NYHET25 november 2016

Allt att vinna på bra arbetsmiljö

Ökad trivsel på arbetsplatsen, i det närmaste obefintlig personalomsättning, högre kompetens hos alla medarbetare och extremt lite reklamationer. Det är några effekter av arbetsmiljöarbetet på livsmedelsföretaget HK Scan i Halmstad med 16 anställda. Som erkännande har produktionsledaren Christopher Malmqvist fått Prevents Arbetsmiljöstipendium 2016.

Christopher Malmqvist på HK Scan i Halmstad är en av Prevents arbetsmiljöstipendiater 2016
Foto: Gösta Löfström

Stipendiet delas ut vartannat år till eldsjälar som aktivt arbetat för att utveckla och förbättra arbetsmiljön. Christopher Malmqvist delar årets stipendium med huvudskyddsombudet Liselotte Valtersson på Offect AB. De får 15 000 kronor var. Prevent ägs gemensamt av parterna på den privata arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och har till uppgift att stimulera arbetsmiljöarbetet i svenska företag.

–Det känns fantastiskt roligt att uppmärksamma personer som är så engagerade i arbetsmiljöfrågorna. Ju fler som är involverade i att skapa en bra arbetsmiljö på arbetsplatserna desto större vinst både för de anställda och för verksamheten, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent, som tillsammans med Prevents ordförande Carina Lindfelt delade ut stipendiet på plats i Halmstadsfabriken den 15 november. Intresset för att nominera kandidater var större än någonsin tidigare. Omkring 80 bidrag kom in under våren och har granskats av en jury, som om Christopher Malmqvist säger:

”Genom ett genomtänkt och konkret arbetsmiljöarbete fångas allt från små dagliga problem till större frågor upp. För ett gott och inspirerande exempel på hur arbetsmiljöarbete i samverkan kan integreras i företagets verksamhet får Christopher Malmqvist ett stipendium på 15 000 kronor”.

Ordning, reda och struktur

–I grunden handlar det väldigt mycket om att ha ordning och reda i verksamheten, säger Christopher. Att skapa struktur. Vi har en ganska skön jargong, men visst händer det att vi inte alltid är helt överens. Och visst kan det inträffa att vi i lean-arbetet hamnar i en svacka, när redovisade problem och förslag till lösningar tryter. Då måste man ut och tjata igen.

Ett öppet arbetsklimat och regelbundna avdelningsmöten, där man kan prata om hur man mår på jobbet, och kontinuerlig utvärdering av vad som kan göras bättre är andra råd för god arbetsmiljö.

–En fördel är att vi är ett ganska litet företag, arbetar på ett plan, alla känner alla och alla kan det mesta av våra rutiner och arbetsuppgifter. Vi har alltid arbetat med arbetsmiljön, men sedan vi kom in i Scan har det skett mer strukturerat.

–Vi har stort fokus på risk och har fått medarbetarnas acceptans på tillbudsrapportering som ett sätt att förbättra verksamheten.

Christopher berättar att man lär mycket av andra delar av HK Scan-koncernen och att man på den lilla arbetsplatsen ofta har lättare att implementera många av de idéer som andra kanske måste jobba längre med.

Kommunikation avgörande

–Det är viktigt att vara förändringsbenägen. Tycker någon att det är jobbigt med förändringar är det viktigt att berätta det så andra förstår bekymret. Det gör det också lättare att faktiskt förändra sig. En viktig grund är kommunikation, att tidigt och snabbt förklara och visa på helheten. Lunchrummet är enda stället där jag träffar alla samtidigt och där kan jag ge samma information till alla. Vi har också intern-tv och anslagstavla. Vi för en löpande dialog. Det kan gälla nya kvalitetssystem, nya produkter men också handla om bemanning när vi är kort om folk och om väntade besök på företaget.

En effekt av det goda kvalitets- och arbetsmiljöarbetet är att fabriken fått förtroendet att medverka i koncernens produktutvecklings- och testverksamhet och att den nyligen fick ta över viss produktion från annan del av koncernen.

–Det får man inte för inte, säger Christopher.

Noggrann och drivande

Han beskriver sig själv som en noggrann och drivande person. Han har bred kunskap inom livsmedelskvalitet och produktutveckling och mycket god kännedom inom kötteknologi, produktionsprocesser, lagar och standarder inom livsmedel.

På HK Scan i Halmstad med 16 anställda, hanterar Christopher allt som rör charkproduktionen, planlägger den kort- och långsiktigt, leder och fördelar det dagliga arbetet och följer upp produktionsutfall. Han har personalansvar för all personal på anläggningen. Inte minst driver han det lokala arbetsmiljöarbetet mot uppsatta mål via delegation med schematisk uppföljning. Sedan ett och ett halvt år drivs ett lean-projekt i fabriken.

50 ton kallrökt i veckan

HK Scan i Halmstad tillverkar kallrökt medvurst som sedan skivas och förpackas hos systerföretaget Pärsons, också i Halmstad. Varje vecka sker utleverans av 45 – 50 ton kallrökt medvurst.

Företaget grundades 1996 som BE Chark AB. 2002 köptes det upp av Pärsons och 2008 förvärvades Pärsons av Scan.

HK Scan-koncernen är ett av norra Europas största livsmedelsföretag inom kött, charkuterivaror och färdigmat. HK Scan har 7700 anställda och en omsättning på cirka två miljarder euro (2014).

Gösta Löfström

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist