På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

NYHET Publicerad

DIGITALISERING I Östersund pågår ett unikt samarbete mellan Region Jämtland Härjedalen (tidigare landstinget), kommunen och det privata näringslivet för att utveckla framtidens digitaliserade vård.

 – Vår styrka är att vi samverkar nära med näringslivet, det är unikt i Sverige och förmodligen också i Norden. Vårt utsatta läge med glesbygd är också vår möjlighet, att kunna bli världsledande med en distansoberoende teknik för att föra vården närmare patienten och brukaren, säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen och också en av initiativtagarna till E-hälsocentrum i Östersund.

Det sammanlagda underskottet för region Jämtland Härjedalen ligger på drygt en miljard kronor. Verksamheten är kraftigt underfinansierad och om regionen varit ett företag skulle det vara konkursmässigt. Men regionen är inget företag utan det är en organisation som är skyldig att tillhandahålla service till invånarna i ett stort område, där ingår bland annat att driva ett akutsjukhus i Norrlands inland med alla de kostnader det innebär. Ett steg att effektivisera verksamheten är att ta hjälp av ny teknik, hitta nya lösningar som förändrar arbetssätten inom vård och omsorg och det görs nu tillsammans med näringslivet.

– E-hälsocentrum driver utveckling för nya digitaliserade arbetssätt inom vård och omsorg – det unika är att vi sitter tillsammans och samarbetar över gränserna och vi som beställare har möjlighet att påverka lösningarna, säger Göran Larsson. 

På Zätagränd i centrala Östersund har det offentliga och det privata näringslivet skapat ett unikt nav för att utveckla digitaliserade arbetssätt inom den svenska sjukvården. Här samsas lokala, nationella och internationella företag på gemensam kontorsyta tillsammans med Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen. Bland företagen finns bland andra stora multinationella företag som Sigma, Microsoft, Cambio, Tieto och Telia, men även små och medelstora nationella företag, i dagsläget är cirka 26 platser uthyrda till företag verksamma inom e-hälsosektorn.

E-hälsocentrum etablerades för cirka ett och ett halvt år sedan och initiativtagare för starten var Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och IT-företaget Sigma. Det har utvecklats till en hub med flera företag där nya digitaliserade arbetssätt sett dagens ljus så som virtuella hälso- och akutrum, nya produkter testas så som Imagine Care som är en produkt för hem-monitorering av vården. På E-hälsocentrum finns också Regionens projektkontor, som koordinerar ett antal större internationella EU-projekt. I dessa projekt bedrivs teknikutveckling på hög nivå.

– Många av näringslivets parter på E-hälsocentrum är tillsammans med Regionen involverade i dessa projekt. Via projekten finns också ett starkt europeiskt kontaktnätverk för e-hälsoutveckling, berättar Göran Larsson. En stor vinst av att sitta i samma lokaler är att det sker ett utbyte mellan företagen när det gäller de idéer och lösningar som presenteras i projekten.

– Vi måste föra ut vården till brukaren, det handlar om att göra det enklare och bekvämare för patienten och brukaren. Det handlar om att ge vårdpersonalen möjligheten att möta patienten och inte bli sittande med onödig administration. Varje medarbetare ska ges möjlighet att jobba på toppen av sin kompetens. Med ny teknik kan vi utnyttja resurserna effektivare. De virtuella Akutrummen är på väg att införas på bredden i vår verksamhet. Vi har till exempel vårdpersonal på plats på en hälsocentral med en läkare på distans, säger Göran Larsson.

Att som offentlig upphandlande myndighet jobba så nära företagen som kanske ska vara med i framtida upphandlingar kan utifrån ses som en besvärlig situation men Göran Larsson ser inga konflikter i detta.

– Som upphandlingsmyndigheten säger; det är helt okej att prata med specifika företag så länge som man inte utesluter andra. Via ett av projekten som koordineras via E-hälsocentrum ges också möjlighet att via etablerade testbäddar i vår vårdmiljö testa olika produkter innan en upphandling.

 – I en liten region som Jämtland måste vi samverka och det blir oftast ett samarbetsklimat mellan företagen som också resonerar att de vill lösa sakerna tillsammans. Någon här på E-hälsocentrum myntade ordet ”friennemies” – oftast vänner och samarbetspartners men ibland blir vi ”enemies” i samband med upphandlingar. Vi från vår sida är öppna för alla företag, vi vill ta till vara på det alla är bäst på. Ingen är bäst på allt men alla är bäst på något, säger Göran Larsson.

Region Jämtland Härjedalen är i jämförelse en liten aktör för upphandling. Men med E-hälsocentrum ges företagen en större arena för framtiden.

 – Vi är en testbädd för nya produkter och arbetssätt. Vi kan vara med från början och påverka, sedan kanske det bara är en av tio innovationer som går vidare till upphandling. Men även för företagen är det en vinst att ha fått testa metoder och produkter i offentlig miljö, företagen får en värdefull referens och kvalitet på utvärdering, säger Göran Larsson.

Det är ofta långa processer till färdig lösning i en komplex miljö som sjukvården, men E-hälsocentrum och företagen har redan levererat nya digitaliserade arbetssätt. Till exempel de virtuella akutrummen som finns på ett antal platser i Jämtland och Västerbotten. Här undersöks patienten med hjälp av ny teknik uppkopplad mot en distansoberoende läkare. En av läkarna bor utomland delar av året och kan med teknikens hjälp undersöka och bedöma sina patienter på hemmaplan och samtidigt ha tillgång till patienternas journaler och därmed kunna fatta beslut om åtgärder baserade på patienternas tidigare historik.

–  Lite orättvist är det att Sveriges kanske fattigaste region ska vara den som driver utvecklingen och de andra regionerna sedan kan plocka färdiga lösningar som fungerar. Men vi har inga alternativ, att få ekonomin i balans där är digitaliseringen en viktig del. Samtidigt bygger vi ett starkt varumärke för regionen, förutom att vara känt för mathantverk och turism så är regionen på väg att bli känd för sin e-hälsa tack vare E-hälsocentrum, och i framtiden vill vi kallas för ”The e-helth region”, avslutar Göran Larsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.