Trelleborg-företag har tystnad som affärsidé

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR I ett företag som Trelleborg Sealing Solutions AB i Kalmar, är det ständigt ”dags för verkstad” och det visade platschef Ulf Johansson, inte utan stolthet, för ett 20-tal företagare och politiker, när Svenskt Näringsliv kallade till diskussion och ”verkstad”. Fastighetschefen Mikael Holm deltog också som värd i rundvandringen.

IMG_0175
IMG_0155
IMG_0154
IMG_0160
IMG_0167
IMG_0182
IMG_0174

– När jag började för 25 år sedan omsatte vi 50 miljoner kronor, berättade Ulf Johansson. I dag är det 1,3 miljarder.

Företaget har tillverkning i Kalmar och Gävle samt utvecklingskontor överallt där det finns bilproduktion, eftersom alla världens fordonstillverkare är kunder till TSS, vars kärnkompetens ligger i ”polymer till metall”-lösningar. Det kan till exempel handla om att belägga en bromskloss med ett dämpande polymerskikt – säg ”syntetgummi” för bättre förståelse – för att undvika att bromsarna gnisslar.

– Vi får ett krav från kunden, att ljudet vid inbromsning inte får överstiga en viss nivå, och så löser vi det, säger Ulf Johansson. Vi har tystnad som affärsidé.

Ingenjörskontoren finns i Frankfurt, Detroit, Shanghai, Seoul och Kalmar och TSS har egna distributionscentraler i USA och Kina. Fabriken i Gävle tillkom egentligen utanför den egna planeringen.

– Det var en underleverantör som skulle lägga ner och i stället för att söka en ny, eller utvidga den egna produktionen i Kalmar, köpte vi företaget, som har 25 anställda, förklarar Ulf Johansson.

Världsledande på gnisseldämpning

Trelleborg Sealing Solutions är, enligt Ulf Johansson, sedan 1988 världsledande när det gäller lösningar med gummikompositer till bromstillverkare inom fordonsindustrin. En bromskloss kan kräva en beläggning som innehåller nio olika lager, men trots det är bara 0,7 mm tjock. Det antyder att det ligger en hel del ingenjörskonst bakom en sådan lösning.

– Ja, det är lösningarna vi säljer och de tar vi fram helt kostnadsfritt, men vi får ju sälja den färdiga produkten sedan, menar Ulf Johansson. Det handlar i mångt och mycket om omvandling av vibrationer i konstruktionsstommen med hjälp av olika temperatur- och kemikalietåliga gummiblandningar i kontakt med metaller.

Fabriken i Kalmar är på 18 500 kvm men en utbyggnad med ytterligare 8 500 kvm är planerad till 2022. Gummifolien kommer på rulle från Trelleborg. Det bärande materialet i rullen kan vara polyester, linne, papper, aluminium.

– Alla bärare går till återvinning, berättar fastighetschefen Mikael Holm, vid rundvandringen. Fabriken i Kalmar är helt deponifri.

Elbilars krav på tystnad passar bra

I likhet med andra företag, som har ett starkt tekniskt försprång, har TSS byggt upp flera produktionslinjer, som bara finns i ett enda exemplar i världen i just det utförandet.

– Sådana produktionslinjer finns ju inte färdiga att beställa, men folieringstekniken används i andra sammanhang också, säger Mikael Holm, så grunden till en av våra linjer har tidigare stått hos golvtillverkaren Pergo och en annan hos ett företag i Tyskland.

En av deltagarna vid företagsbesöket var riksdagsledamoten Anders Åkesson (c), som undrade hur Trelleborg Sealing Solutions påverkas av den ökande produktionen av eldrivna bilar.

– Elbilar kommer aldrig att bli något, spådde Ulf Johansson. När ni har löst produktionen av el, fått fram bättre batterier och fixat laddstrukturen - då ska jag tro på dem! Men för övrigt ser jag inga problem. ”Vi” sitter i alla Tesla-modeller och eftersom elbilarna går tystare, ställer de ökade krav på oss, så vi har nog att göra i framtiden också.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Kalmar län 

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Kalmar län ut i år?
NYHET Publicerad:

Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Det blir allt vanligare att stora delar av ansvaret för brottsbekämpning läggs över på den enskilde företagaren. I detta webbinar rätar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, ut en hel del frågetecken och ger handfasta tips på hur du skyddar din verksamhet för brott.
NYHET Publicerad:

Svenska företag har arbetat aktivt i klimatarbetet

KLIMAT Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar.
NYHET Publicerad:

Vi behöver ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Så den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större.
NYHET Publicerad:

David representerar Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Om två veckor går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är David Petersson från Rockneby i Kalmar. 
NYHET Publicerad:

Sverige är i behov av omfattande reformer på flera områden.

KOMMENTAR Konjunktursvängningar är inte näringslivets största utmaningar, istället uppger företagen kompetensbristen som ett av de största tillväxthindren och bostadsbristen spär på den problematiken ytterligare.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka enskilda EU-beslut

ARBETSMILJÖ Med rätt argument, rätt metod och rätta kontakter kan faktiskt ett enskilt företag få gehör för förslag om utformning av EU-direktiv, och i förlängningen av svensk lagstiftning. Batteritillverkaren Saft AB i Oskarshamn lyckades påverka reglerna för uppföljning, av hur användning av kadmium (Cd) i tillverkningsprocessen påverkar arbetsmiljön.
NYHET Publicerad:

Växjölöftet - ställer krav på motprestation

ARBETSMARKNAD Genom att kräva motprestation, och samtidigt erbjuda individuella utvecklingsprogram, har Växjö kommun lyckats minska antalet hushåll som får försörjningsstöd med 45 %. Räknat per invånare, är besparingen nästan 36 % av kostnaden.
NYHET Publicerad:

Ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv var 2009 nära ett huvudavtal med LO om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, men det sprack på olika prioriteringar. Likaså 2013 och 2015. Men nu gör organisationen ett nytt avstamp och torgför en ny modell, som man hoppas ska leda till ett antal reformer under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Färre unga börjar driva företag i Kalmar län

JOBBSKAPARE Färre en var hundrade ungdom i Kalmar län tog förra året steget att börja driva eller leda företag. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten. Andelen unga som intresserar sig för företagande är på en rekordlåg nivå.
NYHET Publicerad:

Tips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Dagens unga är bättre rustade

SOMMARJOBB På Böda Sand är det full fart. Mängder med nya aktiviteter, nyrenoverade stugor och lokaler. Nytt nöjesbolag, padelplaner och skojig vattensport. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag – Avtal 20

FÖRETAGARFRÅGOR - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Håll koll på bluffakturorna

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

En arena för verklig förändring

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Några tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.
NYHET Publicerad:

Det går att förändra, även om det tar tid.

FÖRETAGSKLIMAT För Lasse Olofsson har speedway alltid varit ett stort intresse, men också nyttig när det gäller att knyta nya kunder till företaget.
NYHET Publicerad:

Superbra i våra kontakter

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Ilko Corkovic (s) i Borgholm är en av dessa. Vi tog ett snack med honom om hur han ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver reformer

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 7,8 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Kalmar län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår därför höjda krav på lärarutbildningarna, nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lagligt? Lämpligt? Listigt?

FÖRETAGSKLIMAT Bra företagsklimat ger bättre tillväxt. När årets enkätsvar för företagsklimatet i Västerviks kommun presenterades var det fokus på konkurrens och dialog. Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord menade att man inte ska ta alltför allvarligt på förändringar i enstaka tiondelar i omdömena. Samtidigt, menade han, är det viktigt att ta företagens omdöme om kommunens näringslivsklimat på stort allvar.