Nya Närvården har fått tacka nej till två doktorer som önskar jobba på hälsocentralerna i Strömsund och Hoting. De sju läkartjänster privata Nya Närvården erbjuder är alla tillsatta och det är ingen slump att folk söker sig hit, menar grundaren Hans Boberg.
Under många år har sjukvården i Sverige haft utmaningar med att tillsätta läkartjänster. Hans Boberg, som jobbat som doktor i många år, upplever att det beror på flera faktorer.
– Arbetssituationen har inte varit bra med stor underbemanning utifrån sjukvårdsbehoven. Barnafödandet har gått ner och vi har fått fler äldre och ökad sjuklighet med större vårdbehov. Men, minskade resurser. Utbildningsinsatserna har inte stämt överens med vårdbehovet och ekonomin har inte varit rätt, säger han.
Han menar också att situationen skapat en kultur där det varit möjligt för läkare att ställa krav. Lönerna har stigit och många har förhandlat till sig bra avtal. När det inte gått så har man upptäckt möjligheten att sälja sin kompetens via företag och stafettbemanningen har tagit över. Nu verkar trenden ha vänt.
– Det har satsats mer på utbildning och i Jämtland har vi många läkare på utbildning just nu vilket är väldigt bra.
Nya Närvården med hälsocentraler i Hoting och Strömsund startade 2010. Dåvarande chef inom Region Jämtland Härjedalen hade fått ett sparbeting och lyckades inte få ihop budgeten. Med politikernas välvilja valde man då att föreslå en nedläggning av Hoting och i stället förtäta till Backe.
– Det vill inte jag! Jag ville ta cykeln till jobbet och arbeta på hemorten. Jag hade jobbat på hälsocentralen i 15 år och visste att vi hade bra personal, bra lokaler och alla förutsättningar för att bedriva bra vård. Då valde jag att starta eget och hälsocentralen har aldrig gått så bra!
Nya Närvården är topprankad i Sverige, har stor kundnöjdhet bland patienter och har medarbetare som trivs. Dessutom har Nya Närvården en god ekonomi vilket gör att de tål tapp av patienter, extra personalkostnader eller Regionens förändrade förutsättningar.
– Jag ångar inte en sekund att jag tog över och startade Nya Närvården!
Idag får patienterna träffa Anna, Inez, Anders, Anders, Hans, Olof eller Larissa om de söker läkarvård i Hoting eller Strömsund. Fem av sju doktorer bor inom två mils radie från hälsocentralen.
– Jag förstår att det finns värden hos människor som både rör yrkespersonen och det liv man lever. Glesbygden kan erbjuda ett drömlikt liv och jag är en av dem som tycker så. Jag är lokalt förankrad och född i byn jag jobbar i. Jag har letat efter filantroperna, efter de äventyrliga människorna som vill ha det liv vi kan erbjuda i Strömsunds kommun. Nu har vi sju på plats och fler som hör av sig som jag måste säga nej till.
Och hur kommer det sig att rekryteringen gått så bra? Är det bara nya tider med fler utbildningsplatser som är lösningen? Nej, Hans Boberg menar att Nya Närvården också gjort sig ett namn.
– Vi har blivit omnämnda som ett positivt exempel, både patienter och personal har gått i god för oss. Om jag vore arbetssökande läkare skulle jag söka mig till de bästa arbetsgivarna och då är vi en av dem om man ska tro patientenkäten.
Hans upplever att de politiska partierna inte riktigt varit på banan de senaste åren men börjar se en förändring.
– Bland annat får vi ett politikerbesök till veckan och ju mer vi hamnar i rampljuset desto mer intresse blir det för de privata hälsocentralerna. Däremot ser jag ingen skillnad i attityden på tjänstemannasidan.
Hans erfarenhet är att de privata hälsocentralerna glöms bort när Regionen inför nya rutiner eller andra förändringar och dessutom ser han att Regionens underskottsproblematik inte gynnar skattebetalarna.
– Regionen kan starta hälsocentraler, utveckla IT-tjänster och starta projekt. Detta kan sedan gå med underskott utan att det sker någon åtgärd. Det kan inte vi och det är uppenbart att förutsättningarna inte är desamma, men jag är inte orolig för vår existens. Så länge vi levererar bra vård med bra ekonomi så kommer patienterna att välja oss.