Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.

Industrinatten 2019, Reine Ivansson, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Saab levererar bland annat markservice-utrustning till flygplan. Reine Ivansson berättar om hur en bränslestation fungerar.
Industrinatten 2019, 3-d printer
Foto: Henrika Lavonius Wike
3D-printern kan skriva ut delar till produkter – eller som här: en katt.
Industrinatten 2019, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Örjan Festin demonstrerar hur elektrisk utrustning påverkar mobiltelefoni och radio – ett av de områden Saab jobbar med i Lugnvik.

– Har ni sett CSI? frågar Saabs Roger Andersson gruppen av elever och får några spridda nickningar till svar.

Den här behållaren skulle kunna platsa i tv-serien, förklarar han, och håller upp en stålcylinder med diverse beslag.

– Här kan man placera bevismaterial, och behållaren kan plomberas så att innehållet accepteras i en rättegång. Det är en unik produkt som tillverkas här borta i vår verkstad.

Stålcylindern är ett exempel på Saab-teknik som eleverna får stifta bekantskap med under besöket, en grå tisdag i november. Under en timmes rundvandring guidas de runt till olika avdelningar; från serviceutrustning för flygplan och ett testlabb för radioutrustning till en många ton tung pansarbil med skyddsutrustning och sensorer som kan känna av exempelvis strålning.

Allt för att ge en bild av vad som pågår innanför tegelfasaden i Lugnvik. Och i slutänden: för att få fler unga att upptäcka tekniska yrken.

Arbetar med säkerhet

Lars Andersson, platschef Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike

För Lars Andersson, platschef på Saab i Lugnvik, är det en självklarhet att ta emot eleverna under Industrinatten, som trots sitt namn går av stapeln dagtid.

– Vi måste göra allt vi kan för att stimulera intresset för teknik. Dessutom är vi en stor arbetsgivare i Östersund och behöver visa vad vi gör här, säger han.

Att verksamheten omfattas av stränga säkerhetsregler – Saab arbetar som bekant med försvars- och säkerhetsutrustning – behöver inte innebära total slutenhet. Eleverna får inte fotografera, och en plansch i entrén uppmuntrar till att ”inte släppa in obehöriga”.

– Visst, vi arbetar med nationers säkerhet, så en del saker kan vi inte berätta om. Men även andra företag har saker som de håller för sig själva, säger Lars Andersson.

Det är inte första gången som Saab medverkar i Industrinatten, förklarar han, men det är första gången företaget tar emot stora grupper av elever på studiebesök.

Hemmamarknaden har vaknat

Efter att svenska Försvaret sedan början av 2000-talet främst varit inriktat på insatser utomlands, gör nya försvarsdirektiv att man åter ska bygga upp beredskapen i Sverige. Och det gynnar bland annat Saab i Östersund, som växer. Nyligen tecknade företaget ett flerårigt ramavtal om tekniskt systemstöd för fordon.

– Vi behöver anställa 20 personer de närmaste två åren. Det är främst ingenjörer eller motsvarande; för vissa arbetsuppgifter väger intresse och praktisk kunskap lika tungt som en högskoleutbildning. Men alla kompetenser behövs, säger Lars Andersson.

En av Saabs senast anställda, en ung gymnasieingenjör, har amatörradiocertifikat sedan flera år och brinner för radio och elektronik. Att personligt intresse också kan spela roll när man söker jobb blir ett av budskapen till eleverna på det sista stoppet på rundvandringen. Vi befinner oss i ett elektriskt skärmat rum, specialbyggt för att testa hur elektronik fungerar tillsammans exempelvis i fordon.

– Ett konkret tips om ni skulle vilja jobba här i testlabbet är att lära er mycket om radio. Det behöver inte vara på högskola; man kan lära sig det som radioamatör också, säger Lars Andersson.

Att fyra av totalt 250 medarbetare i Östersund fått sin anställning efter första kontakt genom Industrinatten får väl vara ett kvitto på att den här typen av evenemang fungerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt skogsföretag har tuff konkurrens från kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot Qvarnsjö Skogstjänster i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

VÄLFÄRD Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.
NYHET Publicerad:

Krokom deltar i utvecklingsprogram för att stärka sitt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Krokom är en av elva kommuner som deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Fokus ligger på ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning. Målet är att förbättra det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Högre kompetens när Berg och Härjedalen slog ihop verksamheter

SAMORDNINGSVINSTER I början av 2019 beslutade kommunerna Berg och Härjedalen att slå ihop verksamheterna miljö och bygg samt vatten och avfall. Nu är de nya organisationerna på plats och några samordningsvinster är förbättrad kompetensförsörjning, ökad tillgänglighet och effektivitet.
NYHET Publicerad:

Bra glid för Hillebergs nya fjällpulkor

NY PRODUKT Tälttillverkaren Hilleberg ligger bakom Jemtlander – en nyutvecklad kollektion fjällpulkor som lanserades i mitten av december. Trion bakom projektet, Bo Hilleberg, Lennart Mörtsell och Rolf Hilleberg, är nöjda med sin nya pulka.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar företagare till dialog

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. "Vi mäter löpande handläggningstiderna för att se var vi har våra svaga punkter och hur vi kan förbättra vårt arbetssätt", säger Susanna Löfgren, länsråd på länsstyrelsen i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.