Handlare besviken på socialdemokraterna

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Ica-handlaren Mats Andersson i Falun har vuxit upp med traditionellt socialdemokratiska värderingar. Men nu upplever han en socialdemokrati som har tappat både hjärta och ryggrad. "Det behövs en politik som hjälper och stöttar entusiasmen hos människor som vill skapa något, istället för att kväva den. Det är entreprenörsandan som skapar jobbtillfällen. Men i politiken i dag handlar det mest om röstfiske och taktik", säger han.

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson, Mat i Slätta AB

Mats Andersson ser personalen som sin allra största tillgång. Eller ”Ica-Mats” som han har kommit att kallas i området. En personlig relation med kundkretsen anser han vara mycket viktig och han är inte rädd att sticka ut och står för vad han tycker. Han uppmuntrar sin personal att göra det samma och han lägger mycket resurser på att skapa den laganda och tillit som bygger förtroende hos kunderna.

– Personalen är butikens hjärta och nerv. Det är oerhört avgörande att man lyckas rekrytera och behålla rätt personal. Regeringen har tyvärr tagit beslut som försvårar att anställa, bland annat när de fördubblade arbetsgivaravgifterna för ungdomar förra året. Detta är en stor utmaning för Ica som helhet eftersom vi är Sveriges största ungdomsarbetsgivare, säger Mats Andersson.

Tuff startsträcka

För 11 år sedan tog Mats Anderson över Ica Slätta i bostadsområdet Slätta i Falun. Butiken hade haft många år av vikande försäljningssiffror och affären var nedgången och behövde få en rejäl uppfräschning för att kunna överleva. Men Mats Andersson såg potentialen och tog över butiken. Några tuffa år följde, innan det tillslut gav resultat.

– Jag är uppvuxen i Slätta och hjärtat slår för området. Jag såg min chans att skapa något eget samtidigt som vi i personalen gjorde en välgärning för Slätta som bostadsområde. Skulle butiken försvinna skulle mycket av sammanhållningen och pulsen också försvinna, säger Mats Andersson. 

Entusiasmen måste uppmuntras

Mats Andersson jobbade nära nog dygnet runt under den första tiden. Stöttningen från familjen har varit viktig. Hans barn har varit till stor hjälp och arbetat i butiken när det har behövts. Trägen vinner och till slut tog sig Mats Andersson över den första stora puckeln.

– Många som vill starta egna företag är väldigt entusiastiska i början och tror att ett starkt engagemang ska räcka. Men det krävs en enorm personlig insats och ett stort risktagande.

De hårda inledande åren gav resultat. Nu är Ica Supermarket i Slätta ett företag som vilar på stabil grund.

– Även om företaget i dag står stadigt så upplever man som företagare hela tiden nya hotbilder. Nyetableringar av konkurrerande kedjor är på gång i Falun och det kan slå ut stora delar av vår omsättning. Det gäller att ha beredskap för sådant.

Mats Andersson skulle önska att politikerna i högre utsträckning såg det hårda och viktiga arbetet som företagarna gör för att sätta människor i arbete.

– Jag tror att många företagare kan uppleva att de går in i väggen när byråkratin hindrar dem. Det kan också handla om att den första anställningen inte motsvarar förväntningarna, eller att investeringarna blev dyrare än beräknat, eller att det inte blev många kronor kvar att ta ut lön för. Det behövs en politik som underlättar för dessa eldsjälar i stället för att hindra dem, säger Mats Andersson.

Regeringens förslag är kontraproduktiva

Han tycker att regeringen gång på gång lägger förslag som hindrar företagare i sin utveckling. Under 2016 fördubblades arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år. Det blev ett stort slag för hela handelsbranschen.

– Fördubblingen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar raderade natursligvis stora delar av resultatet. Vi behöver rekrytera ungdomar men blir det dyrare så blir man också mer försiktig. Det drabbar inte bara mig utan det drabbar många ungdomar som nu kanske inte får chansen att komma in med en fot på arbetsmarknaden.

Mats Anderson tycker även att de nya planerade 3:12-reglerna kan ta bort incitamentet för entreprenörer.

– Allt det slit och de risker som en företagare lägger ner ska kunna leda till en belöning längre fram. Men de 3:12-reglerna kan i ett slag förhindra företagare att ta ut den utdelning som de borde vara värda, säger Mats Andersson.

Han beskriver sig som en person som vill få människor att växa av egen kraft. Han tycker också att den traditionella socialdemokratin, som han själv är uppvuxen med, tillät människor att utvecklas samtidigt som man var garanterad ett skyddsnät. Men detta är nu ett minne blott, anser han.

– Det verkar som om socialdemokraterna har övergivit idén om att man ska göra sin plikt och kräva sin rätt. I stället stirrar man sig blind på att vissa yrken ska anses vara ”pigjobb” eller att det ska vara mindre värt att välja bort universitetet och bli hantverkare.

Henrik Sjögren

Fakta - Mat i Slätta AB

Verksamhet: Ica Supermarket livsmedelsbutik
Kommun: Falun
Ägare: Mats Andersson
Etableringsår: Mats Andersson tog över butiken år 2005
Antal anställda: 20 personer
Omsättning: runt 65 miljoner.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Unik ägandeform främjar kvalitetsarbetet för Falu Frigymnasium

VÄLFÄRD Falu Frigymnasium var pionjärer inom friskoleverksamhet när de öppnade 2001 och bortsett från ABB industrigymnasium var de först i Dalarna. Torbjörn Klefbom och Maria Pettersson har varit med sedan starten och idag är de också delägare i skolan tillsammans med ytterligare nio personer ur personalen. Debatten om vinster i välfärden och välfärdsutredningen är dock något som oroar. - Vi vill kunna utveckla vår skola, och det är resultatet i vår verksamhet som gör detta möjligt, säger Maria Pettersson
NYHET Publicerad:

Har Dalarnas företagsklimat förbättrats ytterligare?

FÖRETAGSKLIMAT Hur upplever våra företagare att det är att driva sina verksamheter i Hedemora? Borlänge? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får 3400 företagare i Dalarna svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Förhoppningen är att den positiva trenden fortsätter.
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Hur mycket välfärd går Dalarna miste om?

KRÖNIKA "Välfärden är inte ett område som vi kan slarva med. Vi vill få ut så mycket och så bra skola, vård och omsorg som möjligt för våra investerade skattekronor. Eller hur? Varje krona kan göra skillnad, så vi måste ha full koll på att skattepengarna används till rätt saker och kraven på kvalitet måste vara stenhårda. Och hur ser det ut i Sverige och Dalarna idag? Använder vi våra skattepengar optimalt? Svaret på den frågan är nej!" Det skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer professionaliserar välfärden

VÄLFÄRD ”Vinstintresse står inte i motsatsförhållande till behjärtansvärda samhällsinsatser. Snarare tvärt om. Vinstintresset skapar incitament att erbjuda bästa möjliga kvalitet”, säger Johan Gnospelius, vd för Landa Familjevård AB i Falun. Företaget arbetar med konsulentstödd familjehemsvård, öppenvård och behandlingshemsverksamhet.
NYHET Publicerad:

Höga förväntningar på produktions- och försäljningsvolym

KONJUNKTUR Svensk ekonomi har passerat tillväxttoppen i den här konjunkturcykeln. Trots detta förväntas BNP fortsätta att växa i relativt hög takt. Företagen i Dalarna har, tillsammans med Gotland och Västerbotten, näst högst förväntningar på det kommande halvårets produktions- och försäljningsvolymer. Bara Blekinge har högre förväntningar. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Dalarna har en kompetensbrist som hotar tillväxten

KRÖNIKA "Kompetensbristen är utbredd och många företag har svårt att rekrytera medarbetare till sina verksamheter. Nästan vart femte rekryteringsförsök misslyckas och många företag måste tacka nej till order för att de helt enkelt inte har rätt personal. Det saknas såväl kockar, byggnadsarbetare, ingenjörer, maskinförare, plantörer, skogsarbetare, IT-tekniker mm." Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Snårigt regelverk ger färre jobb

LAS Lagen om anställningsskydd stänger ute människor från arbetsmarknaden snarare än välkomnar dem. Framförallt drabbar det dem som redan står långt från arbetsmarknaden. Det menar Pernilla Jennervall på Tyllingstrands Konsult i Falun.
NYHET Publicerad:

Riksdagspolitiker på praktik hos Falukrögare

POLITIKERPRAKTIK Arbetsgivaravgifter och kompetensförsörjning var två av de stora samtalsämnena när riksdagspolitikern Peter Helander (C) besökte krögaren Ingemar Eberståls restaurang Banken Två Rum & Kök i Falun den 10 november. Men den huvudsakliga anledningen till besöket var brödbak – riksdagspolitikern fick känna på hur ett restaurangbiträde jobbar.
NYHET Publicerad:

Höjd arbetsgivaravgift miljonsmäll för företag

ARBETSGIVARAVGIFT Tre företagare vittnar om hur regeringens beslut att fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar slår mot resultatet och verksamheten i stort. Det är nedslående siffror som ger illavarslande besked – det kommer att bli betydligt svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden i framtiden.
NYHET Publicerad:

Hur ska framtidens arbetsförmedling se ut?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Under hösten har Arbetsförmedlingen debatterats flitigt på Dalarnas Tidningars debattsidor och den 8:e november bjöd Svenskt Näringsliv i Dalarna in till ett seminarium där Arbetsförmedlingens framtid diskuterades.
NYHET Publicerad:

"LAS måste moderniseras – annars ger jag upp"

LAS Lagen om anställningsskydd skapar osäkerhet och oro bland små och medelstora företag – inte bara för företagarna utan även för de anställda. Det kan Anna Karin Tyskhagen vittna om. Därför välkomnar hon nu det nyväckta politiska intresset för en modernisering av lagen.
NYHET Publicerad:

Jag vill ha bästa möjliga välfärd till lägsta möjliga kostnad

KRÖNIKA "Jag tror att du och jag är överens. Vi vill ha så hög kvalitet som möjligt inom skola, vård och omsorg. Antagligen tycker du som jag: att kvalitén dessutom behöver bli bättre än vad den är idag och att det här behöver vara ett av Sveriges stora fokusområden framöver. Men istället för att prata om detta är den offentliga debatten präglad av tuff och nära nog populistisk retorik med fokus på enskilda dåliga exempel. Det har vi inte råd med om vi på riktigt vill utveckla en bättre kvalitet." Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet med allt – att bli anställd?

KRÖNIKA "Jag är förvisso medelålders, men jag har passerat genom "Den Svenska Skolans" alla år, och fler därtill. Jag är en av dem som, trots min rastlöshet och glappa käft, lyckades göra det på det sätt som lärarna önskade, och jag lämnade således varje utbildning med nära nog toppbetyg. Men om jag för 35 år sedan blivit betygsatt på att sälja en rymdfarkost hade saker och ting sett annorlunda ut för mig." Skriver Malin Floridan, entreprenör i Stora Skedvi i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAGEN Drygt 100 företagare deltog i Arbetsgivardagen som arrangerades i Mora av Svenskt Näringsliv Dalarna. En dag som bjöd på nyttig information och kunskap varvat med mingel och inspiration.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Regeringen och Vänsterpartiet vill bestraffa kvalitetsarbete

KRÖNIKA Om regeringens och Vänsterpartiets förslag blir verklighet, så försvinner min uppskattade förskola. Gör vi inte positiva resultat, så kan jag inte erbjuda kvalitet. Kan jag inte erbjuda kvalitet, så varken kan eller vill jag driva min förskola vidare, skriver Eva Högberg, ägare till friförskolan Talento i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Dalarnas produktionstakt planar ut

KONJUNKTURLÄGET I nästan ett års tid har företagen i Dalarna haft en positiv utveckling när det gäller produktion- och försäljningsvolym. Nu vänder kurvan något och när företagen ser framåt så förutspår de mer normala nivåer, i linje med riket som helhet. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Tre av Dalarnas kommuner klättrar mest i hela Sverige

RANKING 2017 Dalarnas företagsklimat utvecklas mycket positivt. Hela 13 av länets 15 kommuner når en högre rankingplacering i år jämfört med förra året. Älvdalen är den kommun i Sverige som klättrat allra mest. Även Mora och Smedjebacken placerar sig på Sveriges topp-10-lista när det gäller förbättring av rankingplacering. Dalarnas bästa företagsklimat finns i Rättvik. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpps idag.
NYHET Publicerad:

Älvdalen är årets rankingraket

FÖRETAGSKLIMAT Älvdalen klättar 96 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är mer än någon annan kommun i landet. ”Vi företagare märker hur näringslivskontoret har arbetat med att öka sin tillgänglighet. Vi är glada över att det ger resultat”, säger Klas Eriksson som driver företag i kommunen.