”Från socialt perspektiv till arbetsmarknadsperspektiv”

NYHET Publicerad

INSPIRATION Hur kan företagen vara en del av lösningen i lokala insatser för jobb och integration? Hur kan kommunen underlätta och vara rådgivande för företagens väg genom myndighetsdjungeln? Hur höjer man tillsammans ambitionen för ett bättre lokalt företagsklimat? Det var några av frågeställningarna som diskuterades under Svenskt Näringslivs inspirationsdagar i mars 2019.

Cecilia Lejon om Trelleborgsmodellen på Inspirationsdag
Foto: Johanna Lindqvist

Cecilia Lejon PWC, tidigare Trelleborgs kommun, berättar om Trelleborgsmodellen på Inspirationsdagen.

Cecilia Lejon, PWC och tidigare arbetsmarknadschef i Trelleborgs kommun, föreläste om framgångskonceptet ”Trelleborgsmodellen”. Ett vinnande koncept när det gäller att få fler människor att gå från försörjningsstöd till självförsörjning.

– Vi vände blicken inåt och frågade oss själva om det arbete kommunen gör hjälper människor att komma till egen försörjning. Vi gjorde ett strategiskt vägval och ändrade perspektiv, från socialt perspektiv till arbetsmarknadsperspektiv. Det kommuner måste fråga sig i de utmaningar de har är vilket strategiskt vägval väljer vi? säger Cecilia Lejon.

En annan fråga som diskuterades var den myndighetsdjungel företagare ofta känner att de ska igenom när det gäller tillstånd, kontroller, avgifter och planer vilka ska godkännas av kommunen.

Daniel Andersson

Daniel Andersson

Foto: Ernst Henry Photography

– Varje kommun borde sträva efter att bli världsmästare på att hjälpa företagen på att göra rätt. Förståelse, förtroende och kommunikation är tre viktiga grundstenar till ett bra arbetssätt när det gäller myndighetsutövning, säger Daniel Andersson, projektledare kommunrelationer Svenskt Näringsliv.

Roger Sundström och Ola Sjöström

Ola Sjöström och Roger Sundström

Roger Sundström, vd för Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA), deltog vid inspirationsdagen i Umeå och tyckte att det var spännande att träffa gelikar som jobbar för tillväxt- och näringslivsutveckling.

– Det jag tar med mig är bland annat Trelleborgsmodellen och deras tänk när det gäller perspektiv. Att gå från socialperspektiv till arbetsmarknadsperspektiv, att gå från fokus på biståndrätt till fokus på självförsörjning. Dessutom får vi bekräftelse på att vi gör rätt saker och att merparten av kommunerna i stort sett har samma tänk men att vi lyckas lite olika, säger Roger Sundström.

På plats vid inspirationsdagen i Umeå fanns också Ola Sjöström, näringslivsutvecklare HNA.

– Det jag speciellt tänkt på under dagen är vikten av att lyfta företagen och vara tydligare med vad de betyder för kommunen i form av skattepengar. Vi fick se här hur många förskoleplatser en viss summa pengar genererar. Jag tror inte att folk förstår vad företagen betyder för exempelvis omsorgen. Att lyfta statusen på företagen och tala om för dem vad de genererar är något jag tänkt börja med. Samtidigt så behöver företagarna veta vilka lagar, förordningar och regler som tjänstepersoner inom olika förvaltningar har att utgå ifrån. Det ger dem bättre förståelse för varandra, säger Ola Sjöström. 

Roger Sundström fortsätter;

– Vi är rätt eniga om vilka hinder och möjligheter som vi har i samarbetet mellan näringsliv och kommun. Det är viktigt att träffas och diskutera vid frukostmöten, nätverk och företagsbesök. Vår devis om att Hudiksvalls Näringslivsbolag jobbar för ett modigare och roligare Hudiksvall känns helt rätt.

Jan Fagerström

Jan Fagerström, näringslivsutvecklare och företagslots Sandvikens kommun.

Jan Fagerström, näringslivsutvecklare och företagslots i Sandvikens kommun, deltog vid inspirationsdagen på Arlanda. Han tyckte också att dagen var intressant och inspirerande.

– Att nätverka med andra kommuner och inspireras av deras arbetssätt är en viktig ingrediens vid Svenskt Näringslivs inspirationsdagar. Seminariet om upphandling var också intressant eftersom det är ett område som är i fokus för många företagare, säger Jan Fagerström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Svenska skolor saknar undervisningskultur i matte"

FORSKNING "Nyutbildade svenska lärare skulle vilja undervisa matematik på ett annat sätt, men de vet inte hur och de kan inte börja experimentera i en klass", säger Yukiko Asami Johansson, matematikforskare vid Högskolan i Gävle.
NYHET Publicerad:

UF Gävleborg bäst i Sverige på grundskolan

UNG FÖRETAGSAMHET Under förra läsåret uppvisade Ung Företagsamhet Gävleborg de bästa resultaten i Sverige vad gäller läromedel och utbildningar till barn och ungdomar inom grundskolan.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet viktigt för Gävleborg

ENTREPRENÖRSKAP I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Det skriver styrelsen för Ung Företagsamhet Gävleborg i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Allt blinkar rött – ekonomin bromsar in

KRÖNIKA Vi möts i rask takt av att världskonjunkturen försämras. Att Sverige och vår region dras med i den globala konjunktursvackan är därmed ingen överraskning. Detta scenario har flera bedömare förutspått sedan en bra tid tillbaka. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Välbesökt Arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Gävleborg en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Intresset för de nio valbara seminarierna var stort och över 100 personer deltog.
NYHET Publicerad:

Fem av tio kommuner faller i årets ranking

RANKING 2019 Gävleborgs bästa företagsklimat finns fortsatt i Hofors. Däremot faller kommunen med hela 50 placeringar från förra årets mätning. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpptes idag.
NYHET Publicerad:

Överdramatisera inte Arbetsförmedlingens omdaning

KRÖNIKA I januariavtalet slås det fast att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Det är lovvärt och kommer inte en dag för sent. Samtidigt pågår en omdaning av såväl kontorsnät och personalstyrka. I det läge som råder ska vi varken överdriva, eller underdriva, konsekvenserna av en sådan omställning. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mattias Durnik

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 augusti började Mattias Durnik som näringslivsdirektör i Gävle kommun. Vi passade på att gratulera och ställa några frågor.
NYHET Publicerad:

Nytt spännande läsår med UF

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Gävleborg kickar i dagarna igång ett nytt läsår och nya elever ska utbildas i entreprenörskap, starta och driva sina UF-företag. ”Vi tror på unga människor och vill att de ska våga tro på sin egen företagsamhet”, säger Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Underkänt betyg kräver krafttag i offentlig upphandling

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Det är oroande eftersom det i sin tur innebär en minskad konkurrens om uppdragen. Min uppmaning är därför följande. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Gävleborg i Sverigebotten på patent

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik över ansökningar som gjordes under 2018. Av denna statistik framkommer att Gävleborg ligger i Sverigebotten beträffande nationella patentansökningar per invånare.