Marta Eriksson från Hackås har arbetat som sömmerska på Woolpower i över 40 år.
Foto: Karin Bångman

Marta Eriksson från Hackås har arbetat som sömmerska på Woolpower i över 40 år.

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”

Paketering av kläder på Woolpower
Foto: Karin Bångman

Woopower är känd för sin ullfrotté och kläderna går på export till länder runt om i världen.

Under en lunch på företaget Woolpower samtalade jämtländska företagare om regelkrångel och myndighetsutövning som över tiden ökat och som försvårar möjligheterna att bedriva konkurrenskraftiga företag.

Mattias Wikner driver Wikners i Persåsen. Han lyfte fram vikten av samarbeten för att underlätta och få gemensamma regelverken. Som exempel tog han Bergs och Härjedalens kommuner.

– Det är bra att dessa båda kommuner nu insett att de kan slå ihop verksamheter, som en gemensam bygg- och miljöavdelning. Det gör att det blir lika regler för tillstånd och avgifter i de båda kommunerna. 

Därmed hoppas han att det är slut på besök av kommuninspektörer som kontrollerar hotellets rumsstädning.

– Ibland undrar jag om man hittar på regler för att skapa sysselsättning till kommunanställda. Jag fick till exempel besök av en tjänsteman som skulle kontrollera städningen i våra hotellrum. Denna kontroll sköter gästerna utmärkt själva och sköter man sig inte syns det på betyget på bokningssajterna tillgängliga för hela världen, säger Mattias Wikner.

Under sina resor i landet har Jan-Olof Jacke noterat frustrationen över den växande regelbördan som företagare lever under.

– Att ett företag idag ska behöva söka 21 olika tillstånd, fylla i 21 olika blanketter, för att kunna starta och bedriva sin verksamhet är inte hållbart. Här behöver politikerna skapa lättnader och se över regelverken för förenkling. Det är en viktig fråga för oss som vi arbetare med, säger Jan-Olof Jacke.

Skillnaderna i regler och avgifter mellan kommuner och länsstyrelser slår också mot förutsättningarna att kunna konkurrera på lika villkor.

– Om det i ett län tar två år för ett tillstånd, i ett annat bara två veckor. Då är det begripligt att det är en viktig parameter för var företagare förlägger sin verksamhet. På sista raden handlar det om företagsklimatet i kommunerna och regionerna – att politikerna förstår att föra en sund myndighetsutövning som underlättar istället för att stjälpa. Det gynnar alla och det bidrar till ökade skatteintäkter till vår gemensamma välfärd, säger regionchef Ola Toftegaard.

Värden Woolpower tillverkar kläder och har valt att behålla produktionen i Östersund. Företaget har runt 100 anställda och varorna går på export till flera olika länder runt om i världen. När Jan-Olof Jacke besökte länet på sin landsomfattande turné var Woolpower ett av stoppen. Medan många andra tekoindustrier har valt att förlägga sin produktion i låglöneländer går Woolpower en annan väg och är idag det tekoföretag med flest anställda sömmerskor i Sverige.

  – Vi klarar det här tack vare en genomtänkt produktionsprocess med egna maskiner utvecklade för vår verksamhet. Vi jobbar effektivt, med hög kvalitet och har ett unikt tyg för kläderna. Det gör att vi kan ha bra villkor för vår personal och klara konkurrensen från låglöneländer, säger Adam Brånby, delägare.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Jag ser hur ungdomarna växer”

SOMMARLOVSENTREPRENÖRER Det vanligaste är att gymnasieungdomar sommarjobbar på sommarlovet. Men Krokoms kommun bedriver för sjunde året i rad en verksamhet där ungdomar får möjlighet att testa på att driva ett eget företag under sommarlovet.
NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.