Ilko Cocrcovic

Ilko Corkovic, kommunalråd i Borgholm

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.

– Jag var 25 år, när min fru och jag kom till Lundegårds camping på Öland i december 1992, berättar han. Jag var maskinmekaniker, men ville studera vidare. Min pappa hade velat det, men han dog när jag var 17 år.

Det gällde att öppna dörrar. Ilko förstod att språket är en viktig nyckel, men också att ta hjälp av andra människor.

– Att jag spelade fotboll hjälpte mig väldigt mycket. Det är också många andra ute i samhället som har trott på mig, gett mig jobb och hjälpt mig framåt. Man måste också tro på sig själv, vara envis och våga ta chansen när den kommer. En del kanske inte orkar med det, funderar Ilko Corkovic.

– Man får inte vara kräsen, utan göra rätt för sig och jobba sig uppåt. Visar man vägen, så går det att klättra. Jag är oerhört tacksam mot det svenska samhället, där jag alltid har känt mig välkommen. Man har en juste mentalitet och spelar fair-play.

Ilko Corkovic, som är kroat från Bosnien-Hercegovina, tog de jobb som fanns. Började i grovdisken på Hotell Borgholm, städade och klippte gräs på Kapelluddens camping, städade trappor där familjen fick bostad i Björkviken med två små flickor.

– Det var inte så lätt i början, det var viktigt att få komma in i en arbetsgemenskap, man kunde fråga om det var något man inte förstod, och efterhand gick det allt bättre.

Ilko och hans fru kämpade på med olika ”enkla” jobb och efter fyra år började han fullborda sin egen (och pappas) dröm om en högre utbildning. Det ledde fram till en master-examen i företagsekonomi vid Högskolan i Kalmar (nuvarande Linnéuniversitetet).

– Det var väldigt viktigt att få dessa ”enkla” jobb i början. Men jag vill också påpeka att det är viktigt att näringslivet tar emot arbetssökande och ger folk chansen! Det räcker inte bara med att jobben finns, säger Ilko Corkovic.

Med en akademisk examen i handen öppnades nya möjligheter för Ilko Corkovic. Redan vid den tredje jobbansökan blev det napp, som handläggare på Skatteverkets kontor i Borgholm. Efter tre år fick han erbjudande om en chefstjänst i Kalmar och har, efter tio år som sektionschef, nu tjänstledigt för att jobba politiskt.

– Jag blev gruppledare för socialdemokraterna i Borgholm vid valet 2010. Vid valet 2014 fick vi bilda majoritet tillsammans med det lokala partiet Framtid Öland och jag blev kommunalråd. Vi gick från 21 % (valet 2006) till 31 % (valet 2014) och i personvalet fick jag 41 % av rösterna!

– Att jag är son till en murare, som dog när jag var 17 år, ledde till att jag fick avbryta skolgången efter gymnasiet och hjälpa mamma med försörjningen. Att inte kunna fullfölja sina drömmar har präglat min syn på samhället, tycker Ilko Corkovic.

Nu står han i en situation där kommunen har 1 500 asylsökande och 10 700 egna invånare, som växer till 200 000 under sommarmånaderna. Men samtidigt en lokal arbetsmarknad med många bristyrken, inte minst inom besöksnäringarna.

– Det gäller att matcha flyktingarnas kunskaper mot de behov som finns. Språket är viktigt, det borde ingå krav på tillgång till språkundervisning i upphandlingarna av flyktingförläggningar. Då blir de nyanlända snabbare mera anställningsbara.

Ilko Corkovics egen bakgrund och erfarenhet har säkert en viss betydelse för att Borgholms kommun satsar målmedvetet med utökning av antalet feriearbeten för ungdomar och med 3-4 nya tjänster som jobbar som länkar mellan de asylboende och näringslivet, för att ta fram praktikplatser och skaffa möjligheter till snabbare integration, nätverksbyggande och jobbchanser. Sådana chanser som Ilko Corkovic fick för 23 år sedan och som behövs också i dag.

Text: Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.