Stefan Ax
Foto: Henrika Lavonius Wike

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.

– Det är otroligt roligt med UF. När jag undervisar i samhällskunskap är det jag som delar mina kunskaper om exempelvis politik. I UF är det tvärtom: jag får sitta med vid elevernas bord när de driver sin idé. Då får jag istället lyssna och ställa frågor som kan hjälpa dem framåt, säger Stefan Ax.

Stefan Ax undervisar på ekonomiprogrammet där alla elever i trean får testa att driva UF-företag, antingen enskilt eller i grupp.

– De får bygga upp en verksamhet, från första idé till lansering och årsredovisning i slutet av maj. Och avveckla, för det är också en del av kursen. Sen är det faktiskt en del som startar igen, som enskild firma eller aktiebolag.

Fascinerande kreativitet

Sammanlagt har Stefan gjort tio säsonger med UF och genom åren har han fått följa många företagsidéer. Några har varit riktigt framgångsrika, som Skin-butiken som drogs igång av två killar – en från Wargentin och en från Storsjögymnasiet.

– Många i min generation tror det handlar om ”skinn”, men det här är tillbehör till det populära datorspelet Counterstrike. De omsatte mycket pengar och ena killen vann till och med priset ”UF till AB”. Han driver andra företag idag, säger Stefan Ax.

Priser är dock inte det viktiga, understryker Stefan, även om det peppar de elever som får ta emot dem. Istället handlar det om att eleverna får ta fram en idé och göra verklighet av den – och bekräftelsen i att klara av det.

– Jag hade två tjejer på frisörprogrammet, de ville göra något annat än sitt huvudämne och skapade en kakbok som blev jättelyckad. I år har vi tre killar som skapar en tjänst för att koppla ihop arbetsgivare och ungdomar – eftersom unga kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Hänger med i tiden

Bredden är stor, inte minst hos elever som läser andra program än ekonomi. För medan UF är obligatoriskt på ekonomiprogrammet, så finns det som ”individuellt val” på andra program. Har Stefan Ax sett någon förändring genom åren?

– Idéerna var lite mer spretiga förr, nu är de mer anpassade efter moderna sätt att kommunicera. Eleverna är bra på att hänga med i trender – som marknadsföring; idag är det i stort sett bara sociala medier som gäller och de är jätteduktiga. Det är en utmaning för mig att hänga med.

Omväxlingen och det oväntade är det som Stefan Ax gillar med UF-undervisningen.

– Jag måste vara totalt flexibel. Jag vet inte på förhand vad lektionen ska handla om utan finns till hands som bollplank och rådgivare. Jag kan få frågor om marknadsföring, riskkapital – allt. Igår till exempel fick jag låna ut min hand för att testa ett handtag på en prototyp.

En utvecklingsresa

Det råder ingen tvekan om att Stefan älskar detta sätt att ”lära ut”. På frågan om det krävs särskilda egenskaper svarar han:

– Man måste intressera sig och bry sig om, vara nyfiken och lyhörd. Finnas till hands och ställa frågor, hjälpa dem att se saker ur olika perspektiv. Och ge dem tid att fundera.

Belöningen är att få uppleva elevernas utvecklingsresa på nära håll.

– I början av läsåret vågar de knappt ringa det första samtalet – i maj har de gjort allt och till och med gått med vinst. Att få följa den personliga utvecklingen är häftigast!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krisen tar inte semester

KRÖNIKA "Vi lever i ett län som präglas av företagsamhet, efter sommaren tar vi nya tag och återstartar Sverige", skriver Ola Toftegaard.
NYHET Publicerad:

Osäkra regler ledde till varsel

CORONAKRISEN "Vi kan inte bygga vår verksamhet med tron om att vi har gjort en ekonomisk besparing om det senare inte visar sig vara fallet", säger Krister Blomgren, vd för Engcon.
NYHET Publicerad:

Corona och företagsklimat viktiga uppgifter för ny näringslivschef

FÖRETAGSKLIMAT Åre-andan, den starka drivkraft som finns bland företagarna i Åre kommun, kommer att hjälpa området att komma tillbaka efter corona. Det menar den nya näringslivschefen Johan Bürger Hyllienmark. Nu när det mest akuta arbetet kring corona har lagt sig finns det också andra frågor för nya chefen att ta tag i – förbättringar av det lokala företagsklimatet till exempel.
NYHET Publicerad:

Viktigt att hjälpa hjulen att börja snurra igen

CORONAKRISEN Nyligen genomfördes Svenskt Näringslivs stämma och framtidsmöte, som på grund av rådande omständigheter för första gången skedde digitalt.  Fokus låg på hur Sverige och det svenska näringslivet ska överleva och komma tillbaka efter krisen.Vi har pratat med några företagare som deltog.
NYHET Publicerad:

Corona stoppar nöjescentrets högsäsong

CORONAKRISEN Multi Challenge i Östersund är ett av Sveriges största nöjescenter. Sommarmånaderna med början i maj brukar vara den tid när företaget får intäkter för hela året. Men som en följd av coronakrisen prövas nu hela verksamheten och företagets ekonomichef är kritisk till hur stöden har utformats. 
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme i länet

FÖRETAGSKLIMAT Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Den visar att företagarna i Bergs kommun är mest nöjda med företagsklimatet 2020 jämfört med länets övriga kommuner.
NYHET Publicerad:

Seger för brukanderätten

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt.
NYHET Publicerad:

Jämtländskt industriföretag masstillverkar skyddsvisir

CORONAKRISEN Lindevalls Industri AB i Östersund har under coronakrisen snabbt ställt om sin verksamhet. Nu tillverkar företaget omkring 1 500 skyddsvisir om dagen och efterfrågan är stor.
NYHET Publicerad:

Dramatisk svår situation för jämtländska företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. "Siffrorna för Jämtlands län är ytterst allvarliga. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet och de oerhörda konsekvenser det skulle innebära för länet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan i startblocket – stort intresse för lärartjänster

FRISKOLA I augusti slår Internationella Engelska Skolan, IES, upp dörrarna i Östersund. Elva klasser drar igång, från förskoleklass till sjuan. Rektor Mika Reunanen är ny i sin roll men säger att kontakterna med Östersunds kommun varit välkomnande – på tvärs med den debatt som ibland förekommit i medierna.
NYHET Publicerad:

Effekterna av coronakrisen allt svårare för företag i Jämtland 

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Jämtland. Bara 14 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 56 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Sandra Lundqvist tar över ratten som ny vd för Taxi Östersund

PÅ NY POST Hon har en bred bakgrund inom affärsutveckling och ledarskap, både i regionala och internationella bolag. I slutet av april tar Sandra Lundqvist över som vd i ett anrikt Östersundsföretag – samtidigt som bolaget skakas av corona och det råder stor osäkerhet om framtiden.
NYHET Publicerad:

Allt tunnare orderbok för Åre Produktion

CORONAKRISEN Åre Produktion är vana vid att ha en fulltecknad orderbok för 6-8 veckor framåt. Nu är den nere på 2-3 veckor och framtiden är oviss till följd av coronakrisen. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen har inte lugnat bolagets vd.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera jämtländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Alla vinner på bättre upphandlingar

UPPHANDLING Varje år upphandlas varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor i Sverige och totalt annonseras årligen 18 000 upphandlingar. Svenskt Näringsliv bjöd in till ett lunchseminarium med syfte att fortbilda företagare och upphandlare om hur en bra upphandling ska gå till.