Bedri Isa, Mats Green och Johan Skans på Skogslunds_.jpg

Migrationsverkets regelförändringar skapade problem

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL  Företaget Skogslunds Metallgjuteri i Anderstorp har stött på flera problem den senaste tiden. Flertal av dem har skapats i samband med att Migrationsverket ändrat sina regler gällande utländsk arbetskraft, vilket i sin tur har lett till personalbrist. 

Tillsammans med riksdagsledamot Mats Green (M) besökte vi Skogslunds Metallgjuteri i Anderstorp. Ett företag som under senare år framgångsrikt har arbetat med utländsk arbetskraft, men som nu fått stora problem på grund av ständiga regelförändringar från Migrationsverket. Ekonomiansvarig, Johan Skans, och vd, Bedri Isa, berättade om situationen och om hur svårt det är att lokalt hitta människor som vill arbeta inom industrin. 

På Skogslunds Metallgjuteri arbetar det just nu runt 80 personer. Företaget har tidigare provat att hyra in personal för att produktionen skall fungera, men enligt Skans och Isa var det ingen framgångsrik lösning. 

— Det blev många personer som kom in och ut hela tiden, men också vissa som bara sökte för att de behövde ett jobb, säger Bedri Isa. 
 
Enligt Isa finns det både jobb att utföra och kunder som vill köpa, men flaskhalsen är kompetent personal som är svår att få tag på. 

Bristen på arbetskraft blev för stor och därför beslutade sig företaget för att prova att ta in utländsk arbetskraft från Kosovo, där Isa hade kontakter. Sedan 2018 har ett tjugotal arbetare börjat jobba på företaget och sju av dem har flyttat till Sverige permanent. Denna lösning har fungerat väldigt väl och enligt Skans och Isa har företaget på grund av detta också fått ett gott rykte i Kosovo där det finns många som är intresserade av arbetet. Tyvärr så har man under den senaste tiden fått ytterligare problem på grund av att Migrationsverket löpande ändrar sitt regelverk, vilket har lett till långa ansökningsprocesser för de personer som man vill erbjuda arbete. 

— Processen tar i vissa fall flera månader, i stället för några dagar, för att vi tex hade missat att skicka in en blankett. En blankett vi inte behövt tidigare när vi ansökt, säger Bedri Isa.  

Trots att företaget är certifierat som arbetsgivare hos migrationsverket så tar handläggningstiden alldeles för lång tid. Vi har fått tacka nej till jobb för att vi inte har personal nog, vilket är på grund av att processen tagit så lång tid, säger Johan Skans. 

De menar därför att förtroendet mellan Migrationsverket och företag som importerar arbetskraft måste bli bättre i framtiden. 
 
— Om vi som företag sköter våra åtaganden och de inblandade personerna är nöjda så bör det ses som en kvalitetsstämpel som underlättar och förkortar handläggningstiderna, anser Skans och Isa. 

 När personalen väl är på plats i Sverige behöver de lära sig svenska. Om inte alla kan samma språk uppkommer uppdelningar och problem, menar Isa och Skans. På kommunen erbjuds SFI på dagtid, men i och med att personalen behövs på arbetsplatsen under dagarna, hade det varit bättre om kvällskurser erbjöds. 

— Vi vill inte ha ”vi” och ”dem” utan en gemensam grupp med medarbetare där alla hör hemma. Därför måste det finnas tydligare krav på att alla lär sig svenska. Här tycker vi att våra kommuner behöver ta ansvar och bidra med praktiska lösningar kring språkutbildning som inte inkräktar på den normala arbetstiden, säger Skans och Isa.  

Text: Maja Ottosson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mer stöd och hjälp behövs

KRÖNIKA Tidigare i veckan gick vi ut med ett åtgärdspaket för att visa på sätt att hjälpa företag som drabbas av coronakrisen och dagen efter kom regeringens krispaket. Vi kunde se att regeringen hade lyssnat på våra förslag och inspel, men känner inte att det räcker.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i länet

CORONAKRISEN 7 av 10 företag i Jönköpings län upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland 365 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i länet. 
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för länets företag

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Företag på riksdagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Under en heldag i riksdagen mötte företagare från sex branscher i Jönköpings län de riksdagspolitiker som representerar länet för samtal om företagens förutsättningar.
NYHET Publicerad:

T-Emballage – ett företag på frammarsch

JOBBSKAPARE — Vår vision är att det i varje svensk byggnad skall finnas någon av våra produkter monterade.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets regelförändringar skapade problem

REGELKRÅNGEL Företaget Skogslunds Metallgjuteri i Anderstorp har stött på flera problem den senaste tiden. Flertal av dem har skapats i samband med att Migrationsverket ändrat sina regler gällande utländsk arbetskraft, vilket i sin tur har lett till personalbrist. 
NYHET Publicerad:

Företagsbesök hos Karl Andersson & Söner — fyra generationer av möbler

Tillsammans med Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel, besökte vi möbelföretaget Karl Andersson & Söner, som i dag drivs av fjärde generationen.
NYHET Publicerad:

Infrastrukturen avgörande när Jönköping växer

Jönköpings tillväxt och framtida utveckling stod på agendan när 250 deltagare från näringsliv och kommun samlades till Jönköpingsdagen 2020.
NYHET Publicerad:

Wetterhälsan firar 10 år och blickar framåt

I slutet på 2019 åkte vi ut för att besöka en av Wetterhälsans mottagningar i Jönköping. Mats Siljehult, som är verksamhetschef, berättade om de tre mottagningarna som Wetterhälsan har i dag men också om deras planer inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Medlemmar bjöds på gröt och besök från Brysselkontoret

I december samlades företagare i Jönköping för vår årliga grötlunch. Dagen inleddes med ett kortare mingel innan det var dags att ta del av dagens föreläsning från Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs Brysselkontor.
NYHET Publicerad:

Slutet på en aktiv höst med siktet inställt framåt

KRÖNIKA Att komma tillbaka till Jönköpings län efter 2 ½ år i Västra Götaland har inneburit många glada återseenden men också många intressanta möten med nya människor. Möten med målet att få en bild över hur det ser ut med företagsklimat, konjunkturläge och vad som hänt i länet under de här åren.
NYHET Publicerad:

Utmaningsrätt – rustar kommunen för framtida utmaningar

UTMANINGSRÄTT För många kommuner runtom i Sverige kommer ekonomin att vara ansträngd framöver och redan idag redovisar nästan en tredjedel av landets kommuner röda siffror i den kommunala budgeten. I Gislaved vill man rusta sig inför framtidens utmaningar, bland annat genom att införa utmaningsrätt.
NYHET Publicerad:

Att underlätta för företag är modellen för Aneby kommun

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING I Aneby kommun har myndighetsutövningen förändrats de senaste åren och blivit mer företagsinriktad. Något som företagen givetvis uppskattat. Framgångsreceptet är att ta sig tid med en kontinuerlig dialog samt försöka förstå företagens villkor och förutsättningar.  
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

KRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

Helt nytt grepp löser kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningen är ett stort problem för många företag. Därför har Falks metall i Gnosjö utvecklat en egen lösning.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Så rustar vi för framtidens utmaningar

KRÖNIKA De ekonomiska framtidsutsikterna tycks dystra, såväl i Jönköpings län som i riket i helhet. Konjunkturinstitutet sänker sina tillväxtprognoser för 2019 och 2020 och konstaterade senast att högkonjunkturen är över.