Under den nya mandatperioden vill Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) satsa på kompetensförsörjning och infrastruktur. "Industrins konkurrenskraft skadas av att transporterna tar för lång tid. Nu måste regionen prioritera godstrafiken".
För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman tycker det är dags att frågan lyfts regionalt.
– Vi måste revidera vårt arbetssätt inom länet och klara av att prioritera. Det håller inte att alla kommuner kommer dragandes till infrastrukturutskottet med sina favoritprojekt. Fokus har legat på persontrafiken tidigare och nu är det dags att industrin blir prio ett. Våra industrier ligger inte vid hamn och när en del av leveranskedjan inte fungerar skadas vår konkurrenskraft.
Borlänge har tagit ett initiativ tillsammans med flera andra industrikommuner, som Sandviken, Hofors, Avesta och Smedjebacken, för att diskutera infrastruktur och kompetensförsörjning. Arbetsnamnet är ”Steelicon Valley”.
– Det är i sin linda ännu, men vi vill visa för omvärlden att här har vi flera världsledande företag. Jag är lite förbaskad på synen på industrin, många pratar om att den är på väg att försvinna när det i själva verket är industrin som skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling. Vi vill också att man slutar prata om basindustri, när det handlar om råvarubaserad spetsindustri.
En viktig fråga att lösa för framtiden är kompetensförsörjningen.
– Vi måste bli bättre på att marknadsföra de företag och jobb som finns mot våra ungdomar, samtidigt som vi behöver vara långsiktiga i analysen. Vilka jobb behövs om tio till femton år? Det skapar förutsättning för högskolan att bygga upp de utbildningarna. Men det är ingen quickfix, det handlar om att skapa intresse redan i gymnasiet för teknik och naturvetenskap, där bristen är störst. Där jobbar vi tillsammans med Dalarna Science Park. Vi måste också satsa på yrkesutbildningar och samarbeta mellan dalakommunerna för att komplettera varandras behov.
För att ungdomar ska få en chans att prova på olika yrken vill Jan Bohman att kommunen erbjuder alla 15- till 17-åringar sommarjobb i minst två veckor.
– Här behövs samordning med näringslivet. Riktigt hur det ska gå till ska vi fortsätta att jobba fram, kanske behöver vi en sommarjobbsförmedling?
Under hösten har Borlänge kommun drivit projektet Dubbelt upp, där kommunen utmanade företagarna att anställa långtidsarbetslösa personer. Totalt ledde det till att 370 personer ur målgruppen kom ut på arbetsmarknaden. Företagen vann utmaningen och anställde 20 personer fler än kommunen.
– Det här har minskat långtidsarbetslösheten i kommunen rejält och det visade inte minst att vi har en väldigt stor arbetskraftsreserv bland nyanlända. Jag tror att många företagare är lite rädda för att anställa nyanlända och de måste släppa sargen, för det finns väldigt mycket kompetens att hämta.
Kommunen jobbar också med myndighetskontakten, för att förbättra servicen till företagen.
– Om en företagare ringer till kommunen så ska vi möta upp och hjälpa till att göra rätt. Vi ska till exempel skräddarsy möten efter behov. Säg att det är någon som vill starta en restaurang, då ska alkoholhandläggare, livsmedelshandläggare, bygglovshandläggare och en näringslivshandläggare finnas med vid bordet så att det blir ett möte i stället för fyra.
En annan viktig framtidsfråga är att stärka handeln.
– E-handeln är en jätteutmaning som vi måste följa och skapa förutsättningar för att möta. Men både när det gäller handeln och kompetensförsörjningen handlar det om att bygga varumärket Borlänge och stadens attraktionskraft.
Jan Bohman låter sig inte nedslås av att föreningen Arkitektupproret utsåg Borlänge till Sveriges fulaste stad i höstas.
– Vi var snabbt ute från kommunens sida med en motkampanj som jag tycker är väldigt sann: Vi kanske inte är snyggast, men vi är jävligt trevliga.
”Jag tycker att kommunens näringslivsarbete via näringslivskontoret är bra. De försöker verkligen skapa dialog med företagare för att få in synpunkter vad som kan förbättras genom regelbundna informationsträffar och månadsvisa frukostmöten som arrangeras tillsammans med Företagarna lokalt.
Sedan kan man alltid förbättra förståelsen för företagare hos politiker som kanske inte alltid har den naturliga kontakten. Här kanske man oftast vill prata och träffa de företag som lyckas, men kanske bör även bör träffa de mindre företag och startup-företag som verkligen har det tufft och som förutom ekonomin även kämpar med administration av alla de slag.
Förbättringsområden: Snabba upp och förenkla vissa processer. Vissa tillstånd som utskänkningstillstånd som är centraliserade för ett antal kommuner tar väldigt lång tid och bör kunna snabbas upp med dagens information som myndigheter har tillgång till.
*Näringslivsstrategi saknas