Handlare besviken på socialdemokraterna

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Ica-handlaren Mats Andersson i Falun har vuxit upp med traditionellt socialdemokratiska värderingar. Men nu upplever han en socialdemokrati som har tappat både hjärta och ryggrad. "Det behövs en politik som hjälper och stöttar entusiasmen hos människor som vill skapa något, istället för att kväva den. Det är entreprenörsandan som skapar jobbtillfällen. Men i politiken i dag handlar det mest om röstfiske och taktik", säger han.

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson ser personalen som sin allra största tillgång. Eller ”Ica-Mats” som han har kommit att kallas i området. En personlig relation med kundkretsen anser han vara mycket viktig och han är inte rädd att sticka ut och står för vad han tycker. Han uppmuntrar sin personal att göra det samma och han lägger mycket resurser på att skapa den laganda och tillit som bygger förtroende hos kunderna.

– Personalen är butikens hjärta och nerv. Det är oerhört avgörande att man lyckas rekrytera och behålla rätt personal. Regeringen har tyvärr tagit beslut som försvårar att anställa, bland annat när de fördubblade arbetsgivaravgifterna för ungdomar förra året. Detta är en stor utmaning för Ica som helhet eftersom vi är Sveriges största ungdomsarbetsgivare, säger Mats Andersson.

Tuff startsträcka

För 11 år sedan tog Mats Anderson över Ica Slätta i bostadsområdet Slätta i Falun. Butiken hade haft många år av vikande försäljningssiffror och affären var nedgången och behövde få en rejäl uppfräschning för att kunna överleva. Men Mats Andersson såg potentialen och tog över butiken. Några tuffa år följde, innan det tillslut gav resultat.

– Jag är uppvuxen i Slätta och hjärtat slår för området. Jag såg min chans att skapa något eget samtidigt som vi i personalen gjorde en välgärning för Slätta som bostadsområde. Skulle butiken försvinna skulle mycket av sammanhållningen och pulsen också försvinna, säger Mats Andersson. 

Entusiasmen måste uppmuntras

Mats Andersson jobbade nära nog dygnet runt under den första tiden. Stöttningen från familjen har varit viktig. Hans barn har varit till stor hjälp och arbetat i butiken när det har behövts. Trägen vinner och till slut tog sig Mats Andersson över den första stora puckeln.

– Många som vill starta egna företag är väldigt entusiastiska i början och tror att ett starkt engagemang ska räcka. Men det krävs en enorm personlig insats och ett stort risktagande.

De hårda inledande åren gav resultat. Nu är Ica Supermarket i Slätta ett företag som vilar på stabil grund.

– Även om företaget i dag står stadigt så upplever man som företagare hela tiden nya hotbilder. Nyetableringar av konkurrerande kedjor är på gång i Falun och det kan slå ut stora delar av vår omsättning. Det gäller att ha beredskap för sådant.

Mats Andersson skulle önska att politikerna i högre utsträckning såg det hårda och viktiga arbetet som företagarna gör för att sätta människor i arbete.

– Jag tror att många företagare kan uppleva att de går in i väggen när byråkratin hindrar dem. Det kan också handla om att den första anställningen inte motsvarar förväntningarna, eller att investeringarna blev dyrare än beräknat, eller att det inte blev många kronor kvar att ta ut lön för. Det behövs en politik som underlättar för dessa eldsjälar i stället för att hindra dem, säger Mats Andersson.

Regeringens förslag är kontraproduktiva

Han tycker att regeringen gång på gång lägger förslag som hindrar företagare i sin utveckling. Under 2016 fördubblades arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år. Det blev ett stort slag för hela handelsbranschen.

– Fördubblingen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar raderade natursligvis stora delar av resultatet. Vi behöver rekrytera ungdomar men blir det dyrare så blir man också mer försiktig. Det drabbar inte bara mig utan det drabbar många ungdomar som nu kanske inte får chansen att komma in med en fot på arbetsmarknaden.

Mats Anderson tycker även att de nya planerade 3:12-reglerna kan ta bort incitamentet för entreprenörer.

– Allt det slit och de risker som en företagare lägger ner ska kunna leda till en belöning längre fram. Men de 3:12-reglerna kan i ett slag förhindra företagare att ta ut den utdelning som de borde vara värda, säger Mats Andersson.

Han beskriver sig som en person som vill få människor att växa av egen kraft. Han tycker också att den traditionella socialdemokratin, som han själv är uppvuxen med, tillät människor att utvecklas samtidigt som man var garanterad ett skyddsnät. Men detta är nu ett minne blott, anser han.

– Det verkar som om socialdemokraterna har övergivit idén om att man ska göra sin plikt och kräva sin rätt. I stället stirrar man sig blind på att vissa yrken ska anses vara ”pigjobb” eller att det ska vara mindre värt att välja bort universitetet och bli hantverkare.

Henrik Sjögren

Fakta - Mat i Slätta AB

Verksamhet: Ica Supermarket livsmedelsbutik
Kommun: Falun
Ägare: Mats Andersson
Etableringsår: Mats Andersson tog över butiken år 2005
Antal anställda: 20 personer
Omsättning: runt 65 miljoner.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt Rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan, säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet blir bara värre

REGELKRÅNGEL Det är få av oss som ifrågasätter behovet av lagar och regler. Men baksidan av myntet blir en alltmer betungande administration för våra företag. Den aspekten måste man ta med när ny lagstiftning tas fram. I Sverige tar man tyvärr mycket liten hänsyn till detta i den politiska beslutsprocessen och i OECD:s ranking av arbetet med regelkrångel hamnar Sverige långt ner på listan.
NYHET Publicerad:

Friskolor får rätt till skolpeng till slut

FRISKOLAN Efter att Falu kommun förra året betalade ut 32,7 miljoner kronor i retroaktiv ersättning till fristående skolor är det nu Borlänges tur. Även här har gymnasiefriskolornas skolpeng varit för låg i många år. ”Det här agerandet från kommuner är ett problem”, säger Peter Lundström, vd på Helixgymnasiet i Borlänge.
NYHET Publicerad:

Visstid är avgörande för både företag och sysselsättning

VISSTID Många företagare i Dalarna är beroende av visstidsanställningar och många av dem skulle få svårt att överleva om anställningsformen förbjöds. Dessutom skulle viktiga vägar in på arbetsmarknaden stängas. Trots detta signalerar nu Socialdemokraterna om att begränsa möjligheterna till visstidsanställningar. Vi har talat med Ingemar Eberstål, Roberth Klarqvist och Gustav Eriksson, tre företagare i Dalarna om hur ett beslut om begränsningar av visstidsanställningar skulle påverka dem.
NYHET Publicerad:

Allmän visstid ökar jobbmöjligheterna i Dalarna

DEBATT Allmän visstidsanställning (Alva) är mycket viktig för arbetsmarknaden och öppnar dörrar för personer utan arbete. Trots det, finns starka krafter inom S som vill att partiet ska besluta om att driva ett avskaffande av anställningsformen. Resultatet i Dalarnas län skulle bli färre jobbmöjligheter och ökat utanförskap. Det skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Praktikant öppnade dörren till ny marknad

INTEGRATION När asylsökande Bashar Mustafa fick praktik på Morakniv var det för att företaget ville göra en insats för samhället. I fjol sålde han för sju miljoner. "När Bashar kom in tog våra affärer i Mellanöstern fart", säger vd Henk Noback.
NYHET Publicerad:

Ubi jobbar 160 procent – utvisas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sedan Ubi kom som asylsökande från Sydostasien för knappt två år sedan, har han jobbat mer än heltid hos två arbetsgivare. Nu har han fått avslag på sin asylansökan och tvingas lämna landet. ”Utöver den personliga sorgen, så är det brutalt för verksamheten att han bara försvinner från en dag till en annan”, säger hans arbetsgivare Josefin Elmer, ägare till O´ Learys i Mora.
NYHET Publicerad:

Inställning och attityd i dina samtal och möten är avgörande

GÄSTKRÖNIKA "Som företagare är man ständigt beroende av andra människor. Om du inte lyckas få personer runt omkring dig på din sida, så kommer du inte att komma långt. Det tar i alla fall betydligt längre tid och kräver mer energi än vad det behöver göra egentligen." Skriver Tom Sakofall, Nuvida AB i sin tredje och avslutande krönika.
NYHET Publicerad:

Framtiden är här

KRÖNIKA Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Sofia Kovler besöker sin första UF-mässa och delar här med sig av sina reflektioner.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet gör skillnad – för de som får chansen

GÄSTKRÖNIKA Tyvärr ser jag en tydlig tendens och det är att vi i Dalarna halkar efter andra regioner i Sverige när det gäller Ung Företagsamhet på gymnasiet. Idag ser det väldigt olika ut i olika kommuner, på olika skolor och program. Hur är det på skolan din dotter eller son tänker söka till? Att Ung Företagsamhet ger resultat är bevisat, men då gäller det att chansen också erbjuds. Det skriver Thomas Agneteg i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Tyllingstrands vill växa – men att anställa är riskabelt

REGELKRÅNGEL "Vi har haft en väldigt god utveckling de senaste åren och det ser ut att hålla i sig. Men vi skulle behöva bli fler svetsare och isolertekniker då det utbildas för få. Dessutom är det extremt riskabelt att nyanställa i dag med dagens regelkrångel och de långtgående skyldigheterna som företagare har gentemot arbetstagare", säger Pernilla Jennervall, delägare i Tyllingstrands Konsult AB.
NYHET Publicerad:

Våga misslyckas - se allt som en skola

GÄSTKRÖNIKA "Om du inte är beredd att misslyckas så kan du heller inte lyckas. Du måste våga ta steget ut ur din bekväma och kända vardag. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och har sedan barnsben fått höra att man kan se ”misslyckanden” som en skola. Man lär sig bäst genom att faktiskt prova saker i verkligheten, och ett ”misslyckande” leder också till större erfarenhet." Skriver Tom Sakofall, Nuvida AB i sin andra gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Trygga chefer sätter bättre löner

LOKALA LÖNER Genom att värdera och rangordna alla tjänstemäns arbetsuppgifter på företaget Morakniv får cheferna en helhetsbild av kompetens och löner även utanför den egna gruppen. Det leder till rättvisare löner och gör cheferna tryggare i sin lönesättning, enligt hr-chefen Pia Kadfalk.
NYHET Publicerad:

Handlare besviken på socialdemokraterna

FÖRETAGANDE Ica-handlaren Mats Andersson i Falun har vuxit upp med socialdemokratiska värderingar. Men nu upplever han att rörelsen har tappat både hjärta och ryggrad. "Det behövs en politik som hjälper och stöttar entusiasmen hos människor som vill skapa något, istället för att kväva den", säger han.
NYHET Publicerad:

Våga drömma stort, och våga prata om det

GÄSTKRÖNIKA "Jag har alltid drömt stort. Drömmarna har varierat oerhört mycket men har alltid varit av den karaktären att det låter omöjligt. Som liten ville jag bli rockstjärna, regissör i Hollywood och stormrik. Jag pratade alltid om dessa drömmar öppet i skolan och fick oftast ett hånskratt till svars eller att det är omöjligt. Här tändes nog en slags gnista där jag bestämde för att alla som inte trodde på mig banne mig skulle få se!" Skriver Tom Sakofall, Nuvida AB i sin första krönika.
NYHET Publicerad:

Christina & Åke Arnessons remissyttrande till skatteutskottet

ÖPPET BREV Med all respekt för att ni står inför en svår uppgift, och att er tid är begränsad, så vill vi ändå, allra ödmjukast be er att läsa vårt yttrande och därefter också reflektera över vilka signaler ni sänder ut.
NYHET Publicerad:

Mattias Richerts brev till skattutskottet

ÖPPET BREV "De föreslagna regeländringarna kommer att skicka tillbaka småföretagandet i Sverige till 90-talet. Då ägnade alla företagare mycket stor del av sin tid och kraft att försöka undvika att merparten av eventuellt överskott gick i skatt. Det handlade om överlevnadsinstinkt och ett ”rättvisetänk". Ett osunt beteende skapat av alltför högt skattetryck". Skriver Mattias Richert, vd för Lammet & Grisen i sitt brev till skatteutskottet med anledning av de föreslagna förändringarna i entreprenörsskatten.
NYHET Publicerad:

Johan Bobergs brev till skatteutskottet

ÖPPET BREV "Att genomdriva direkt skadliga förslag är snudd på en katastrof för Sverige. Den vänsterpolitik som bedrivs idag får mig att se 70-talet, där man spottade på företagare. Låt oss ha möjlighet att tjäna pengar på vår verksamhet. Det kommer att sprida sig och få människor att våga ta risker för att få det bättre. Skapa ett företagarklimat, inte ett företagarfientligt land. Det blir inte bra." Skriver Johan Boberg, vd för Edita Bobergs AB i sitt brev till skatteutskottet med anledning av de föreslagna förändringarna i entreprenörsskatten.
NYHET Publicerad:

Upprorsstämning bland Dalaföretagare

SKATTER Dalaföretagarna går till storms mot regeringens förslag att försämra de så kallade 3:12-reglerna. För nykläckte företagaren Niklas Jonsson är entreprenörsbanan inte lika attraktiv längre. "Jag och många andra entreprenörer som står i startgroparna kan nu välja att avstå", säger han.
NYHET Publicerad:

Vi skapar en skola där ingen hålls tillbaka

GÄSTKRÖNIKA "Sverige har aldrig varit ett rikare land materialistiskt sätt. Samtidigt ser vi en ökad psykisk ohälsa. Resultaten i skolan har under en lång tid sjunkit jämfört med andra länder, vad beror detta på? Kan det finnas ett samband?" Skriver Sakarias Winberg, Excel Education i sin femte och sista krönika.