Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.

Industrinatten 2019, Reine Ivansson, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Saab levererar bland annat markservice-utrustning till flygplan. Reine Ivansson berättar om hur en bränslestation fungerar.
Industrinatten 2019, 3-d printer
Foto: Henrika Lavonius Wike
3D-printern kan skriva ut delar till produkter – eller som här: en katt.
Industrinatten 2019, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Örjan Festin demonstrerar hur elektrisk utrustning påverkar mobiltelefoni och radio – ett av de områden Saab jobbar med i Lugnvik.

– Har ni sett CSI? frågar Saabs Roger Andersson gruppen av elever och får några spridda nickningar till svar.

Den här behållaren skulle kunna platsa i tv-serien, förklarar han, och håller upp en stålcylinder med diverse beslag.

– Här kan man placera bevismaterial, och behållaren kan plomberas så att innehållet accepteras i en rättegång. Det är en unik produkt som tillverkas här borta i vår verkstad.

Stålcylindern är ett exempel på Saab-teknik som eleverna får stifta bekantskap med under besöket, en grå tisdag i november. Under en timmes rundvandring guidas de runt till olika avdelningar; från serviceutrustning för flygplan och ett testlabb för radioutrustning till en många ton tung pansarbil med skyddsutrustning och sensorer som kan känna av exempelvis strålning.

Allt för att ge en bild av vad som pågår innanför tegelfasaden i Lugnvik. Och i slutänden: för att få fler unga att upptäcka tekniska yrken.

Arbetar med säkerhet

Lars Andersson, platschef Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike

För Lars Andersson, platschef på Saab i Lugnvik, är det en självklarhet att ta emot eleverna under Industrinatten, som trots sitt namn går av stapeln dagtid.

– Vi måste göra allt vi kan för att stimulera intresset för teknik. Dessutom är vi en stor arbetsgivare i Östersund och behöver visa vad vi gör här, säger han.

Att verksamheten omfattas av stränga säkerhetsregler – Saab arbetar som bekant med försvars- och säkerhetsutrustning – behöver inte innebära total slutenhet. Eleverna får inte fotografera, och en plansch i entrén uppmuntrar till att ”inte släppa in obehöriga”.

– Visst, vi arbetar med nationers säkerhet, så en del saker kan vi inte berätta om. Men även andra företag har saker som de håller för sig själva, säger Lars Andersson.

Det är inte första gången som Saab medverkar i Industrinatten, förklarar han, men det är första gången företaget tar emot stora grupper av elever på studiebesök.

Hemmamarknaden har vaknat

Efter att svenska Försvaret sedan början av 2000-talet främst varit inriktat på insatser utomlands, gör nya försvarsdirektiv att man åter ska bygga upp beredskapen i Sverige. Och det gynnar bland annat Saab i Östersund, som växer. Nyligen tecknade företaget ett flerårigt ramavtal om tekniskt systemstöd för fordon.

– Vi behöver anställa 20 personer de närmaste två åren. Det är främst ingenjörer eller motsvarande; för vissa arbetsuppgifter väger intresse och praktisk kunskap lika tungt som en högskoleutbildning. Men alla kompetenser behövs, säger Lars Andersson.

En av Saabs senast anställda, en ung gymnasieingenjör, har amatörradiocertifikat sedan flera år och brinner för radio och elektronik. Att personligt intresse också kan spela roll när man söker jobb blir ett av budskapen till eleverna på det sista stoppet på rundvandringen. Vi befinner oss i ett elektriskt skärmat rum, specialbyggt för att testa hur elektronik fungerar tillsammans exempelvis i fordon.

– Ett konkret tips om ni skulle vilja jobba här i testlabbet är att lära er mycket om radio. Det behöver inte vara på högskola; man kan lära sig det som radioamatör också, säger Lars Andersson.

Att fyra av totalt 250 medarbetare i Östersund fått sin anställning efter första kontakt genom Industrinatten får väl vara ett kvitto på att den här typen av evenemang fungerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun.