NYHET2 maj 2024

Från spillvärme till hållbar matproduktion

”Var tionde tomat som säljs i Sverige kommer vara producerad här”, säger Wilhelm Magnusson från WA3RM, företaget bakom Frövis enorma växthusprojekt.

Snart är det 10 hektar stora växthustet fyllt av tomatplantor från Finland.
”Vi tror att vi odla grönsaker på ca 200 hektar i Sverige med hjälp av industriell symbios”, säger Wilhelm Magnusson, ansvarig för Public Affairs på WA3RM
Foto: Linda Bergström

I slutet av augusti kommer de första tomaterna skördas i ett av Sveriges största livsmedelsindustriprojekt. I det 10 hektar, eller 20 fotbollsplaner, stora växthuset i Frövi kommer det att odlas 8 000 ton tomater årligen. Allt i en cirkulär process där man tar tillvara på spillvärme från det intilliggande pappersbruket Billeruds produktion för uppvärmning.

– Själva bygget har tagit ca två år och kommer vara helt klart nu i maj. I juni kommer de 250 000 tomatplantor som ska odlas hydroponiskt här inne, berättar Wilhelm Magnusson.

Att hitta sätt att bedriva klimatsmart odling genom att använda den lågtempererade spillvärmen, som inte kan nyttjas i fjärrvärmesystemet, har varit en viktig aspekt i projektet. Men att minska importen av råvaror som vi kan producera själva samt att stärka Sveriges försörjningsförmåga har varit minst lika viktiga.

– I dag köper vi 83 procent av våra tomater från Marocko, Spanien och Nederländerna, där man främst använder sig av fossil uppvärmning eller har stora problem med vattenförsörjning. Nu kommer vi kunna öka andelen svenskodlat i våra butiker och samtidigt undvika över 7 100 ton CO2-utsläpp per år. Eftersom spillvärmen räcker till ca 20 hektar har vi har även påbörjat markarbete för ett växthus till och kan därmed dubbla odlingen i en andra fas.

Svenskt Näringslivs regionkontor och klimat- och miljöavdelning besökte tillsammans med riksdagsledamöterna Oskar Svärd och Mats Green samt kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs Tomas Klockars nyligen anläggningen i Frövi.
Foto: Karl Hulterström

100 arbetstillfällen

Driften av tomatodlingen kommer skötas av den holländska växthusoperatören Food Ventures. Tillsammans med ca 500 000 humlor kommer det, i fas ett, arbeta ca 100 personer i växthuset.

– Det fanns initialt en oro för hur vi skulle lyckas med kompetensförsörjningen men tack vare ett gott samarbete mellan arbetsmarknadsenheten på Lindesbergs kommun, Arbetsförmedlingen och det privata bemanningsföretaget operatören anlitat så blev resultatet 1200 sökande till 100 tjänster, berättar Wilhelm Magnusson. Han betonar samtidig att det verkligen inte är ett enkelt jobb att odla tomater.

– Det tar nästan ett år att lära sig jobbet fullt ut och kräver stor noggrannhet. Man kommer bara prata engelska i växthuset så goda språkkunskaper är ett krav.

Fortsättning följer

Tomatodlingen i Frövi är WA3RMs första fysiska projekt, men fler är på gång. Bland annat i Gällivare och Östersund.

– Restvärme är en fantastisk men outnyttjad produkt. Växthusen i Frövi är inget engångsprojekt utan är i allra högsta grad skalbart. Vi tror att vi odla grönsaker på ca 200 hektar i Sverige med hjälp av industriell symbios. Ett resurseffektivt sätt att stärka den inhemska matproduktionen, säger Wilhelm Magnusson.

Cirkulär ekonomiEnergi och klimat
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist