Regelkrångel minskar intresset för praktikanter

NYHET Publicerad

PAPPERSARBETE Östersunds krav på ytterligare administration kring kommunens ferieungdomar får alla privata vårdgivare utom en att backa. ”Det blir lika krångligt att anställa en feriepraktikant som att anställa vem som helst”, säger Ruth Berglund, vd på äldreboendet Strukturrutan.

Ruth Berglund

Backar inför krångligare regler. "För vår del skulle det innebära en massa mer administration och det tar vi inte på oss", säger Ruth Berglund som driver äldreboende i Östersund.

Foto: Robert Henriksson / TT

Ett av de äldreboenden som för första gången sedan starten inte har lämnat in någon intresseanmälan för att ta emot feriepraktikanter är Strukturrutan. Bakgrunden är att Kommunal plötsligt förra året krävde en särskild klausul i företagens kollektivavtal. Ruth Berglund som driver Strukturrutan anser att kommunens eftergift för Kommunals krav har gjort det för krångligt.

– I och med uppgörelsen med Kommunal måste vi ta på oss arbetsgivaransvaret för praktikanterna, bland annat kring arbetsmiljöfrågor, försäkringar och sjuklön. Men det är uteslutet för oss.

Det har varit rätt att kommunen tidigare har haft arbetsgivaransvaret, betonar hon. Många av ungdomarna är bra men alla är inte lika skötsamma och vissa har inte dykt upp alls.

– Det är ett för stort ansvar för oss och vi bestämmer ju inte ens vilka som kommer. På det här sättet blir det lika krångligt att anställa en feriepraktikant som att anställa vem som helst.

Den enda administrativa företagen gjort tidigare är att skicka praktikanternas tjänstgöringsrapporter vidare till kommunen.

– Jag ger mig inte in i det där med de villkor som gäller nu. För vår del skulle det innebära en massa mer administration och det tar vi inte på oss. Vi har tillräckligt ändå. 

Flera andra kommuner som hon haft kontakt med har inte brytt sig om Kommunals avtal, berättar hon.

– Jag förstår inte varför Östersund viker ner sig och agerar så här. Det är ju ändå kommunen som bestämmer – inte Kommunal.

Samtidigt betonar hon att det är tråkigt att regelkrångel nu sätter stopp för praktikanterna. De har tillfört mycket positivt för personalen och för de boende, och flera av ungdomarna har sedan sökt vårdutbildningar och kommit tillbaka till Strukturrutan.

– Det känns surt att det blir så här men det finns mycket annat att tänka på för vår del, ändrade 3:12-regler och Reepalus vinsttak till exempel.

Mona Modin Tjulin (s), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun, bekräftar att det var Kommunal som satte käppar i hjulet för feriepraktikplatserna förra året.

– Tyvärr blev det så i fjol att vi inte kunde erbjuda privata vårdföretag ferieplatser. Kommunal sa att det måste finnas en klausul i avtalet med arbetsgivaren som avser feriepraktikanter. Annars räknas de som vanliga vikarier med en betydligt högre lönenivå.

För att det inte ska upprepas har kommunen inför det här året informerat de privata utförarna inom vård och omsorg och om vad som gäller. För kommunen är det viktigt att även de tar emot praktikanter, men i år är det alltså bara ett företag som har anmält intresse.

– Förra året var alla privata utförare ledsna över att det inte blev några ferieplatser och jag trodde alla vårdföretagen skulle komma tillbaka. Men förhoppningsvis blir det fler nästa år.

Kerstin Jönsson är regionchef på Förenade Care som sedan i höstas driver tre äldreboenden i Östersund. Hon förklarar att företaget har ett avsnitt om feriepraktikanter i sitt kollektivavtal och har anmält intresse för att ta emot ungdomar till sommaren.

– Det behövs nya friska krafter som vill jobba inom vård och omsorg för det är svårt att hitta personal idag. Då betyder det mycket att vi får möjlighet att marknadsföra våra verksamheter. Många gånger är det så här vi får in folk.

Dessutom tycker de äldre att det är roligt när det kommer in ungdomar.

– Det är trevligt för alla. Och vi driver ju boendet på uppdrag av kommunen så varför ska inte vi få ta emot feriepraktikanter?

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rapport: Länsstyrelsen får bakläxa

REGELKRÅNGLET Kritiken är bitvis hård, ilskan stor hos företagare och kommuner mot länsstyrelsens regeltillämpning ”Det allvarligaste är att handläggningen upplevs som rättsosäker”, säger projektledaren Daniel Andersson. 
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver företagen på ännu fler rapporter

REGELKRÅNGEL Regeringen vill införa ytterligare rapportskyldighet för företagen. Det medför orimliga kostnader, menar Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Riksdagen flaggar för förändringar om ”gold-plating”

EU-DIREKTIV Sverige är överdrivet lydigt när man inför hårdare lagar än EU kräver. Fenomenet "gold-plating", får nu riksdagen att agera.
NYHET Publicerad:

Jacke: Näringsministern måste minska regelkrånglet

REGLER OCH KRAV Regelförbättring är ingen svensk paradgren. Lär av Österrike och undvik ”goldplating”, uppmanar vd Jan-Olof Jacke. ”Näringsminister Ibrahim Baylan kan göra en viktig insats genom att på allvar ta itu med regelkrånglet.”
NYHET Publicerad:

Regelförbättringsarbetet får underbetyg

DEBATT Regelkrånglet fortsätter för svenska företag. Inga förbättringar har skett de senaste åren, enligt rapporten Regulatory Policy Outlook. 22 företrädare för näringslivet uppmanar regeringen att ta initiativ till möten för att vända den negativa trenden.
NYHET Publicerad:

”Brister i nya lagar slår mot näringslivet”

DEBATT Regeringen har under de senaste åren konsekvent producerat regler och låtit göra utredningar där det helt saknas konsekvensbeskrivningar. När även kritik från Lagrådet ibland helt ignoreras är rättssäkerheten på väg att urholkas, skriver chefsjurist Anders Thorstensson och ställföreträdande näringspolitisk chef Göran Grén.
NYHET Publicerad:

”Ifrågasättandet är obehagligt”

BYRÅKRATI 30 år som företagare gör ingen skillnad. Regelkrånglet tar kraft och energi. Anita Roll tycker fortfarande att ”det måste gå att göra enklare”. Ett av hennes råd i mötet med myndigheter är att inte känna sig i underläge.
NYHET Publicerad:

Regelnämndens vd: ”Regeringskansliet saknar helhetssyn”

BYRÅKRATI Regelregnet fortsätter plåga företagare. ”Utvecklingen går åt fel håll. Det saknas en helhetssyn från framför allt regeringskansliet”, konstaterar Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd. Samtidigt är han försiktigt optimistisk, då krisinsikten ökar hos politiker.
NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Sverige ger upp kampen mot regelkrånglet

KRÅNGELSVERIGE Sverige tappar ytterligare mark i en internationell studie om arbetet mot regelkrångel. Politikerna tar inte frågan på allvar, de måste gå från ord till handling, hävdar regelexpert Göran Grén.
NYHET Publicerad:

Handlarna: Regelbörda fortfarande ett rött skynke

BYRÅKRATI Nästan 8 av 10 handelsföretag anser att regelbördan har ökat de senaste fem åren. Värst är det i dagligvaruhandeln och järn-, bygg- och färghandeln, visar en ny rapport från Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet har ökat under Löfvens styre

SKATTER Regelkrånglet för företagare har ökat under den senaste mandatperioden, visar en ny rapport. ”Skatter, arbetsrätt och branschspecifika regler är områden som företagen lyfter upp som krångliga, trots Löfvens höga svansföring före mandatperioden”, säger Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Transportbranschen hyllar nya domen – ”Oerhört glädjande”

DOM Nyligen kom en prejudicerande dom som får transportbranschen att pusta ut – Byberg & Nordin Buss vann mot Transportstyrelsen gällande kör- och vilotider. Men Transportstyrelsen, som förvisso håller med om att domen är prejudicerande, menar att det inte förändrar kommande fall.
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

72 förslag till regelförenkling

BYRÅKRATI Näringslivets Regelnämnd presenterar 72 förslag på förenkling på 17 regelområden i en ny rapport. Orsaken är att krånglet inte bara fortsätter, utan ökar. Politiker får bakläxa för sitt förenklingsarbete.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Åkeriföretagen: Glömska straffas hårdare än fusk

REGELKRÅNGEL Det är billigare att fuska än att göra fel. Det är innebörden i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen och som upprör åkerinäringen. Minsta fel i hanteringen av färdskrivarna bestraffas obönhörligen med höga böter medan fifflarna kommer undan med mindre belopp. "Det är en käftsmäll mot hela åkerinäringen", säger åkeriföretagen.
NYHET Publicerad:

Riskerar konkurs när Jordbruksverket sviker

REGELKRÅNGEL Jordbruksverkets försenade utbetalningar av EU-bidrag slår hårt mot många lantbrukare. Oskar Jonsson och Anna Brate i Österfärnebo riskerade konkurs vid årsskiftet. Jordbruksverket skyller förseningarna på it-krångel i kombination med otydligt regelverk. "Märklig ursäkt. Ingen myndighet skulle väl godta sena inbetalningar från mig på grund av dataproblem", säger Oskar Jonsson.
NYHET Publicerad:

Regelkrångel besvärligt för grisbilen

REGELKRÅNGEL Hemleveranser av hantverksproducerad mat till privathushåll och restauranger. Det är affärsidén för Edgården i Västerbotten. Nu kräver myndigheterna utökade kontroller av bland annat temperaturen där maten förvaras. Företagets egna kontroller räcker inte.