Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.

Industrinatten 2019, Reine Ivansson, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Saab levererar bland annat markservice-utrustning till flygplan. Reine Ivansson berättar om hur en bränslestation fungerar.
Industrinatten 2019, 3-d printer
Foto: Henrika Lavonius Wike
3D-printern kan skriva ut delar till produkter – eller som här: en katt.
Industrinatten 2019, Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike
Örjan Festin demonstrerar hur elektrisk utrustning påverkar mobiltelefoni och radio – ett av de områden Saab jobbar med i Lugnvik.

– Har ni sett CSI? frågar Saabs Roger Andersson gruppen av elever och får några spridda nickningar till svar.

Den här behållaren skulle kunna platsa i tv-serien, förklarar han, och håller upp en stålcylinder med diverse beslag.

– Här kan man placera bevismaterial, och behållaren kan plomberas så att innehållet accepteras i en rättegång. Det är en unik produkt som tillverkas här borta i vår verkstad.

Stålcylindern är ett exempel på Saab-teknik som eleverna får stifta bekantskap med under besöket, en grå tisdag i november. Under en timmes rundvandring guidas de runt till olika avdelningar; från serviceutrustning för flygplan och ett testlabb för radioutrustning till en många ton tung pansarbil med skyddsutrustning och sensorer som kan känna av exempelvis strålning.

Allt för att ge en bild av vad som pågår innanför tegelfasaden i Lugnvik. Och i slutänden: för att få fler unga att upptäcka tekniska yrken.

Arbetar med säkerhet

Lars Andersson, platschef Saab i Lugnvik
Foto: Henrika Lavonius Wike

För Lars Andersson, platschef på Saab i Lugnvik, är det en självklarhet att ta emot eleverna under Industrinatten, som trots sitt namn går av stapeln dagtid.

– Vi måste göra allt vi kan för att stimulera intresset för teknik. Dessutom är vi en stor arbetsgivare i Östersund och behöver visa vad vi gör här, säger han.

Att verksamheten omfattas av stränga säkerhetsregler – Saab arbetar som bekant med försvars- och säkerhetsutrustning – behöver inte innebära total slutenhet. Eleverna får inte fotografera, och en plansch i entrén uppmuntrar till att ”inte släppa in obehöriga”.

– Visst, vi arbetar med nationers säkerhet, så en del saker kan vi inte berätta om. Men även andra företag har saker som de håller för sig själva, säger Lars Andersson.

Det är inte första gången som Saab medverkar i Industrinatten, förklarar han, men det är första gången företaget tar emot stora grupper av elever på studiebesök.

Hemmamarknaden har vaknat

Efter att svenska Försvaret sedan början av 2000-talet främst varit inriktat på insatser utomlands, gör nya försvarsdirektiv att man åter ska bygga upp beredskapen i Sverige. Och det gynnar bland annat Saab i Östersund, som växer. Nyligen tecknade företaget ett flerårigt ramavtal om tekniskt systemstöd för fordon.

– Vi behöver anställa 20 personer de närmaste två åren. Det är främst ingenjörer eller motsvarande; för vissa arbetsuppgifter väger intresse och praktisk kunskap lika tungt som en högskoleutbildning. Men alla kompetenser behövs, säger Lars Andersson.

En av Saabs senast anställda, en ung gymnasieingenjör, har amatörradiocertifikat sedan flera år och brinner för radio och elektronik. Att personligt intresse också kan spela roll när man söker jobb blir ett av budskapen till eleverna på det sista stoppet på rundvandringen. Vi befinner oss i ett elektriskt skärmat rum, specialbyggt för att testa hur elektronik fungerar tillsammans exempelvis i fordon.

– Ett konkret tips om ni skulle vilja jobba här i testlabbet är att lära er mycket om radio. Det behöver inte vara på högskola; man kan lära sig det som radioamatör också, säger Lars Andersson.

Att fyra av totalt 250 medarbetare i Östersund fått sin anställning efter första kontakt genom Industrinatten får väl vara ett kvitto på att den här typen av evenemang fungerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.