Nu är det uppåt som gäller

NYHET Publicerad

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.

Dan Sylvebo

Dan Sylvebo

Svenskt Näringsliv mäter företagsklimatet genom att dels fråga företagen hur de upplever det att idka affärsrörelse i en viss kommun, dels väga in statistikuppgifter om bland annat skatten, andel i arbete och andel av ekonomin som är försörjd av marknaden. Företagens betyg 1-6 (6 är bäst) på ett antal frågor slås ihop med deras sammanfattande omdöme och statistiken till en ranking.

Totalt är alltså i år Vaggeryd (plats 20 i hela riket) bäst jämfört med övriga 12 kommuner i länet. Förutom Vaggeryd är det bara tre kommuner till som förbättrar sin riksplacering jämfört med 2017; Gislaved (upp 6 till 157), Aneby (upp 6 till 43) och Värnamo (upp 12 till 22). Habo sjunker som en sten och droppar ner 59 placeringar till nr 70. Silverplatsen på länspallen går till Värnamo och Gnosjö (nr 23 i landet) kniper bronset.

Vaggeryd tar sig in i ”Klubb 4”, det vill säga med ett företagarbetyg på minst 4,0 (=bra), ett betyg som är ett sorts riktmärke och som alla kommuner bör sträva efter. Om en kommun får höga betyg av företagen i absoluta tal, ökar chansen att klättra på listan över samtliga kommuner. Vaggeryd förbättrade sig exempelvis märkbart betygsmässigt i år. Men högt betyg ger inte automatiskt högsta rankingresultat, eftersom en tredjedel av rankningen baseras som sagt på annat än betygen (statistik). Därför kan det ske det som hände i år, att Gnosjö som fick högst länsbetyg (4,5) ändå inte blir etta i rankingen.

Även det omvända kan gälla: Habo har länge legat högt i både betyg och ranking, men fick i år ett sämre helhetsbetyg och sämre betyg i alla frågor jämfört med 2017. Det ligger i farans riktning att man riskerar att halka ner på listan då. Vad som har orsakat Habos tapp är för tidigt att säga i nuläget, men det finns verkligen skäl för kommunen att ta tag i näringslivsfrågorna, för att förhindra att utförslutningen blir en trend.

Habo har nyligen sjösatt en näringslivsstrategi som ett sätt att systematisera det långsiktiga arbetet med att förbättra för företagen som är kommunens jobbskapare och därmed välfärdsbyggare. En ny tjänst som näringslivsutvecklare är inrättad och den innehas av drivna och erfarna Monika Raske. Så Habo har goda förutsättningar att åter stärka företagsklimatet.

Gislaved hamnar på länsplats 13. Men även här finns en medveten strategi hur företagens villkor ska kunna bli bättre och hur kommunen kan arbeta för att ge effektivare service. På ett par år har kommunen kommit långt under sin förändringsresa, där prisbelönta kommundirektören Malin Aronsson eldar på i frågor kring företagsklimatet. Och mycket riktigt, Gislaved putsar till sin rankingposition för andra året i rad. Förbättring ett år till så kan vi tala om en trend.

En förklaring till Vaggeryds uppgång skulle också kunna ligga längs den linjen. Kommunen har en driven kommunledning på den politiska sidan med Gert Jonsson (M) i spetsen. Många nya nyckelpersoner har kommit in senaste året: näringslivschef, kommunchef och ett antal förvaltningschefer. Nytt blod, nya tag, ny energi. Sådant kan givetvis sätta avtryck även i hur företagen upplever detta att ha att göra med kommunen på skilda nivåer.

Och just det där med att företagen möter kommunen i olika ärenden och utifrån det bildar sig en uppfattning om hur de behandlas är något att ta fasta på för den kommun som vill förbättra sitt företagsklimat. I Svenskt Näringslivs undersökning framkommer överlag att de flesta kontakter företag har med kommunen handlar om tillstånd och tillsyn. Börja gärna där, skär ut den tårtbiten och se till hur handläggning, bemötande, attityd, tillgänglighet, regeltillämpning, kommunikation samt service i enskilda ärenden kan förädlas. Då är mycket vunnet över tid.

För det är så det är, arbetet med företagsklimatet är strategiskt och långsiktigt. För samtliga länskommuner finns bara en sak som gäller: vandra uppåt!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Politiker måste våga satsa på industrin”

JOBBSKAPARNA. ”Alla säger ju att industrin är så viktig för landet, men då måste politikerna också våga satsa”, konstaterar Anders Stacke, vd Stacke Hydraulik AB. ”Utan utbildade ungdomar inom svets, svarv och fräs kan inte industrin växa.”
NYHET Publicerad:

Svag inbromsning av fortsatt brinnande högkonjunktur

KONJUNKTUR. Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

IDATA på språng i digitala djungeln

UPPHANDLING. IDATA AB i Värnamo sysslar med informationslogistik, kort och gott producerar och distribuerar företaget fakturor. ”Vi tillverkar det som alla vill ge, men ingen vill få”, konstaterar Martin Genhede, delägare och vd sedan 1997.
NYHET Publicerad:

Jönköpings län är bra på att använda patent och mönsterskydd

IMMATERIALRÄTT. Innovativa, uppfinningsrika och kreativa företag är avgörande för att Jönköpings län och Sverige ska utvecklas. När Patent- och registreringsverket nyligen presenterade sin statistik för 2017, var det både glädjande och oroande utveckling för Jönköpings län.
NYHET Publicerad:

Sofia på Grand: ”Det får inte bli dumheter”

REGELKRÅNGEL. ”Bemanning är det stora problemet”, konstaterar Sofia Hagman, en av två delägare till familjära och personliga Grand Hotel Jönköping. ”Det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, människor som verkligen är intresserade av att arbeta inom hotell och restaurang.”
NYHET Publicerad:

Ute i verkligheten lär man sig för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Brinellgymnasiet i Nässjö utnämndes till Jönköpings läns bästa UF skola på årets regionala mässa, och hela skolan genomsyras av en entreprenöriell anda och samverkan med lokala företag. Att ta sig utanför klassrummet leder till kunskap och erfarenheter som har stort värde i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat en självklarhet

FÖRETAGSKLIMAT Att företagsklimatet i en kommun bär avgörande betydelse för kvaliteten på skola, vård, omsorg och infrastruktur med mera blev uppenbart under tisdagens workshop i Mariannelund, Eksjö kommun, där politiker, företagare och tjänstemän diskuterade näringslivsutveckling.
NYHET Publicerad:

Dubbelt upp för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT. I årets ranking av lokalt företagsklimat är Vaggeryds kommun länets stora vinnare. Kommunen är både länsetta och årets klättrare. ”Det är svårt att sätta ord på det. Det är fantastiskt roligt och hedrande, inte bara för kommunen utan också för alla företag”, säger Gert Jonsson (M), som även fått förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Nu är det uppåt som gäller

KRÖNIKA. Vaggeryds kommun är årets etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Jönköpings läns 13 kommuner. Och inte bara det, Vaggeryd klättrar mest på listan, upp 17 placeringar från fjolåret.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst – och sämst – företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Idag, den 2 oktober, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vaggeryds kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. Förra årets länsetta, Habo, rasar mest av alla 13 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingsläpp: Så ser företagsklimatet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 2 oktober släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Som det län i Sveriges med högst medelpoäng har Jönköping mycket att försvara, så hur kommer det gå för länets kommuner i år? I denna artikel summerar vi företagsklimatet i Jönköpings län från årets enkätundersökning och 2017 års totalranking.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader minskar företagens incitament

JOBBSKAPARNA. Anders Franzén äger och driver Målerispectra AB i Jönköping, som tack vare det rådande läget i branschen kunnat växa snabbt de senaste åren. Men regler kring anställningsformer och avgifter gör att han ändå tvekar inför att anställa nya medarbetare.
NYHET Publicerad:

Industrientreprenören i Hok: ”EU ger fler affärer”

JOBBSKAPARNA. ”Löneavgiften borde sänkas. Det är bara en hittepå-skatt.” Det säger verktygsmakaren Niklas Lindberg som äger och driver Linto AB i Hok, Vaggeryds kommun. ”Skattenivån är en sak, men det är själva modellen, sättet att ta ut ren skatt på som stör mig med löneavgiften.”
NYHET Publicerad:

Eksjöföretagaren: ”LAS ställer till problem för alla inblandade”

JOBBSKAPARNA. Lagen om anställningsskydd är inte bara destruktiv för företag. Den kan även tvinga kvar människor på arbetsplatser de vantrivs på och därigenom bidra till arbetsmiljöproblem. Det anser Johan Åsbrink som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Lyckad SYV-dag i Hillerstorp

SKOLA NÄRINGSLIV. Årets upplaga av Svenskt Näringslivs dag för studie- och yrkesvägledare gick av stapeln i Hillerstorp med omnejd. I samarbete med medlemsorganisationerna genomfördes företagsbesök på Axelent, Hestra Inredningar och Söderqvist Gräv.
NYHET Publicerad:

Företagsbesöken blir en del av att lära för livet

SKOLA NÄRINGSLIV. Efter nästan tjugo år som studie- och yrkesvägledare för teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping så är Karin Röstedal väl medveten vikten av att koppla samman skola och näringsliv. Hon har själv jobbat hårt för att driva frågan och bygga upp ett kontaktnät.
NYHET Publicerad:

Värna välfärdsbyggarna

VALKRÖNIKA. Det är valfinal och partierna har fullt upp med att paj- och smutskasta bäst de kan. Valfläsk. Vallfjäsk. Överbud. Vem satsar mest på vad? Och framförallt: Mer pengar till välfärden! Det är just det där sista som är det lilla kruxet. Om vi vågar kika en bit in i framtiden.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: försvara och utveckla välfärdssektorn

VALET 2018. Att stoppa privata aktörer från att verka inom välfärden skulle bli ett hårt slag mot hela sektorn, och påverka stora delar av Sveriges befolkning. Det skulle skapa ett monopol där kvaliteten och effektivitet blev lidande.
NYHET Publicerad:

Här jobbar eleverna med riktiga uppdrag för företag

SKOLA-NÄRINGSLIV Samverkan mellan näringsliv och skola är en viktig del av undervisningen på Gislaveds Gymnasium. Gränsen mellan världarna blir mindre definitiv när eleverna tidigt får komma i kontakt med olika yrken och företag.