma till Sverige i början", säger han.