NYHET7 april 2020

Tiden rinner ut för besöksnäringen

Just nu ser det inte ljust ut för besöksnäringen. Det stöd som redan kommit är inte anpassat efter vår bransch. Minsta felhantering från vår sida kan även resultera i att vi inte får något stöd alls. Så, Vi behöver hjälp nu, annars är jag rädd att det är slutet för besöksnäringen.

Nu är det dags för politikerna och fackföreningarna att börja lyssna! Korttidspermitteringen som regeringen gått ut med är inte anpassad för besöksnäringen och fungerar absolut inte ihop med kollektivavtalets alla regler. Systemet känns nästan som att det bara är anpassat efter industriproduktion. Samma sak gäller med stöd för hyra; det fungerar helt enkelt inte för oss som driver verksamheter i egna fastigheter.

I vår bransch är vi vana vid att hantera toppar och dalar när det handlar om antalet gäster. Hade det varit en vanlig situation hade vi enkelt kunnat ta in extra personal, men det går inte nu om vi väljer att använda oss av korttidspermittering. Tar vi in extra personal medan vissa är hemskickade mister vi hela stödet och tvingas tacka nej till gäster. Vi kan inte heller låta korttidsarbetare jobba mer än vad som står i deras avtal om vi skulle behöva det. Gör vi det mister vi också hela stödet och måste tacka nej till gäster då det inte finns utrymme för att snabbt ändra i avtalen.

Jag har försökt att få hjälp av både jurister som jobbar med arbetssätt och Hotell- och restaurangfacket, men ingen har möjlighet att göra något utan direktiv från regeringen. Det är alltså upp till våra politiker att hjälpa oss. Kommer det inget anpassat stöd tvingas vi säga upp alla våra anställda, för att sedan försöka återanställa till sommaren — om så är möjligt. Är det meningen att det ska vara så?

Jag vet inte själv vad som kan göras för att rädda besöksnäringen. Men, varje månad redovisar företagare individuella löner och omsättning går att hitta i momsdeklarationen. Med hjälp av all den informationen som finns dokumenterad kan det inte vara så svårt att hitta ett fungerande stödsystem. Vi kämpar på med allt vi kan, trots att vår omsättning har gått ner oerhört mycket, men när reglerna är som de är går det bara inte längre.

Det krävs en förändring, den måste komma från politikerna och den måste komma nu! Det är dags att öppna ögonen och se situationen för vad den är, för tiden håller på att rinna ut.

GästkrönikaSvenskt Näringsliv
Skriven avJohan Hellström, Hestraviken hotell och restaurang
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist