NYHET17 december 2018

Bröd är coolt

På Nilssons Konditori i Oskarshamn är det uppenbart att julen står för dörren. Inte bara på grund av juldekorationen i fönstret utan även på att många av produkterna fått ett anslag av jul. Bakelser i form av en julgranskula eller som en tomteluva, för att nämna några.

Anders Oskarsson är konditorn som både varit Årets Konditor i Sverige 2015 och Världens bästa konditor 2017. Han har tillsammans med sin kompanjon blivit utnämnd till Årets Konditori 2009 och 2018, så medaljerna hänger tungt efter allt tävlande. Men det är inte tävlandet som är drivkraften för Anders, utan det handlar om passionen för hantverket och användandet av riktiga råvaror.

– Det är sorgligt att se att många konsumenter inte förstår skillnaden mellan smör och margarin. Mellan fabrikstillverkat och produkter som tillverkas på traditionellt hantverksmässigt sätt. Tyvärr är den här okunskapen en del i varför vi idag ser så mycket mer av allergier och ohälsa, säger Anders Oskarsson.

Anders Oskarsson trycker i samtalet flera gånger på att alltför många konsumenter saknar insikt i vilka konsekvenser det får om man gör omedvetna val. Att en produkt som choklad idag kan innehålla en mängd andra ingredienser än kakao är ett exempel. Att producera den mängden palmolja som finns i många fabrikstillverkade chokladprodukter leder till att regnskogen huggs ner. Det leder till försämringar av klimatet och för mänskligheten.

– Jag har tjatat om detta i över 25 år som jag hållit på i branschen. I början var det inte så många som lyssnade, men i takt med framgångarna så har fler börjat lyssna på den där lille killen som vuxit upp i Mönsterås, säger Anders Oskarsson med ett leende.

Nilssons Konditori har funnits länge. Bagarna och konditorerna är rutinerade. Därför vet man vilka utmaningar man står inför i samband med julen. Konditoriet kan inte plocka in extra personal, utan man löser det genom att arbeta lite längre och lite hårdare. Just frågan om att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna. Men på frågan öm vilken som är den allra största utmaningen svarar han så här:

– Vi måste få fler att vilja gå till butikerna och handla. Man måste kunna parkera på ett vettigt sätt. Om folk inte kommer in till centrum och till butikerna så får inte heller vi några kunder. Här tycker jag att kommunen borde kunna planera parkeringar och tillgänglighet på ett bättre sätt, säger Anders Oskarsson.

Det doftar härligt av saffran och andra juldofter i konditoriet. När jag går ut genom dörren så tänker jag att det är fantastiskt med alla dessa engagerade och drivna företagare som brinner för att leverera sina produkter så att vi andra kan få njuta av julen. Innan jag lämnar så frågar jag Anders om han har ytterligare något han vill säga. Och det vill han. Budskapet från världsmästaren serveras med ett leende: ”Coola tjejer och killar äter bröd!

FöretagsamhetKompetensförsörjningMiljö och hållbar tillväxt
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist