Misstagen du inte får göra i USA

NYHET Publicerad

MÖJLIGHETERNAS LAND Jämtlänningen Kristian Sjöström, i dagarna hemflyttad från USA, har lång erfarenhet av att göra affärer och leda företag i landet. Här tipsar han om hur du som svensk undviker fallgroparna på den amerikanska marknaden.

Kristian Sjöström nyligen hemkommen från USA där han arbetat som företagsledare.

Kristian Sjöström från Jämtland har mångårig erfarenhet av affärslivet i USA.

Kristian Sjöström från Jämtland om att göra affärer i USA

– Vårt svenska förhållningssätt är ofta att ”hellre fria än fälla”, medan det amerikanska förhållningssättet är precis tvärtom, säger Kristian Sjöström.

Det är kanske lätt att tro att vi svenskar tänker lika som amerikanerna, men det råder en hel del sociala, kulturella och affärsmässiga skillnader mellan Sverige och USA.

För den som kan navigera rätt inom affärskulturen och har förståelse för hur ledarskap och avtal fungerar finns det stora möjligheter.

Amerikaner överlag är lätta och trevliga att umgås med, köpkraften är stor, klimatet härligt och maten god.

En grundläggande skillnad är att amerikaner är drillade från barnsben att tala inför publik, umgås i olika sociala sammanhang, och blixtsnabbt lägga fram sina idéer. Vi svenskar är ofta lite mer avvaktande, vill känna in stämningen och vill inte upplevas som skrytsamma. Se till att utnyttja tillfället för att skapa många sociala kontakter, underskatta inte ytligt mingel.

I USA finns det en hel del myndigheter att förhålla sig till. Därutöver finns det en hel djungel av regler som ställer helt andra krav än vad vi är vana vid.  Tänk på att federala lagar gäller i hela USA, medan statliga lagar eller regler skiljer sig mellan olika delstater. Att ha rätt försäkringsskydd är oerhört viktigt! Anlita professionell hjälp för att navigera rätt i just ditt enskilda fall.

USA har en helt annan ledarskapskultur än Sverige. Vi är vana vid medbestämmande, att arbeta självständigt och konsensusbeslut. Glöm det - i USA bestämmer chefen, punkt slut.

Som nytillträdd vice vd för ett medelstort amerikanskt tillverkande bolag där jag arbetade i närmare 5 år, så ville jag resonera med mina mellanchefer om vad de tyckte i olika sakfrågor. Detta visade sig vara helt fel utifrån ett amerikanskt perspektiv. Senare förstod jag att de trodde att jag försökte ”sätta dit dem”, och att jag gav ett ”osäkert intryck” när jag frågade om grundläggande saker. I USA talar chefen i detalj om vad som skall utföras, och detta ifrågasätts inte. De personer vi skulle kalla ”ja-sägare” är därför många.

Anställningstryggheten är obefintlig. ”At will” är en vanlig anställningsform, vilket innebär att det står arbetsgivaren fritt att låta dig gå på dagen utan att ange orsak till detta (reglerna varierar något beroende på delstat). Omvänt så har också arbetstagaren ofta rätt att sluta på dagen. Ett sätt för vissa arbetstagare att skapa sin egen arbetstrygghet är att göra sig oumbärliga på arbetsplatsen. Detta görs främst genom att inte lära upp någon annan, ta minimalt med ledigheter för att alltid finnas på plats och att inte dela med sig av information eller kunskap. För mig som ledare krävde det stor uthållighet för att säkra kompetensöverföring.  

Det är också viktigt för oss svenskar att komma ihåg att de förhandlingspartners som vi möter oftast är ”at will”, vilket innebär att de kan vara borta imorgon.  Jag hade själv långt gångna diskussioner med inköpschefen för ett stort amerikanskt bolag. Vi träffades en tisdag för affärsdiskussioner, nästkommande måndag var han sparkad och allt mitt arbete var förgäves.

I amerikanska avtal regleras varje liten detalj. Det som inte finns skrivet gäller inte. Detta kan upplevas som att man behöver uppfinna lagboken varje gång man skriver ett avtal. 150 sidor med krånglig amerikansk juridiktext för en enkel leverans är inte ovanligt.

Vårt svenska förhållningssätt är ofta att ”hellre fria än fälla”, medan det amerikanska förhållningssättet är precis tvärtom! Förhandlingar går ut på att få in fördelar i avtalet som motparten inte ser eller uppfattar. Man är inte heller sena, eller blyga, att dra nytta av dessa fördelar senare i affärsrelationen.

Några viktiga sociala koder: Lär dig att komma ihåg förnamn, strunta i efternamnet. Säg inte ”nice to meet you again” när ni träffas för andra gången, då upplevs du som arrogant. Säg istället ”nice to see you again”.

Ett annat tips är att lämna mat kvar på tallriken. Ät tills du är lagom mätt, lämna resten. Annars kommer du garanterat att gå upp lika många kilon som veckor du befinner dig i USA.

När du efter affärsmiddagen tar notan så ska du betala minst 18 procent i dricks, det är servitörens lön och den förväntas man betala.

Prata inte politik med en amerikan, om svenskarnas rätt till fem veckors semester, eller överhuvudtaget om hur förträffligt Sverige är i förhållande till USA. Kommer detta upp, byt samtalsämne! Sport är ett säkert kort för konversation, amerikanarna älskar idrott. Det vill säga om det handlar om NBA, NHL, football eller baseball. De sporter som inte uppfunnits i USA kan du glömma, till exempel fotboll, soccer, längdskidåkning eller tennis. Det är sporter som amerikaner överlag struntar fullkomligt i.

Känner man bara till grundläggande förutsättningar, så att onödiga fallgropar undviks, då är USA möjligheternas land. Lycka till!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Växtkraft med ved när familjeföretaget satsar för framtiden

TILLVÄXT Dahlbergs Skogsvård drivs sedan flera år av familjen Dahlberg i Aspås och har hittills främst sysslat med röjning av kraftledningsgator. Nu utökar de verksamheten och investerar i en toppmodern vedfabrik för att producera brasved i stor skala. Och utvecklingsplanerna stannar inte där.
NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.