Smålandslunch i Mörbylånga kommun

Smålandslunch i Mörbylånga kommun

Turnén avslutad

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Smålandslunchen och Ölandslunchen, är en turné som Svenskt Näringsliv åker på tillsammans med våra kollegor från Företagarna och Almi. Det är en serie möten som hålls i länets alla kommuner där information- och dialog står i fokus.

Smålandslunch i Oskarshamns kommun

Smålandslunch i Oskarshamns kommun

Johnny Rönnfjord från Svenskt Näringsliv

Johnny Rönnfjord från Svenskt Näringsliv

– Under årets turné har vi mött några hundra företagare, politiker och tjänstemän under två timmar. De har fått höra om hur de små företagen tänker kring konjunktur, digitalisering och ledarskap samt det område som vi på Svenskt Näringsliv pratat om, företagsklimatet säger Svenskt Näringslivs regionchef Eilon Fransson.

Några reflektioner kring rankingen av företagsklimatet för kommunerna i Kalmar län.  

Åtta kommuner tappar i rankingplacering och fyra kommuner stiger. I år blir det tydligt att långsiktighet och målfokus kan ge utslag i mätningen. Vi gratulerar Kalmar som nått sin målsättning att vara ”Topp 100” och vi ser att Borgholm och Nybro får belöning för sina insatser. Även om det återstår en hel del. Att Mönsterås fortsätter att stiga är imponerande. En topplacering i länet under så lång tid är respektingivande. Dessutom når man den absoluta toppen i landet i parametrarna service till företag och tjänstemäns attityder.

 • Västervik 178 (-21) – Västervik når sin lägsta placering på många år. Att kommunen konkurrerar med sina företag är en tydlig faktor som spelar in.
 • Vimmerby 257 (-128) - Faller flest placeringar i landet, från plats 129 i fjol till plats 257 i år. Ett tapp på hela 128 placeringar. Oroligt i politiken och knepiga beslut som påverkar företagen spelar in.
 • Hultsfred 192 (-11) – Att stå still är att backa. Det är kommunen ett tydligt exempel på. Den jämna låga nivån blir ett tapp när det finns andra kommuner som går framåt.
 • Oskarshamn 279 (-25) – Kommunen har höjt skatten med 75 öre. Det påverkar köpkraften och bidrar inte till att skapa ett starkare näringsliv. Nu är det dags att göra verkliga kraftåtgärder, på många områden.
 • Högsby 277 (-27) – Ett enskilt år kan en kommun få bra omdömen i en enskild fråga. I Högsbys fall rörde det sig förra året om Nyföretagande. I år halkar man återigen ner till låga nivåer.
 • Mönsterås 36 (+6) – Når 1:a platsen i landet i parametrarna service till företagen och tjänstemännens attityder. Hatten av för uthållighet och målmedvetenhet.
 • Nybro 220 (+41) – Målmedvetenheten i det strategiska arbetet ger utslag. Kommunen stiger 41 platser. Nu gäller det att fortsätta arbetet tillsammans med företag, politiker och tjänstemän.
 • Kalmar 83 (+28) – Grattis! Målet har varit ”Topp 100” i många år. Nu är ni där. Att arbeta med företagsklimatet är inte en fråga om att briljera i en enskild parameter, det handlar om jämnhet på alla områden. Dessutom bidrar målmedvetenhet och kommunikation till att den gemensamma bilden får fäste.
 • Borgholm 250 (+30) – Det är lättare att nå förändring från ett lågt utgångsläge. Men målmedvetenheten från Borgholm har börjat ge resultat. Håll i nu i fortsättningen!
 • Mörbylånga 150 (-29) – Förra året var kommunen årets raket i Sverige. Att tappa lite ett enskilt år är inget att oroas över. Det som oroar är att företagen har så svårt att hitta medarbetare med relevant kompetens.
 • Emmaboda 255 (-21) – Väl fungerande infrastruktur är viktigt för att företagen ska kunna utvecklas. Det är en positiv faktor för Emmaboda, men tyvärr kan det inte kompensera för allt annat som företagen inte är nöjda med.
 • Torsås 111 (-19) – Den gemensamma anda som finns i Torsås står fortfarande stark. Attityder är viktigt. Därför är tappet som har med skolans attityder viktigt att ta på allvar. Vad beror det på?

Alla siffror hittar du på www.foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”?
NYHET Publicerad:

Rankingen inspirerar till utveckling

FÖRETAGSKLIMAT Årets ranking av företagsklimatet är nu sammanställd. Över 30 000 företagare i landet, varav 1 216 företagare från länet, har svarat på den enkät som utgör en stor del av grunden till rankingen. Resultaten i Kalmar län innehåller en del uppgångar och en del nedgångar. Mönsterås toppar även i år listan, medan Emmaboda återfinns i botten.
NYHET Publicerad:

Företagare i Kalmar län optimistiska, trots nationell ekonomisk utmaning  

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Men företagen i Kalmar län är något mer positiva än företagarna i landet i stort – trots tuffare tider. 
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Kalmar län 

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Kalmar län ut i år?
NYHET Publicerad:

Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Det blir allt vanligare att stora delar av ansvaret för brottsbekämpning läggs över på den enskilde företagaren. I detta webbinar rätar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, ut en hel del frågetecken och ger handfasta tips på hur du skyddar din verksamhet för brott.
NYHET Publicerad:

Svenska företag har arbetat aktivt i klimatarbetet

KLIMAT Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar.
NYHET Publicerad:

Vi behöver ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Så den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större.
NYHET Publicerad:

David representerar Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Om två veckor går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är David Petersson från Rockneby i Kalmar. 
NYHET Publicerad:

Sverige är i behov av omfattande reformer på flera områden.

KOMMENTAR Konjunktursvängningar är inte näringslivets största utmaningar, istället uppger företagen kompetensbristen som ett av de största tillväxthindren och bostadsbristen spär på den problematiken ytterligare.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka enskilda EU-beslut

ARBETSMILJÖ Med rätt argument, rätt metod och rätta kontakter kan faktiskt ett enskilt företag få gehör för förslag om utformning av EU-direktiv, och i förlängningen av svensk lagstiftning. Batteritillverkaren Saft AB i Oskarshamn lyckades påverka reglerna för uppföljning, av hur användning av kadmium (Cd) i tillverkningsprocessen påverkar arbetsmiljön.
NYHET Publicerad:

Växjölöftet - ställer krav på motprestation

ARBETSMARKNAD Genom att kräva motprestation, och samtidigt erbjuda individuella utvecklingsprogram, har Växjö kommun lyckats minska antalet hushåll som får försörjningsstöd med 45 %. Räknat per invånare, är besparingen nästan 36 % av kostnaden.
NYHET Publicerad:

Ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv var 2009 nära ett huvudavtal med LO om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, men det sprack på olika prioriteringar. Likaså 2013 och 2015. Men nu gör organisationen ett nytt avstamp och torgför en ny modell, som man hoppas ska leda till ett antal reformer under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Färre unga börjar driva företag i Kalmar län

JOBBSKAPARE Färre en var hundrade ungdom i Kalmar län tog förra året steget att börja driva eller leda företag. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten. Andelen unga som intresserar sig för företagande är på en rekordlåg nivå.
NYHET Publicerad:

Tips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Dagens unga är bättre rustade

SOMMARJOBB På Böda Sand är det full fart. Mängder med nya aktiviteter, nyrenoverade stugor och lokaler. Nytt nöjesbolag, padelplaner och skojig vattensport. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag – Avtal 20

FÖRETAGARFRÅGOR - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Håll koll på bluffakturorna

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

En arena för verklig förändring

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Några tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.
NYHET Publicerad:

Det går att förändra, även om det tar tid.

FÖRETAGSKLIMAT För Lasse Olofsson har speedway alltid varit ett stort intresse, men också nyttig när det gäller att knyta nya kunder till företaget.