Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet. Förutom oron kring sin egen och andras hälsa har företag och jobb försvunnit. Många har fått kämpa hårt för att ens finnas kvar.

Mikael Wallin, vd på MWM Events.

Mikael Wallin, vd på MWM Events.

Regeringen har lagt fram krisåtgärder som ska mildra situationen för Sveriges företag, men kritik har riktats mot att åtgärderna inte hjälper alla branscher lika effektivs samt att fler åtgärder borde göras snarast för att på så vis kunna rädda fler arbetstillfällen och företag.

MWM Events driver en cateringfirma och restauranger runt om i Halmstadsområdet. Krisen har påverkat dem ordentligt och all personal inklusive ledningen har tvingats korttidspermitteras inom företaget.

— Den dagliga företagscateringen har minskat rejält i och med att fler arbetar hemifrån. Den andra delen av cateringarbetet vi gör, som till fester och bröllop har avstannat helt eftersom dessa typer av evenemang ställts in, säger Mikael Wallin, vd på MWM Events.  

Wallin menar att det är mycket som inte är tillräckligt i regeringens åtgärder och skulle vilja se att mer gjordes.

— Staten borde ta ett större ansvar i detta. De borde helt ta personalkostnaderna för den personal vi inte har råd med så hade vi kunnat arbeta med en minskad personalstyrka. Vi ville inte varsla vår personal, men det gör att vi ändå behöver hålla 25 personer sysselsatta och betala stora delar av deras lön under denna tuffa tid. Arbetsgivaravgiften borde också ses över för branschen, jag anser att mycket av stödpaketen främst gynnar stora företag, menar Wallin.

Wallin fortsätter med att rikta beröm till regeringens senaste åtgärdspaket, men ställer sig ändå skeptisk till hur det kommer falla ut i verkligheten.

— Även om de senaste åtgärderna som tagits fram är välkomna och ett steg i rätt riktning, vet vi inte exakt hur det blir eftersom paketet är väldigt krångligt utformat och det låter bättre än vad det är när man väl granskar det. Jag tror att det behövs ytterligare åtgärder och det känns som att detta kommer dra ut på tiden; då hoppas jag att paketen förlängs med samma tid. Så kanske vi har en möjlighet att klara oss.

När kriser förändrar vardagen och saker inte kan göras som det brukar har många entreprenörer ställt om för att kunna fortsätta arbeta, även om det är på mindre skala, detta gäller även MWM.

— På vår restaurang Food Market har vi stängt ner 6 av de 7 kök vi annars har öppet, men i det kök som är öppet finns det några fler rätter än det annars brukar göra. Vi har även minskat öppettiderna på många av våra restauranger och menyerna har blivit mindre. Detta är inte saker vi vill göra, men det har varit nödvändigt för att klara krisen och minskningen av kunder. Beroende på restaurang har vi tappat mellan 50 - 80% av omsättningen.

— Så fort vi märkte av krisen hörde vi av oss till alla våra leverantörer, bank och hyresvärdar för att stoppa systemet. Vi vill inte ha fakturor ute utan vill betala alla kostnader vi har på en gång.

Med kriser kommer dock lärdomar och trots att den ännu inte är över finns det redan saker som Mikael och MWM Events tagit med sig.

— Det går att arbeta med mindre resurser än tidigare. Det gäller att ta vara på timmar och arbeta med det lager man redan har istället för att köpa nytt hela tiden. I framtiden kommer vi ha ännu bättre koll på det befintliga lagret vi har, än vad vi haft tidigare, avslutar Wallin.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna bland de mest företagsamma i hela Sverige

FÖRETAGSAMHET 14,3 procent av hallänningarna är företagsamma, vilket gör Halland till det fjärde mest företagsamma länet i Sverige. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollavgifter

TILLSYN Många kommuner tar betalt i förskott för tillsyn och inspektioner, i stället för att tillämpa efterhandsdebitering. Sven-Olof Gudmundsson som driver en Circle K-mack i Halmstad har flera gånger fått betala för fler inspektionsbesök än vad kommunen har utfört. ”Jag tycker att kommunen inte ska debitera för mer jobb än vad de faktiskt gör”, säger han.
NYHET Publicerad:

Visionen: Västsveriges bästa företagsklimat 2030

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING Kungsbacka kommun siktar högt och målet är Västsveriges bästa företagsklimat om mindre än tio år. Nyligen bestämde sig kommunen för att införa arbetssättet ”Lätt och Rätt”, ett initiativ som baserats på den s.k. Rättviksmodellen. Men, vad kommer det konkret att innebära för företagen i kontakten med Kungsbacka kommun?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jonas Bergman

FÖRETAGSKLIMAT Det långsiktiga målet är att Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat. Svenskt Näringsliv Halland tog ett snack med Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande om de förändringar som görs och hur det är tänkt att underlätta för Halmstadföretagen.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Kungsbacka bäst i Halland

UTBILDNING Nästan 4000 niondeklassare i Hallands län ska under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Tack för i år!

KRÖNIKA Då det efter drygt fyra månader på jobbet blir svårt att författa någon årskrönika, vill jag bara passa på att tacka för allt gott samarbete hittills under de gångna månaderna.