Jacob Dahlberg

”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

NYHET Publicerad

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment.

I mitten av augusti lämnade Jacob Dahlberg Stockholm och chefsjobbet på Scandics största hotell för att efterträda Björn Hemmingsson och Anders Wikberg som Frösö Park Hotels nya vd. 100 dagar senare står Dahlberg och hans 60 medarbetare redo att berätta om projektet MoHo som ska öka hotellets kapacitet med 20 procent och samtidigt visa vägen in i framtidens upplevelseturism.

– MoHo ska möta det kundsegment som jag ser som det snabbaste växande, människor som vill få mer pengar över till aktiviteter på resan men som samtidigt vill bo i en fräsch och inspirerande miljö. Ett av de tidigare logementen ska renoveras utifrån det förslag som går vinnande ur en väldigt omfattande arkitekttävling som avslutas den 27 december, ett par av de skisser som har kommit in är så snygga och innovativa att man svimmar, säger Jacob Dahlberg entusiastiskt.

Ny syn på vad som är lyx

Lovorden är både stora och uppbackade av en diger meritlista inom ämnet design och innovation. Närmast kommer nämligen Dahlberg från en chefsposition på den Stockholmsbaserade Scandic-satsningen Downtown Camper som utsågs till Sveriges mest nydanande hotell år 2019.

– Downtown Camper blev utfallet av tre års samarbete mellan psykologer, konceptbyråer, arkitekter och oss på Scandic. Slutsatsen vi drog, och det vi byggde Downtown Camper utifrån, var att en mindre tillrättalagd miljö främjar gemenskap, kreativitet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Förr handlade lyx om perfekta sviter och det gör det fortfarande för en mindre minoritet, men det man ser är att lyx för alltfler handlar om generositet, samvaro, inspiration och upplevelser. Den traditionella ultralyxen finns fortfarande men den tappar marknadsandelar.

Lite kaos med kvalitet skapar innovation

Många upplevelseresor, med bland annat vandring i Jämtland, har också bidragit till Dahlbergs teorier kring vad som för människor samman och som skapar upplevelser med bestående minnen.

– MoHo är också ett resultat av att jag har rest väldigt mycket som privatperson, när jag reser bor jag nästan uteslutande på Hostel som ligger i anslutning till bra aktivitetsutbud som surfing eller berg. Jämtlandsfjällens koncept med sovsalar är helt fantastiskt, här möts främlingar och det skapar en gemenskap. Den sammanhållning som skapas i den boendeformen tror jag faktiskt att väldigt få företag lyckas uppnå mellan deras medarbetare i många konferensmiljöer som traditionellt sett är ganska statiska och trista. Lite kaos men med kvalitet skapar innovation på konferensen och gemenskap på upplevelseresan - det är vad vi söker.

Betydande investering

Ekonomiskt handlar MoHo om en betydande investering som ökar bäddutbudet med 20 procent och personalstyrkan med 5 – 10 procent. Den snabba implementeringsfasen av MoHo förklaras med ett bra och smidigt bemötande från kommunen samt att Dahlberg tillträdde sin chefsroll i ett redan välskött företag. Björn Hemmingsson och Anders Wikberg får en rejäl skopa beröm.

– Jag är jätteimponerad av det arbete Björn och Anders har gjort. Nu går vi vidare in i en mognadsfas för att kunna växa in i framtiden. Frösö Park Hotell ska ses som en självständig destination i framtiden. Familjer, träningsgrupper och konferensgäster ska ges tillgång till ett så brett och kvalitativt aktivitetsutbud att hela vistelsen kan förläggas i och runt hotellets miljö, säger Jacob Dahlberg.

Logistiken en nyckelfråga

När Jacob Dahlberg pratar framtidsvisioner så ser han efter 100 dagar som vd och jämtlänning egentligen bara en kritisk faktor som blir viktig att jobba med för att få ut Frösö Park Hotels och hela Jämtlands fulla potential.

– Logistiken, det bör först och främst bli enklare att ta sig till och från Östersund. Bland annat skulle en snabbare motorväg från Trondheim kunna ge enorma resultat för Östersunds besöksnäring. För vår del är också bussförbindelserna in till stan en kärnfråga, vi har sedan 2014 adderat 35 000 gästnätter och 60 årsverken utöver det som då redan fanns i regionens hotellnäring. Vi ska fortsätta investera och har potential att komma upp i 100 000 gästnätter förutsatt att vi inte hindras av logistiska frågor. Bra logistiska lösningar under ständig utveckling blir en nyckelfråga.

Visoner om stadsdel Frösö Park

År 2018 lämnades ett planprogram in innehållandes visioner om att skapa stadsdel Frösö Park. Planprogrammet har arbetats fram utifrån en framtidsbild om 4 000 invånare år 2040. Om projektet blir verklighet ser Jacob Dahlberg positivt på ökad rörelse, han ser att ett naturligare idrotts- och föreningsliv ökar aktivitetsutbudet och att hotellet i ett sådant scenario blir det centrala navet i ett större bostadsområde.

– Det är en naturlig utveckling. Utifrån hur fantastiskt fint området ligger, med utsikt och rekreationsmöjligheter inpå knuten, så är det självklart väldigt underutnyttjat i dagsläget. Ett omfattande bostadsområde skulle ge möjligheter att koppla på hotellets tjänster till ett större sammanhang.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra det lokala företagsklimatet genom att fokusera på kommunens arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.