Gävles företagsklimat sämst i länet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Gävles företagare ger kommunens företagsklimat ett uselt betyg i Svenskt Näringslivs nya undersökning. Vi måste gå 15 år tillbaka i tiden för att hitta ett ännu sämre resultat. Det sammanfattande omdömet blir nu 2,6. Det är bara en aning över bottennoteringen från 2004.

Lotta Petterson

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Foto: PER ERIK JADERBERG

– Residensstaden Gävle är sämst bland kommunerna i Gävleborg, konstaterade Lotta Petterson, Svenskt Näringslivs regionchef, vid ett frukostmöte för politiker och företagare.

Att politikerna ger företagsklimatet ett bättre betyg än vad företagarna gör är mer regel än undantag runt om i Sverige. I Gävle har gapet nu blivit riktigt stort. Politikernas betyg på företagsklimatet är 3,6. Företagarna nöjer sig alltså med att sätta 2,6.

– Det har blivit ett riktigt krokodilgap, säger Lotta Petterson.

Enkätsvaren visar att 60 procent av företagarna under det senaste året haft kontakt med tjänstemän i kommunen och 27 procent med politiker. 17 procent har använt kommunens webbplats. 34 procent svarar att de inte alls kontaktat kommunen.

Fokus på utvalda områden

Lotta Pettersons råd till kommunen är att fokusera på några utvalda områden och föreslår service till företagen, kommunens tillämpning av lagar och regler, dialogen med företagen och på problem som uppstår när företag tvingas konkurrera med kommunal verksamhet.

– Då kommer insatserna att ge resultat, betonar Lotta Petterson.

Helene Åkerlind (L) Gävle kommun

Helene Åkerlind tror att Gävle senast 2022 ska finnas bland de 100 bästa i rankingen.

Helene Åkerlind (L) är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon knyter stora förhoppningar kring vad den nya majoritetsledningen med S, MP, L och C ska åstadkomma när det gäller företagsklimatet.

– Jag tänker på sådant som det lokala företagsklimatets plats i den nya kommunplanen, på den utbildning i företagskontakter som anställda i kommunen ska få och på de många företagsbesök som kommunledningen och chefstjänstemännen gör. Det här är början på något nytt för företagsklimatet i Gävle, menar Helene Åkerlind.

Hon är övertygad om att vändningen uppåt kommer att synas i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om ett år. I den senaste rankingen, den från oktober 2018, hamnade Gävle på plats 254 bland landets 290 kommuner.

Bland de 100 bästa

– Målet står fast. Innan den här mandatperioden är slut 2022 ska Gävle finnas bland de 100 bästa kommunerna, säger Helene Åkerlind.

William Elofsson (M) är oppositionsråd i Gävle.

William Elofsson,

"Det behövs en rejäl förändring av attityderna", säger William Elofsson.

– Jag har fått en ganska tydlig bild av de kommunala tjänstemännen. Många företagare jag pratat med talar om godtyckligt agerande. Hur en fråga behandlas kan variera från fall till fall. Tjänstemännen beskrivs som nitiska utan någon vilja att visa hjälpsamhet. Det behövs en rejäl förändring av attityderna, poängterar William Elofsson.

Han menar att det är en ledningsfråga för kommunen att ge medarbetarna en utbildning så att de känner sig trygga i sina roller och i sina företagskontakter.

Krävs krafttag 

– Idag är det frustrerande för företagen. Det krävs krafttag för att lyfta företagsklimatet. I mitt politiska arbete är den frågan högprioriterad, förklarar William Elofsson.

Daniel Blomquist, vd Nordlo

"Ta efter näringslivet", uppmanar Daniel Blomquist.

Daniel Blomquist är vd på Nordlo i Gävle. Det är ett tillväxtorienterat företag inom områdena IT-infrastruktur, molntjänster och digitalisering för små och medelstora organisationer över hela Norden. Nordlo har 23 medarbetare i Gävle, 575 totalt i Sverige.

– Det är tråkigt att Gävle får ett så ett lågt betyg. Vi själva har inte så många kontakter med kommunen, men jag förstår naturligtvis problemen, säger Daniel Blomquist.

Han tycker att kommunen borde titta närmare på hur näringslivet arbetar.

– Precis som vi har kundansvariga borde kommunen ha det. Då finns det alltid en bestämd person att höra av sig till. Ta efter näringslivet och tänk företagsmässigt, uppmanar Daniel Blomquist.

Lotta Petterson understryker att det nu handlar om att gå från ord till handling.

– Gävleborg och inte minst Gävle har ett jobb att göra. Det är dags att kavla upp ärmarna och sätta igång, säger hon.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ohållbart med 50-procentig självförsörjning i Sverige

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING "Coronakrisen har fått fler och fler att äntligen inse att det är ohållbart med en självförsörjningsgrad på livsmedel på bara 50 procent i Sverige. Den andelen måste upp till 85 procent", säger Lotta Zetterlund, nyvald regionordförande i LRF Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Företagens nytänkande lindrar coronakrisen

NYTÄNK I CORONATIDER Nytänkandet är stort hos företagen i Gävleborg. När det gäller att lindra konsekvenserna av coronakrisen är idéerna många. Det handlar om att få företagen att överleva och att rädda så många jobb som möjligt. Mikael Ericsson, som är hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Gävle är en av de som nu försökt hitta nya lösningar.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av länets kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan mildra effekterna för företagen i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.
NYHET Publicerad:

Gävleborg har fortsatt svag nyföretagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Gävleborg är en av få regioner där nyföretagsamheten inte stigit under året och länet har därmed Sveriges svagaste nyföretagsamhet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten i Gävleborgs län 2020.
NYHET Publicerad:

Bättre service viktigt för regionens utveckling

DEBATT Genom att arbeta för en förbättrad serviceinriktning och vägledning kan en länsstyrelse både öka regelefterlevnaden och stärka en regions utveckling. Det är särskilt viktigt i ett läge där varslen blir fler, välfärdens finansiering är under hård press och varje arbetstillfälle behövs.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

220 UF-företag ställer ut vid mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Den 19 mars arrangeras årets regionala UF-mässa i Tennishallen på Hällåsen i Söderhamn. Mässan är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00 – 18.00 och avslutas med en pampig prisutdelning. "Det blir en energifylld dag full av inspiration, spännande idéer och företagsamma ungdomar där UF-företagen ställer ut och säljer sina varor och tjänster", säger projektledare Linnea Larsson.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Hudiksvall leder snabbt till jobb

UTBILDNING I Gävleborgs län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Gävleborg vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Liten tillbakagång av antalet UF-elever i länet

UNG FÖRETAGSAMHET I år startar och driver 1256 gymnasieelever UF-företag i Gävleborg. Det är en minskning med 17 elever jämfört med förra året. Det visar nya siffror från Ung Företagsamhet efter att registreringen stängde den 1 december.
NYHET Publicerad:

Stort kompetensbehov inom industrin

KRÖNIKA Trots att Gävleborg är det län i Sverige med högst arbetslöshet så har industrin i regionen väldigt svårt att hitta rätt kompetens. Inte minst saknas mängder av maskinoperatörer, tekniker, svetsare och mekaniker. Det är hög tid att denna obalans åtgärdas genom effektivare satsningar inom utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet – en fråga i näringslivets fokus

FÖRETAGSBESÖK Sandviks och Nilars hållbarhetsarbete lockade Svensk Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Det finns en genuin vilja i näringslivet att göra något bra för klimatet, konstaterar han, efter att ha besökt 300 företag runt om i landet.
NYHET Publicerad:

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

KRÖNIKA "Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige men så är det inte i dag", skriver Lotta Petterson i en krönika.