Idag är UF självklart val på Bromma Gymnasium

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET På bara tre år har Bromma gymnasium gått från att två ekonomiklasser läste UF till att förra läsåret ha 300 UF-elever. Carl Kronberg förstelärare i entreprenörskap säger: ”Mitt främsta råd är att helt enkelt bara bestämma sig för att nu satsar vi på UF och sedan dra igång.”

Carl Kronberg
Foto: Timothy Hädd

Hur skulle du beskriva din personliga resa sedan augusti 2016?

– Det har varit enormt spännande, stundtals utmanande men framförallt väldigt rolig! Jag har lärt mig så oändligt mycket både om att undervisa i entreprenörskap och om mig själv, att jag ibland undrar vem som har utvecklats mest tack vare Ung Företagsamhet: mina elever eller jag?

– Jag är idag oerhört stolt över den resa som skolan har gjort och över våra resultat, långt över mina förväntningar när projektet initierades.

Man säger ofta att eleverna utvecklas så mycket när de arbetar med Ung Företagsamhet. Vad vinner du som lärare?

– Sett ur mitt perspektiv som lärare är den kanske största skillnaden mellan UF och mer traditionell undervisning att eleverna själva driver processen framåt i UF-företagen. Det innebär avsevärt mindre tjat och påminnelser från lärarens sida – ibland springer eleverna så fort framåt att man snarare behöver bromsa dem.

– Man slutar aldrig att lära sig nya saker som UF-lärare. Flera år av att handleda företag med vitt skilda affärsidéer har inneburit att jag har behövt sätta mig in i oändligt många olika branscher och hjälpt elever att hantera situationer som jag annars aldrig hade konfronterats med, vilket är både stimulerande och lärorikt för mig själv.

Hur har utvecklingen av antalet elever som startar UF-företag hos er påverkat skolan?

– Den omfattande expansionen av UF-verksamheten har gjort ett stort avtryck.

– Vi har bildat ett eget ämneslag i entreprenörskap med ett tiotal lärare och en skolledare som tillsammans planerar och genomför en lång rad gemensamma UF-aktiviteter på skolan varje läsår. Många andra lärare arbetar dessutom ämnesintegrerande med UF i sina kurser, till exempel i svenska och teknik, vilket ytterligare bidrar till att förankra UF-verksamheten på skolan.

UF-konceptet ses som en fullständig självklarhet på skolan idag, både av skolledningen och lärarna och inte minst av eleverna.

Vilka är dina främsta råd för att en skola ska ha och bibehålla en riktigt bra och expanderande UF-verksamhet?

– Jag får ofta den här frågan eftersom många skolor skulle vilja satsa mer på sin UF-verksamhet men inte verkar veta i vilken ände de ska börja.

Råd ett

– Mitt första och främsta råd är därför att som skola helt enkelt bara bestämma sig för att ”nu satsar vi på UF” och sedan dra igång, utan att allt kanske behöver vara så perfekt. Jag tror att många skolledare är försiktigt lagda och hellre behåller ett fungerande status quo än tar riskerna förbundna med en förändring, men utan modet att kasta sig ut på djupt vatten och våga satsa på UF-verksamheten kommer skolan heller aldrig att få se resultaten.

Råd två

– Mitt andra råd är att hitta sin egen väg inom UF och att anpassa det till skolans förutsättningar. Konceptet Ung Företagsamhet är ett nästan oöverskådligt smörgåsbord av möjligheter och ingen skola gör allt. Välj att satsa på de moment under UF-året och de aktiviteter som känns mest rätt för just din skola och dina elever. Känn inget tvång att göra precis det som grannskolan gör, utan tvärtom är min erfarenhet att UF ofta blir som bäst när varje skola hittar sitt eget unika format.

Råd tre

– Mitt tredje och avslutande råd är att involvera eleverna redan från början i förändringsprocessen. Låt dem starta UF-företag oavsett vilket program de läser och invänta effekterna. Elever som själva brinner för sina UF-företag är de bästa ambassadörerna för UF på skolan. Om det finns en tveksamhet till UF i kollegiet försvinner den ofta snabbt när lärarna ser elever satsa mer på skolarbetet i UF-företagen än de gör i någon annan kurs. När allt fler lärare vill se samma engagemang hos eleverna i sina egna kurser och hoppar på UF-tåget, då växer UF snabbt på skolan!

Text: Stina Dahlén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL är redo med stöttning vid omställning

OMSTÄLLNING Under mars och april har vi sett historiskt stora varsel, coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till permitteringar och varsel, arbetslösheten stiger påtagligt. Nu finns stora behov av omställning.
NYHET Publicerad:

TSL är redo med resurser för att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Under mars och april har vi sett historiskt stora varsel, coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till permitteringar och varsel, större än under finanskrisen 2008, och arbetslösheten stiger påtagligt. Nu finns stora behov av omställning.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen på drottninggatan i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägare Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher i Västmanland är hårt drabbade av Coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

TSL redo för omställningsvåg

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Mats Sandström, TSL Trygghetsfonden region Öst.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Tiden rinner ut för besöksnäringen

GÄSTKRÖNIKA Just nu ser det inte ljust ut för besöksnäringen. Det stöd som redan kommit är inte anpassat efter vår bransch. Minsta felhantering från vår sida kan även resultera i att vi inte får något stöd alls. Så, Vi behöver hjälp nu, annars är jag rädd att det är slutet för besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN På några få veckor har coronakrisen raserat både nuläge och framtidsutsikter för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Matlådor får Östgöta Kök att klara coronakrisen

CORONAKRISEN "Det handlar om att kämpa sig igenom coronakrisen. Något annat alternativ finns inte. Vi tänker inte lägga oss ner och dö", säger Thomas Hallgren, som tillsammans med Karin Elebring äger och driver Östgöta Kök.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen ger störtdykning för taxi- och bussföretagen

CORONAKRISEN Coronakrisen får taxi- och bussföretagens beställningar att störtdyka. De flesta aktörer talar om en ren katastrof. Halverade intäkter är inget ovanligt. För en del är en räddningsplanka att hitta helt nya jobb åt sina medarbetare.