NYHET31 mars 2020

Företagens nytänkande lindrar coronakrisen

Nytänkandet är stort hos företagen i Gävleborg. När det gäller att lindra konsekvenserna av coronakrisen är idéerna många. Det handlar om att få företagen att överleva och att rädda så många jobb som möjligt.

Hela hotellkedjan Elite har nyligen inlett ett samarbete med Blocket Bostad för långtidsuthyrning av rummen.Foto: Elite Grand Hotel Gävle
"Vår beläggning har rasat från 80 till 20 procent. Vi är trots allt inte sämst i landet. Speciellt i Stockholm kan läget vara ännu dystrare", säger Mikael Ericsson, Elite Grand Hotel i Gävle.
Foto: Elite Grand Hotel

– Katastrof, säger Mikael Ericsson, som är hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Gävle.

Han är ändå väl medveten om att en del andra hotell har det värre.

– Vår beläggning har rasat från 80 till 20 procent. Vi är trots allt inte sämst i landet. Speciellt i Stockholm kan läget vara ännu dystrare.

Hela hotellkedjan Elite har alldeles nyligen inlett ett samarbete med Blocket Bostad för långtidsuthyrning av rummen. För 7 995 kronor är det möjligt att disponera ett hotellrum en hel månad.

Få kostnadstäckning

– Vi har två eller tre förfrågningar varje dag. Det här är ett sätt för oss att i alla fall få en kostnadstäckning för ett antal av våra 124 rum, konstaterar Mikael Ericsson.

Två kategorier som man vänder sig till är familjer som bygger hus och som tillfälligt behöver boende och till företag med medarbetare som kanske arbetar i Gävle under några månader.

Elite Grand Hotel i Gävle har också gjort förändringar för att restauranggästerna inte helt ska utebli. Några hotellrum i direkt anslutning till matsalen har förvandlats till matsalar i miniformat.

– Då kan sällskap på upp till 10 personer sitta och äta i ett eget rum med egen toalett. Här finns en efterfrågan, särskilt på helger, säger Mikael Ericsson.

Alla resurser på handsprit

Bollnäs Bryggeri & Bränneri AB har nu helt ställt om sin produktion. Man pausar öl, combucha och starksprit och lägger alla resurser på handsprit.

– Det finns två anledningar för oss att förändra produktionen. Det är en strategi för företagets överlevnad och ett sätt att möta den stora efterfrågan som finns på handsprit, förklarar vd Mårten Sundling.

Permitteringar har inte gått att undvika. Fyra av de sju medarbetarna är just nu permitterade, men utan handspriten hade återverkningarna med all sannolikhet blivit tuffare.

– Vår förhoppning är förstås att vi om några veckor kan återgå till den vanliga ordningen, men i avvaktan på det ser vi det här som en utväg, säger Mårten Sundling.

I jämförelse med vanlig sprit är processen för handsprit snabbare. Med en alkoholhalt på 60 procent istället för drygt 90 blir tillverkningsvolymerna större.

Ingen dramatik

Andreas Müller driver Restaurang Bistro Oden i Sandviken. Här har coronautbrottet inte lett till någon dramatik i försäljningen. Förklaringen är restaurangens matlådor.

– Gästerna i restaurangen är färre, men antalet serverade portioner totalt sett är ungefär detsamma, säger Andreas Müller.

Matlådor har man sålt också tidigare. Det nya är den kraftigt ökade efterfrågan.

– Det har gått från 30-50 lådor per dag till 100-150, berättar Andreas Müller.

En del av matlådorna hämtas i restaurangen. Andra körs ut, i första hand till kunder som tillhör någon riskgrupp.

Entreprenörskap
Skriven avSören Karlsson
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist