Varbergsgruppen
Foto: Ove Olsson, Varberg

Varbergsgruppen

Varbergskrögare välkomnar löftet om införande av Rättviksmodellen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT. Inför valet den 9 september gick ledande moderater i Halland ut med vallöftet att införa Rättviksmodellen i sina respektive kommuner för att minska regelkrånglet, skapa ett bättre företagarklimat och dialog mellan kommuner och företag. ”Jag ser fram emot att Ann-Charlotte Stenkil (m) tar detta vidare. Som hon själv skrev, ’det kommer vi alla vinna på’”, säger Mattias Svensson, känd krögarprofil i Varberg.

Många kommuner har företagsklimatet allt högre upp på agendan. Rättviks kommun är den kommun som har arbetat med att ta fram en modell för att skapa tillväxt i företagen lokalt utan att tumma på tillsynen. Samtidigt som företagarna i Rättvik upplever ett allt bättre företagsklimat i kommunen.

Deras modell kallas nu ”Rättviksmodellen” och bygger på en tillsynsmetodik som ska bygga förtroende mellan företag och kommunen, och som utgår från att företagen har en vilja att göra rätt. Kommunens roll blir därför att i så hög utsträckning som möjligt underlätta för företagen att följa lagar och regler. Den andra delen bygger på en avgiftsmodell där kommunal tillsyn faktureras i efterhand. I en debattartikel i Hallands Nyheter den 6 juli förklarar bland andra Ann-Charlotte Stenkil (m) att det är ett vallöfte till företagarna i Varberg att de ska införa Rättviksmodellen i kommunen.

– Jag tycker att det är glädjande att Varbergs kommun vill införa en konkret modell i syfte att förbättra företagsklimatet. Ibland är det onödigt jobbigt i kontakterna med kommunen. Kan man få bort det, och det blir smidigare istället, så kan vi företagare istället fokusera mer på våra verksamheter så att vi blir ännu bättre, säger Mattias Svensson som har flera krogar i Varberg.

Idag är Mattias Svensson delägare i Varbergsgruppen, som driver restaurang Verket, Happy Fish och Bruket. Restaurangerna sysselsätter 12 heltidsanställda och närmare 20 timanställda som arbetar extra. Under kommande vinter öppnar de även en ny vinbar i centrala Varberg.

– Det ska bli kul att öppna något helt nytt i Varberg. Konceptet finns ju i flera städer och förhoppningsvis kommer varbergsborna uppskatta vår satsning. Nu när vi är lite större med flera restauranger kan vi effektivisera kostnaderna, så underlättar det förmågan att kunna växa ytterligare, konstaterar Mattias Svensson.

Att Moderaterna i kommunen nu vill satsa på företagsklimatet välkomnar han varmt. Restaurangägare har ofta kontakter med kommunen gällande tillstånds- och tillsynsärenden. Trots att Mattias Svensson ser att det har rekryterats nya och bra tjänstemän, så finns det utvecklingspotential att bland annat kunna snabba upp handläggningstiderna.

– Mitt viktigaste uppdrag – utöver att driva bra verksamheter – är att arbeta med frågor som rör kompetensförsörjningen. Alla i branschen måste berätta vilken rolig och viktig bransch vi verkar inom. Kan jag då lägga mindre tid på kontakterna med kommunen – att de blir snabbare och bättre på sitt jobb – så kan vi istället bidra till Varbergs utvecklingen på annat sätt. Genom upplevelser och skapa riktiga jobb. Och precis som Ann-Charlotte Stenkil skrev; ”det vinner som sagt alla på”, avslutar Mattias Svensson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem tar ledningen i elförsörjningsfrågan?

KRÖNIKA Lina Håkansdotter, expert på hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, delar med sig av tankar kring elförsörjningens utmaningar och möjligheter.
NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

”UF borde få större roll i skolan”

UF För att förbättra kontakten mellan skola och näringsliv finns flera initiativ runt om i landet likt industrinätter, prao, praktik, lärlingsutbildningar och Ung Företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Framtidsplaner som ändras

KRÖNIKA Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det här året gäller det i högre grad än annars.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

ICA-handlaren: ”Det är konsumenten som i slutändan får betala”

FÖRETAGSKLIMAT Enbart det brottsförebyggande arbetet inom handeln kostar drygt 13 miljarder kronor årligen.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste högre upp på kommunernas dagordningar”

FÖRETAGSKLIMAT "Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott måste upp högre på kommunernas dagordningar”, anser Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland. 
NYHET Publicerad:

3 av 10 företagare i Halland påverkas i hög utsträckning av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Halland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv bland drygt 1000 halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet i Halland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.