NYHET13 november 2017

Riksdagspolitiker på praktik hos Falukrögare

Arbetsgivaravgifter och kompetensförsörjning var två av de stora samtalsämnena när riksdagspolitikern Peter Helander (C) besökte krögaren Ingemar Eberståls restaurang Banken Två Rum & Kök i Falun den 10 november. Men den huvudsakliga anledningen till besöket var brödbak – riksdagspolitikern fick känna på hur ett restaurangbiträde jobbar.

Riksdagsledamot Peter Helander (C) fick möjlighet att praktisera som restaurangbiträde på Banken Två Rum & Kök i Falun. Initiativet till politikerpraktik kommer från Visita.

Besöket var en del i satsningen ”Politikerpraktik” som branschorganisationen Visita genomför tillsammans med sina medlemsföretag. Riksdagspolitiker från hela Sverige bjuds in att praktisera hos besöksnäringsföretagen och denna gång var det centerpolitikern Peter Helanders tur att besöka ett företag.

Han fick förmånen att hjälpa Ingemar Eberstål med att baka bröd inför kvällens sittningar på restaurang Banken Två Rum & Kök i Falun. Peter Helander, som tidigare var kommunalråd i Mora, avlöste sin partikollega Anders Ahlgren i riksdagen våren 2016.

– Jag tycker det är viktigt att vi politiker kommer ut och lär oss mer om villkoren för arbetsgivarna och deras anställda. Just besöksnäringen är extra intressant för oss i Dalarna, säger Peter Helander med mjölade händer strax innan han tar sig an den färdigjästa degen.

Branschen behöver goda förutsättningar

Under flitigt knådande berättar han att besöksnäringen omsätter närmare 7 miljarder kronor och skapar uppemot 7 000 arbetstillfällen endast i Dalarna. Något som han anser bör uppmärksammas.

– Föreställ dig att denna omsättning var från en enda arbetsgivare i form av en fabrik. Skulle vi inte vara oerhört rädda om att behålla och uppmuntra en sådan viktig aktör för våra jobb och vår välfärd, undrar Peter Helander.

Han menar att branschen måste få bättre förutsättningar att växa då Dalarna blir allt mer beroende av besöksnäringen, i Falun såväl som i siljansbygden och i fjällregionen. Och där får han naturligtvis medhåll av Ingemar Eberstål som under tiden övervakar Helanders arbetsinsats i köket med van blick.

– Den nuvarande regeringen valde att låta restaurangmomsen vara kvar på sin låga nivå vilket vi är mycket tacksamma för. Men å andra sidan förvärrade de förutsättningarna för hela branschen när de höjde arbetsgivaravgifterna för ungdomar, säger Ingemar Eberstål.

”Enkla jobb” illa vald term

I pausen då degen jäste fick de båda tillfälliga arbetskamraterna möjlighet att sätta sig till bords för att dricka kaffe och diskutera. Frågan om kompetensförsörjningen var något de uppehöll sig vid.

– Jag ogillar termen ”enkla jobb” som just nu är i svang. Jag behöver människor som intresserar sig för restaurangyrket, är praktiskt utbildade och vill vara kvar och utvecklas hos oss. Då vill jag inte att dessa personer ska får höra att deras jobb är enkla, säger Ingemar Eberstål.

Han får medhåll av Peter Helander som också vill öka attraktiviteten hos de yrkesgrupper där det praktiska kunnandet är viktigt.

– Jag håller med Ingemar om att ”enkla jobb” är en olycklig term. Arbete utan krav på högre utbildning vore bättre. Jag skulle gärna se att viljan hos ungdomar och deras föräldrar ökade för att välja ett praktiskt inriktat gymnasieprogram. För många är det mycket större möjligheter att få jobb via dessa utbildningar, säger Peter Helander.

Deltog i besöket gjorde även Oskar Lundberg, kommunikatör på Visita. Han var mycket nöjd med eftermiddagens diskussioner och Peter Helanders praktikarbete.

– Vi gör det här för att vi vill visa riksdagsledamöterna var jobben skapas. En femtedel av alla nya jobb det senaste decenniet har skapats i besöksnäringen. En tredjedel av dem som jobbar i besöksnäringen är unga och en dryg tredjedel är utlandsfödda, säger Oskar Lundberg.

Henrik Sjögren

SmåföretagsfrågorArbetsgivarfrågorKompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist