Schaktsam

Schaktsam - ett halländskt gasellföretag

NYHET Publicerad

GASELLFÖRETAG Under november månad presenterade Dagens Industri årets gasellföretag; alltså de företag som med ökad omsättning och god ekonomi får pris för årets snabbast växande och mest framgångsrika företag.

Ett av företagen som i år fick ta emot pris för andra året i rad i Halland är Schaktsam AB, beläget i Kungsbacka. Schaktsam grundades 2011 och arbetar med markentreprenader för kommun, företag och privatpersoner och har idag 12 anställda. 2018 hade företaget en omsättning på cirka 56,2 miljoner kronor och har haft en tillväxtökning på 332 procent mellan 2015 och 2018.

Svenskt Näringsliv Halland tog ett snack med arbetschefen och bolagsstyrelseledamoten Adam Augustinsson om vad som ligger bakom deras framgång.

Vad tror du är de främsta anledningarna till att ert företag blivit så framgångsrikt?

— Jag tror att mycket i vår framgång beror på att vi som driver företaget har lång erfarenhet inom branschen. Jag och Joakim har i över tjugo år arbetat med stora och små projekt i större företag, vilket gett oss mycket erfarenheter och rutiner. Fredrik har kört grävmaskin i över trettio år och vet verkligen vad yrket innebär. Då vi tidigare alla arbetat på större företag har vi lärt oss professionaliteten men fördelen med att vara ett mindre företag är att vi kan vara mycket mer flexibla.

Adam Augustinsson beskriver flexibiliteten mer detaljerat.

— Ett mindre bolag är segare när det kommer till förändringar, vi kan lätt ändra beroende på vad som passar. Vi arbetar både med små och stora projekt, allt från att arbeta med byggnation av vägar, fotbollsplaner till mindre villaprojekt. Vi har modern maskinpark och samarbetar genom uthyrning av maskiner till andra entreprenörer. Det gäller att utnyttja maximalt såväl tid, resurser och material.

Om du ser på kommun, region och stat, finns det något särskilt du skulle vilja ändra på som skulle underlätta för er och andra att växa ännu mer?

— Vi arbetar med många kommunala upphandlingar och ser att beställarna krånglar ibland till vad de vill ha och ställer många gånger orimligt höga krav.

Detta gynnar stora företag som kan leva upp till alla krav och referenser. Detta innebär ofta för beställaren att mindre företag som hade utan problem klarat av uppdraget inte kan lämna anbud och har inte heller då möjlighet att utvecklas i den takt de hade kunnat.

Avslutningsvis, hur har ni det med att hitta kompetent personal? Är det lätt eller svårt?

— Vi har varit i branschen i många år, har lärt känna många duktiga arbetare och har därför relativt lätt att hitta kompetent personal. De som arbetar hos oss nu har också arbetat för oss ett längre tag. För att finna ny arbetskraft har vi goda samarbeten med gymnasieskolan där vi får såväl lärlingar som praktikanter från. Man ser verkligen hur de växer in i sin yrkesroll. Någon som började hos oss för två år sedan kunde vara väldigt osäker då men är idag helt annorlunda i sin yrkesroll och vågar verkligen ta egna initiativ. Jag tror det är bra att ha en kombination av äldre och yngre medarbetare – de lär sig av varandra och det en kan tycka är tröttsamt att göra kan en annan finna lärorikt.

Tack så mycket Adam Augustinsson för intervjun och tack till Schaktsam och alla andra företag i Halland som bidrar till fler arbetsmöjligheter, skattekronor och tillväxt i hela regionen.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

ICA-handlaren: ”Det är konsumenten som i slutändan får betala”

FÖRETAGSKLIMAT Enbart det brottsförebyggande arbetet inom handeln kostar drygt 13 miljarder kronor årligen.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste högre upp på kommunernas dagordningar”

FÖRETAGSKLIMAT "Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott måste upp högre på kommunernas dagordningar”, anser Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland. 
NYHET Publicerad:

3 av 10 företagare i Halland påverkas i hög utsträckning av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Halland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv bland drygt 1000 halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet i Halland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.