NYHET29 april 2020

Middagarna som inte blev av – ”vi har tappat 95% av vår omsättning”

Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet. Förutom oron kring sin egen och andras hälsa har företag och jobb försvunnit eller tvingas kämpa hårt för att finnas kvar.

Regeringen har lagt fram krisåtgärder som ska mildra situationen för Sveriges företag. Kritik har dock riktats mot att åtgärderna inte hjälper alla branscher lika effektivt samt att fler åtgärder borde göras snarast för att på så vis kunna rädda fler företag och arbetstillfällen.

FC Gruppen driver en av Sveriges största cateringfirmor med flera restauranger och anläggningar runt om i Jönköping. Krisen har påverkat dem ordentligt och all personal, inklusive ledningen, har tvingats korttidspermitteras och över 40 av de anställda har varslats.

— Vi har tappat enormt inom alla våra verksamheter. Våra största områden är mässor, catering och event. Allt detta är inställt. Detta har gjort att vi tappat 95% av vår omsättning, säger William Axelsson, vd på FC Gruppen.

Axelsson menar att det är mycket som inte är tillräckligt i regeringens åtgärder och skulle vilja se att mer gjordes.

— Mycket mer borde göras och fler riktade stöd borde ges ut, så som exempelvis omsättningsstöd. Inom besöksnäringen, likt restauranger och caféer, får man ha öppet men människor rekommenderas att inte gå dit. Många andra länder har bland annat infört lönegarantier för anställda men i Sverige förväntas fortfarande arbetsgivare betala majoriteten av lönen trots att de inte har möjlighet att ha sina anställda sysselsatta.

Axelsson fortsätter att beskriva förändringar han hade velat se i regeringens arbete.

— Det privata och allmänna borde samarbeta i större utsträckning, personer som annars arbetar i restaurang skulle kunna laga mat till äldreomsorgen när så många kommunanställda nu är hemma på grund av sjukdom. Att låta så många företag inom besöksnäringen gå under blir också en stor kostnad för det allmänna – diskare som är så ovärderligt för i vår bransch kan ha svårt att finna arbete på andra platser då de inte har de kvalifikationerna som krävs för andra arbeten.

När kriser förändrar vardagen och saker inte kan göras som det brukar har många entreprenörer ställt om för att kunna fortsätta arbeta, även om det är på mindre skala. Detta gäller även FC Gruppen, som startat något de kallar för ”Corona-catering”.

— Vi har startat upp Corona-catering, där vi har fyra bilar som nu kör ut mat till äldre, sjuka och andra som valt att inte lämna hemmet i denna tid. Vi har skapat dagspaket med mat av olika slag och detta har slagit väl ut. Detta är en del av den omställning som krävts av oss och just denna del kommer vi även fortsätta med även när krisen är över.

— Vi har också fått göra andra omställningar; stora delar av verksamheten är stängd, det som är öppet följer folkhälsomyndighetens råd och en del av vår personal är uthyrd till andra företag. När allt ställs på sin spets blir allt hårdare och man får se problem i vitögat som man annars inte ens reflekterat över att de skulle kunna finnas, avslutar Axelsson.

Trots den dystra tid många inom restaurangbranschen befinner sig i, är det just nu företag visar sina mest kreativa sidor. Det är tufft och de som ska klara sig måste vara redo att ställa om och skapa vägar runt de problem som regeringens stödåtgärder inte lyckats platta ut.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

CoronaSvenskt Näringsliv
Skriven avAnna Gillek
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist