Svenskt Näringslivs årliga undersökning visar på ett sammantaget stabilt företagsklimat i landets kommuner. För kommunerna i Kronobergs län noteras både upp- och nedgångar. I Växjö har nöjdheten med villkoren för företag minskat sedan i fjol.
Svenskt Näringslivs årliga undersökning Lokalt företagsklimat visar på ett sammantaget stabilt företagsklimat i landets kommuner. Betyget på den viktigaste frågan om det sammanfattande omdömet på företagsklimatet i kommunen landar på 3,5 på den sexgradiga skalan. Det är oförändrat jämfört med de två senaste åren. Genomsnittet för Kronobergs sammanfattande omdöme är oförändrat på 3,5, vilket ger länet en nionde plats av landets 21 län.
I Växjö blir företagen allt mindre nöjda med villkoren för att verka. Kommunens information och dialog hör till det som får lägst betyg av företagarna. Växjö backar för andra året i rad till ett sammanfattande omdöme på 3,3. Det är kommunens lägsta notering sedan mätningarna inleddes och under rikssnittet på 3,5.
– Det här bekräftar den bild vi har fått i tidigare kontakter med företagen. Överlag ser de kommunens förvaltning som godtagbar, men inte mycket mer än så. I en stad med så starka företagartraditioner måste ambitionsnivån vara högre. Och att företagen ger underbetyg åt dialog och information bör tas på särskilt stort allvar. God kommunikation är grunden för gott företagsklimat, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
Bland länets övriga kommuner noteras både upp- och nedgångar. Alvesta går totalt sett framåt med 0,2 steg till 3,9. Särskilt stark utveckling syns i frågorna om service och bemötande samt information och dialog. Även Ljungby avancerar något till ett sammanfattande omdöme på 3,7, medan Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge ligger på samma nivåer som i fjol med 3,2, 3,1 respektive 3,4 i totalbetyg.
Lägst betyg i Kronoberg får Älmhult med ett sammanfattande omdöme på 2,9. Det är något högre än förra året, men fortfarande under gränsen för godtagbart.
– En ljuspunkt i sammanhanget är ändå att skolans samarbete med de lokala företagen är det som förbättrats mest. Sådana relationer är viktiga för kompetensförsörjningen. Och brist på personal med rätt kunskaper hindrar företag från att växa i både Älmhult och övriga landet, säger Ulrica Benneved.
Samtidigt är Markaryd fortsatt bäst i Kronoberg, om än med en liten nedgång sedan 2024 till ett sammanfattande omdöme på 4,4. Störst positiv förändring syns i frågan om påverkan av brott och otrygghet, vilket tyder på att kommunens arbete på området gett resultat.
– Brottslighet är ett kännbart problem för hela näringslivet, men vi ser att det slår särskilt hårt mot företagen i Kronoberg. Främst krävs nationella krafttag, men även enskilda kommuners insatser kan göra stor skillnad för företagen lokalt, säger Ulrica Bennesved.
Tillgången på medarbetare med relevant kompetens är en fråga som får bland de lägsta betygen i länet. Dessutom fortsätter upphandlingsfrågan att få låga omdömen.
När företagen anger vad som är viktigast för kommunerna att ta tag i anges:
Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har över 77 000 företag tillfrågats om hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer om undersökningen på www.foretagsklimat.se
Vill du se resultatet för just din kommun? Gå in på www.foretagsklimat.se och klicka dig fram. Där hittar du även guider – verktyg för ett bättre företagsklimat – för nedladdning.