”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare idag och hur gör man sin röst hörd? Under våren träffade vi Svenne Gudmundsson, ägare av en bensinstation i Halmstad och ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. En kommitté för små och medelstora företag.

Svenne Gudmundsson, ordförande SME

Svenne Gudmundsson, ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté

Svenne Gudmundsson har arbetat i petroleumbranschen i över 40 år och bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Nu har han drivit sin bensinstation i Halmstad i drygt 25 år.

Du är ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté sedan 2019. Varför behövs det en kommitté för små och medelstora företag?

— Svenskt Näringslivs medlemmar består till 98 procent består av små och medelstora företag, under 250 anställda. Det är en stor del av svenska företagsvärlden, så att ha en kommitté som är väl förankrad i dessa frågor är viktigt.

— Vårt uppdrag är ju att driva småföretagens frågor i alla de kanaler som Svenskt Näringsliv jobbar med.

Tycker du att politiker brukar vara bra på att fånga upp småföretagarfrågor?

— Både och, skulle jag vilja säga. Eftersom det är en så stor del av alla företag så borde det ligga ännu högre på agendan och det slåss vi stenhårt för att det ska göra.

— När vi väl kommer ut och träffar politiker så vill man prata med oss, man vill lyssna. Sedan gör man inte alltid som vi säger men då har vi åtminstone fått chansen att berätta. Det skulle dock kunna bli mycket bättre.

Vilka skulle du säga är det absolut viktigaste frågorna?

— Just nu är det ju en omvälvande tid med den situationen vi är i. Så just nu och en tid framöver kommer det inte vara som vanligt. De fem viktigaste områden som vi satt upp sedan tidigare är personalrelaterade frågor likt kompetensförsörjning, kostnader för personal och så vidare. Det blir lite annorlunda nu med den ökande arbetslöshet vi ser framför oss. Nu får vi sätta oss ned och prioritera om.

Hur skulle du säga att små och medelstora företag mår idag?

— Det är väldigt varierande men sammantaget kan man säga att det finns en otroligt stor oro. När ska det här ta slut, när kommer det vända och vad händer när det vänder? Det finns många frågetecken som måste rätas ut och bli utropstecken för att vi ska kunna ta oss framåt.  

— Det är en oerhört jobbig tid för väldigt många småföretagare.

Om vi ser på det långsiktigt; vad är ditt starkaste argument för att det ska satsas mer på små och medelstora företag?

— Hela välfärden bygger på att företagen är igång, i drift och skapar skatteintäkter och en harmoni i samhället. Små och medelstora företag är grunden i hela vårt samhälle och det kommer det vara i alla tider. Skapar vi rätt förutsättningar för dessa företag att expandera kommer också deras bidrag till samhället att växa och bli större och större.

Slutligen, om vi vänder oss till företagare som du själv. Varför tycker du att de bör engagera sig i att driva bredare bransch- och företagarfrågor?

— För att göra det bättre för sig själv och sina kollegor och få allas våra förutsättningar att bli bättre.

— Det jag märkte när jag engagerade mig var att ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka. Jag fick kollegor med samma intressen och utmaningar men också otroligt snabb information om vad som händer i fråga om företagens förutsättningar. Det som är den stora vinsten är dock kanske det som man får möjlighet att bidra med till samhället, avslutar Svenne Gudmundsson.

Vill du veta mer om Svenne och SME-kommittén?

Lyssna på avsnitt fem av Näringslivspodden här.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

”UF borde få större roll i skolan”

UF För att förbättra kontakten mellan skola och näringsliv finns flera initiativ runt om i landet likt industrinätter, prao, praktik, lärlingsutbildningar och Ung Företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Framtidsplaner som ändras

KRÖNIKA Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det här året gäller det i högre grad än annars.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

ICA-handlaren: ”Det är konsumenten som i slutändan får betala”

FÖRETAGSKLIMAT Enbart det brottsförebyggande arbetet inom handeln kostar drygt 13 miljarder kronor årligen.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste högre upp på kommunernas dagordningar”

FÖRETAGSKLIMAT "Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott måste upp högre på kommunernas dagordningar”, anser Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland. 
NYHET Publicerad:

3 av 10 företagare i Halland påverkas i hög utsträckning av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Halland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv bland drygt 1000 halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet i Halland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.