NYHET7 juni 2018

Talangfull utmanare av Jantelagen

Jag lever efter livsdevisen ”För att bli något som ingen annan är så måste du göra något som ingen annan gör”. Det hjälper mig att fokusera på mina mål och bortse från andras kommentarer om hur man bör vara.

Det säger Jolanda Edvardsson, 19 år, som representerar det svenska Yrkeslandslaget i tävlingsgrenen ”Social and Personal Services”. Den 26-28 september går nämligen Yrkes-EM, EuroSkills, av stapeln i Budapest.

Berätta om din resa fram till europamästerskapet?
– Oj, vart ska jag börja. Jag går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre. Andra året valde jag inriktningen kök och servering. Efter den långa praktiken i trean, som jag gjorde i köket på Jägarförbundets konferensanläggning Östra Malma i Nyköping, insåg jag att jag var mer intresserad av servering. Min andra praktikperiod fick jag möjligheten att göra i serveringen på Operakällaren i Stockholm. Vid ett tillfälle hörde Visita av sig till skolan och undrade om det fanns några som ville ställa upp i lagtävlingen Gymnasie-SM i Göteborg. Jag och min kursare Fanny anmälde oss och vann. När Visita hörde av sig igen och undrade om det fanns intresse av att delta i Yrkes-SM tvekade jag inte en sekund utan anmälde mig och vann även där. Vinsten gav mig en plats i Yrkeslandslaget. Nästa vecka träffas vi på det första av två träningsläger som ska förbereda oss för tävlingen i Budapest och som alltid är jag helt inställd på att vinna i min tävlingsgren.

Vad är det som driver dig?
– Jag har alltid varit en utpräglad tävlingsmänniska. Har jag bestämt mig för att lyckas med något så gör jag allt för att nå mina mål. Jag förbereder mig minutiöst och dessutom gillar jag att utmana jantelagen. Genom att våga vara mig själv och kliva utanför boxen så lyckas jag stå emot när någon i omgivningen försöker förminska mina drömmar.

Vilka egenskaper är viktiga för att bli framgångsrik inom ditt yrke?
– Eftersom det är ett stressigt yrke där kvaliteten hänger på ditt bemötande så krävs det att du gillar människor, att du har skinn på näsan och att du kan hålla många bollar i luften samtidigt. Du måste även kunna läsa av dina gäster och visa respekt för alla, oavsett om de befinner sig i restaurangen eller i köket. Servering är ett teamarbete som kräver god struktur och en öppen kommunikation.

Vad fick dig att söka ett yrkesinriktat gymnasieprogram?
– Redan som barn var jag väldigt intresserad av att baka och laga mat. När det var dags att söka till gymnasiet gjorde jag som många andra, tog större intryck av vad andra tyckte att jag borde söka än av vad jag själv ville. Två dagar innan skolstart ringde jag panikslagen och berättade att jag inte ville börja på Samhällsprogrammet utan ville byta till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är det bästa jag har gjort. Idag håller även de som försökte få mig att gå Samhällsprogrammet med. Det varken jag eller de visste var att det är fullt möjligt att komplettera med högskoleförberedande ämnen även på de yrkesförberedande programmen. Jag rekommenderar alla som ska välja till gymnasiet att lita på sin magkänsla och välja ett program som ger dig möjligheten att utveckla din talang. Den stora fördelen med ett yrkesprogram är att du har jobb redan innan du har avslutat dina studier. Sedan andra året jobbar jag extra på Bygget i Åre och jag har redan blivit erbjuden ett säsongsjobb på Norra Hamnen 5 i Lysekil.

Hur tror du att dina framgångar i Yrkeslandslaget påverkar din framtida karriär?
– Det är superviktigt att få den här möjligheten. Bara att vara med är stort. Att vinna är såklart ännu större. Att tävla är ett bra sätt att marknadsföra vad man går för men viktigast av allt är det ett gyllene tillfälle att stärka mina förmågor.

Vet du något om dina konkurrenter på Yrkes-EM?
– Det enda jag vet är att Österrike är starka. De har en lång kultur av traditionell servering som de håller fast vid. Även Finland har varit starka. För egen del försöker jag att inte tänka så mycket på konkurrenterna utan istället fokusera på hur jag bäst ska förbereda mig för att kunna ge allt när det verkligen gäller.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill bli bäst på det jag gör och brinner för. På vägen hoppas jag få möjlighet att resa och lära mig mer om mat och dryck från andra länder. Mitt slutgiltiga mål är att öppna en egen restaurang där jag kan utveckla det koncept som jag ännu inte har hittat någon annanstans. Ett delmål är att bli restaurang- eller serveringschef på en restaurang som erbjuder hög kvalitet och schyssta villkor.

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist