Mika Reunanen

Tydliga värderingar är en av de saker som Mika Reunanen gillar med nya jobbet som rektor på Internationella Engelska skolan.

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

NYHET Publicerad

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna. Och de som ifrågasätter friskolans motiv är fel ute, menar han.

Han har fått en annorlunda start på sitt nya jobb, rektor Mika Reunanen som närmast kommer från en motsvarande roll på friskolan Prolympia.

– Introduktionsveckan på huvudkontoret i Stockholm var helt och hållet präglad av corona, men jag har fått detaljstöd i alla de frågor jag behövde svar på, säger Mika Reunanen.

Sexton år i Försvarsmakten, några år som alpin landslagstränare, ett år på Wången och därefter Prolympia i sex år. Det är en rutinerad ledare som tar rodret på Östersunds nyaste friskola. Hur ser han på sitt nya jobb?

– Fantastiskt kul. När jag läste på om uppdraget och skolans värdegrundsdokument så var det ”wow” – skolan har fått med allt det jag tidigare jobbat för som rektor.

Rekrytering i virussäkert format

Tydliga värderingar är en av de saker som Mika Reunanen gillar med nya jobbet. Det andra är att få sätta ihop sitt eget team som kommer att landa på runt 30-35 personer; 20 pedagoger/lärare plus vaktmästare, admin, ledning och elevhälsa. Dessa ska ta hand om cirka 300 elever när skolan öppnar i augusti – ett antal som bestäms av att byggentreprenören hinner färdigställa elva klassrum tills dess.

Intresset för tjänsterna har visat sig stort.

– Jag är positivt överraskad, det är så många behöriga lärare som söker tjänsterna, både lokalt, regionalt och ute i landet, och även internationellt.

Att genomföra anställningsintervjuer enligt gängse modell är däremot inte att tänka på. Reunanen har istället fått intervjua virussäkert, över Skype och liknande. Han har också upptäckt ett nytt intervjuformat:

– Jag har intervjuat på långpromenad längs Storsjö strand, det fungerade jättebra. Mer avslappnat, och ändå samma professionalism. Så det tänker jag fortsätta med.

Bra bemötande från kommunen

På frågan om hur etableringsprocessen varit, om Engelska skolan upplevt problem i bemötandet, svarar Mika Reunanen att han inte varit med i diskussionerna, eftersom han då ägnade all tid åt sin tidigare arbetsgivare.

–  Men det jag vet med säkerhet är att Östersunds kommun välkomnar IES, annars hade vi inte valt att etablera oss här.

Dessutom är bemötandet av friskolor överlag bra förklarar han:

– Jag vet sedan mitt tidigare jobb att friskolor är välkomna. Vi har haft goda relationer till tjänstemännen på Barn- och utbildningsförvaltningen. Samtalen är respektfulla och förtroliga och bemötandet sakligt och professionellt, säger han.

Att det förekommit diskussioner i media förklarar han med att ”det alltid finns de som har synpunkter”.

– Och de som har invändningar mot friskolor; dem kan jag bemöta. Bara det att vi ska ha ett eget elevhälsoteam med heltidstjänster och högre lärartäthet på skolan vittnar ju om att vi tar stort ansvar.

En annan invändning han ofta får höra är att skolan dränerar de andra skolorna på duktig personal:

– Det är snarare tvärtom: vi bidrar till att det blir en inflyttning till regionen, både från övriga Sverige och från utlandet. De som oroar sig har inte hela bilden framför sig, det här för med sig så mycket gott.

Siktar på 40 procent internationella medarbetare

På frågan om han ser några utmaningar framöver, så är det just corona:

– Det kan bli så att en del internationella lärare inte vågar röra på sig. Lärare i USA, Kanada, Spanien, England som läser om Sveriges hantering av corona oroar sig.

Målet är att ha 40 procent internationella medarbetare när skolan drar igång. Nu kanske det inte blir så precis i starten, men han jobbar för det.

– Jag får understryka att det här är en farhåga jag har idag – frågar du mig om en månad kanske det ser helt annorlunda ut. Ingen vet hur det här utvecklar sig, men det kommer att lösa sig.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.