Talangfull utmanare av Jantelagen

NYHET Publicerad

EUROSKILLS Jag lever efter livsdevisen ”För att bli något som ingen annan är så måste du göra något som ingen annan gör”. Det hjälper mig att fokusera på mina mål och bortse från andras kommentarer om hur man bör vara.

Jolanda Edvardsson

Det säger Jolanda Edvardsson, 19 år, som representerar det svenska Yrkeslandslaget i tävlingsgrenen ”Social and Personal Services”. Den 26-28 september går nämligen Yrkes-EM, EuroSkills, av stapeln i Budapest.

Berätta om din resa fram till europamästerskapet?
– Oj, vart ska jag börja. Jag går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Åre. Andra året valde jag inriktningen kök och servering. Efter den långa praktiken i trean, som jag gjorde i köket på Jägarförbundets konferensanläggning Östra Malma i Nyköping, insåg jag att jag var mer intresserad av servering. Min andra praktikperiod fick jag möjligheten att göra i serveringen på Operakällaren i Stockholm. Vid ett tillfälle hörde Visita av sig till skolan och undrade om det fanns några som ville ställa upp i lagtävlingen Gymnasie-SM i Göteborg. Jag och min kursare Fanny anmälde oss och vann. När Visita hörde av sig igen och undrade om det fanns intresse av att delta i Yrkes-SM tvekade jag inte en sekund utan anmälde mig och vann även där. Vinsten gav mig en plats i Yrkeslandslaget. Nästa vecka träffas vi på det första av två träningsläger som ska förbereda oss för tävlingen i Budapest och som alltid är jag helt inställd på att vinna i min tävlingsgren.

Vad är det som driver dig?
– Jag har alltid varit en utpräglad tävlingsmänniska. Har jag bestämt mig för att lyckas med något så gör jag allt för att nå mina mål. Jag förbereder mig minutiöst och dessutom gillar jag att utmana jantelagen. Genom att våga vara mig själv och kliva utanför boxen så lyckas jag stå emot när någon i omgivningen försöker förminska mina drömmar.

Vilka egenskaper är viktiga för att bli framgångsrik inom ditt yrke?
– Eftersom det är ett stressigt yrke där kvaliteten hänger på ditt bemötande så krävs det att du gillar människor, att du har skinn på näsan och att du kan hålla många bollar i luften samtidigt. Du måste även kunna läsa av dina gäster och visa respekt för alla, oavsett om de befinner sig i restaurangen eller i köket. Servering är ett teamarbete som kräver god struktur och en öppen kommunikation.

Vad fick dig att söka ett yrkesinriktat gymnasieprogram?
– Redan som barn var jag väldigt intresserad av att baka och laga mat. När det var dags att söka till gymnasiet gjorde jag som många andra, tog större intryck av vad andra tyckte att jag borde söka än av vad jag själv ville. Två dagar innan skolstart ringde jag panikslagen och berättade att jag inte ville börja på Samhällsprogrammet utan ville byta till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det är det bästa jag har gjort. Idag håller även de som försökte få mig att gå Samhällsprogrammet med. Det varken jag eller de visste var att det är fullt möjligt att komplettera med högskoleförberedande ämnen även på de yrkesförberedande programmen. Jag rekommenderar alla som ska välja till gymnasiet att lita på sin magkänsla och välja ett program som ger dig möjligheten att utveckla din talang. Den stora fördelen med ett yrkesprogram är att du har jobb redan innan du har avslutat dina studier. Sedan andra året jobbar jag extra på Bygget i Åre och jag har redan blivit erbjuden ett säsongsjobb på Norra Hamnen 5 i Lysekil.

Hur tror du att dina framgångar i Yrkeslandslaget påverkar din framtida karriär?
– Det är superviktigt att få den här möjligheten. Bara att vara med är stort. Att vinna är såklart ännu större. Att tävla är ett bra sätt att marknadsföra vad man går för men viktigast av allt är det ett gyllene tillfälle att stärka mina förmågor.

Vet du något om dina konkurrenter på Yrkes-EM?
– Det enda jag vet är att Österrike är starka. De har en lång kultur av traditionell servering som de håller fast vid. Även Finland har varit starka. För egen del försöker jag att inte tänka så mycket på konkurrenterna utan istället fokusera på hur jag bäst ska förbereda mig för att kunna ge allt när det verkligen gäller.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill bli bäst på det jag gör och brinner för. På vägen hoppas jag få möjlighet att resa och lära mig mer om mat och dryck från andra länder. Mitt slutgiltiga mål är att öppna en egen restaurang där jag kan utveckla det koncept som jag ännu inte har hittat någon annanstans. Ett delmål är att bli restaurang- eller serveringschef på en restaurang som erbjuder hög kvalitet och schyssta villkor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.
NYHET Publicerad:

Ett jättelyft för UF-företagande i Jämtland!

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Jämtland är stolta över att ha ökat till 428 gymnasieelever som driver UF-företag i länet under läsåret 2018/2019. Extra roligt är att flera skolor verkligen ökat sitt engagemang och att några skolor satsar stenhårt på entreprenörskap, företagande och innovation, bland annat Östersunds gymnasieskola och Jämtlands Gymnasium Wången.
NYHET Publicerad:

”Vi småföretagare betyder mycket i små kommuner”

VÄLFÄRDSAVTRYCKET Pelle Sallin har varit företagare sedan 1970-talet. Som entreprenör i Valne i Krokoms kommun i Jämtland, har han och hans anställda bidragit med runt tre miljoner i skatt under 2018. ”Vi småföretagare betyder mycket, så här i små kommuner”, säger han.
NYHET Publicerad:

Julstämning i chokladfabriken

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.
NYHET Publicerad:

När robotorna tar över gynnas miljön

NY TEKNIK Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
NYHET Publicerad:

Energifullt, ovärderligt och roligt!

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade några av landets mest engagerade företagare för att ge dem möjligheten att lyfta viktiga frågor som påverkar deras företag. Genom möten med andra företagare, med Svenskt Näringslivs experter och riksdagspolitiker från den egna valkretsen fördes dialogen om hur vi kan skapa ett bättre företagarklimat tillsammans. Vikten av att ses underströks inte bara av företagen på plats, utan även politikerna. ”Det är alltid lika viktigt och roligt att träffa företagare från länet”, konstaterar Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) och får medhåll av Saila Quicklund, riksdagsledamot (M). ”Ovärderligt att vi samlat kunde komma med inspel och ta med oss budskapen från företagen till riksdagen.”
NYHET Publicerad:

Driv sätter fart på jämtländska industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta kvalificerad personal är en utmaning för mindre företag ute i landet, inte minst om utvecklingsprojekt innebär att behovet växlar över tid. Lösning: att dela på kompetensen i en konsultpool. Möt DRIV Innovation med konsulter inom konstruktion och företagsutveckling för industrisektorn.
NYHET Publicerad:

Industrinatt i dagsljus visar unga till Jämtlands teknikföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur får man unga att välja jobb i industrin? Industrinatten ska förnya bilden av teknikföretag och underlätta framtida rekrytering. Nytt för årets jämtländska upplaga är att även grundskoleelever deltar, och Hallströms var ett av flera företag som visade upp verksamheten.
NYHET Publicerad:

Konkurs – ett stålbad för alla berörda

DRIVKRAFT Trots att en konkurs drabbar både ägare, anställda och leverantörer finns det ibland inga andra alternativ. Jämt Tugget, som stod bakom varumärket Mörsjö Deli, i Östersund kom till den återvändsgränden. Efter en tuff period med mycket vånda, arbete och ovisshet är nu Anna Godevärn tillbaka som vd och delägare, med nya erfarenheter och redo för nystart.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

12 mars inspirationsdag för Norrlands kommuner

INSPIRATIONSDAGAR Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. Precis som 2018 blir nästa års upplägg fyra regionala inspirationsdagar spridda runt om i Sverige för att underlätta kommunernas medverkan. Dagarna är 12 mars i Umeå, 18 mars i Stockholm-Arlanda, 26 mars i Kristianstad samt 28 mars i Göteborg.
NYHET Publicerad:

Amcoff vässar servicen i Strömsund

FÖRETAGSKLIMAT Efter ett närmare kvarts sekel i ledande positioner inom det privata näringslivet gick Björn Amcoff över till kommunal verksamhet. I våras började han som ny näringslivschef och vd för Strömsunds utvecklingsbolag, Suab.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

SNABBVÄXARE Byggföretaget Åre Byggpro har dubblat omsättningen tre år i rad och får av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellföretag i Jämtland 2018. Stig Rikardsson har 17 anställda och han tackar dem för framgången.
NYHET Publicerad:

Bergs kommun på rankingens topp 10-lista över klättrare!

RANKING 2018 Åre kommun har bäst företagsklimat i Jämtlands län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. I länet har Bergs kommun förbättrat sitt företagsklimat mest jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Nu blir det plats för fler företag på Campus Östersund

TILLVÄXT Det byggs nytt på Campus Östersund. Två nya hus med hög miljöcertifiering ska ge plats åt såväl nya som gamla hyresgäster. Det är en efterlängtad utbyggnad i ett område som många företag söker sig till.
NYHET Publicerad:

Miljöombytet blev en livsavgörande vändning

DRIVKRAFT Sofie Westberg, 19 år, är ett talande exempel på vad kraften i att våga kan generera. Livsresan från skoltrött högstadieelev i Linköping till nyfiken och vetgirig ung företagare fick en välbehövlig nytändning under gymnasieåren på Dille Gård Naturbruksgymnasium.
NYHET Publicerad:

Daniel Moverare ny vd sedan februari hos Jämtlandsflyg

PÅ NY POST Den 1 februari tillträdde Daniel Moverare som vd på Jämtlandsflyg. Tidigare har han drivit en egen elinstallationsfirma med 20-tal anställda.