NYHET24 juli 2017

Från ung kvinnlig entreprenör, till White Guide och vidare

Jag vet vad jag vill och då bara kör jag, berättar Sandra Bertilsson, 28 år och snart inte bara ägare till en restaurang, utan två. Som ung entreprenör investerade hon för snart fem år sedan inte bara alla sina pengar utan även all sin tid för att nå sin dröm. På gott och ont såklart, men känslan av att nå och leva sin dröm är värt allt slit.

En Izakaya är det japanska namnet för en japansk pub eller ”slink in”. De kan vara lyxiga eller enkla, men har alltid vällagade smårätterna i centrum. Izakaya Moshi är inget undantag som med sin KRAV-märkta mat i dag rekommenderas i White Guide. I sommar öppnar hon tillsammans med två kompanjoner en ny Izakaya Moshi i Jönköping.

Sandra Bertilssons matresa började på Ryssbygymnasiet och tog en japansk riktning efter en kurs i snabbmat. Lite oväntat blev praktiken i snabbmat på sushibaren Moshi Moshi i centrala Växjö. Där träffade hon inte bara entreprenören och restaurangägaren Daniel Djurvall, utan även inspirerande unga japanska kockar som lärde henne allt inom hantverket. Sandra Bertilsson var fast och resan från att inte veta någonting alls om sushi, till att veta betydligt mer, hade bara börjat.

Efter gymnasiet fortsatte hon att arbeta på praktiskplatsen där hon trivdes och fick utrymme att utvecklades. Hon blev erbjuden tjänsten som kökschef på Daniel Djurvalls nya projekt om att starta ytterligare en restaurang i Växjö. Ganska snabbt ändrades erbjudandet från att bli kökschef till att istället bli kompanjon och delägare.

För Sandra Bertilsson var svaret ett självklart ja, även om hon då inte hade någon aning om vad hon gav sig in på. Eftersom full fart och utmaningar inte är något som på förhand skrämmer henne var det bara att hoppa på tåget. Ribban var högt satt och 2011 var de båda kompanjonerna i Japan och köpte porslin och knivar till den ännu lokallösa restaurangen. I juni året efter hade de äntligen hittat de rätta lokalerna och en intensiv sommar följdes av en tuff höst till att portarna till Izakaya Moshi öppnades i december 2012.

– Det fanns dagar jag inte fattade vad jag hade gett mig in på, men tack vare pepp och stöd från familj och vänner kunde jag bevisa, framför allt för mig själv, men också för världen att allt är möjligt, säger Sandra Bertilsson.

Hon beskriver att hon och Daniel Djurvall lyckligtvis visade sig vara den perfekta duon. Sandra Bertilsson beskriver sig själv som den av dem som bara kör stenhårt mot målet medan Daniel Djurvall är mer formell och sköter det administrativa. Det är även han som snabbt varit framme och dragit upp henne när självförtroendet har satts på prov. Det gäller enligt henne att hantera motgångar och kritik på ett sunt sätt, det går inte att tillfredsställa alla, hur mycket man än vill.

– Jag vill jobba i köket, smaka, förbättra och träffa människor. Jag är även noga med att Izakaya Moshi ständigt ska utvecklas och provar ofta nya idéer, säger Sandra Bertilsson.

Det finns inget läge för henne där allt är ”bra nog” och hon tänker slå sig till ro. Utan strävan efter något nytt och utmanande är alltid nära. Något som resulterat i att Izakaya-tåget rullar vidare från Växjö och i sommar öppnar de sin andra Izakaya Moshi i Jönköping. Med fyra år som entreprenör och restaurangägare i bagaget är hon nu redo för nästa utmaning. Hon känner sig mer avslappnad och bekväm i rollen, men får ständigt påminna sig själv om att hårt arbete lönar sig. Speciellt när hon möter trösklar som är extra höga för att hon är ung och kvinna. Då är det bara att arbeta ännu hårdare och visa att hon visst bör tas på allvar, men självklart är det tufft att intala sig dagar när allt går emot en.

– I ”Izakaya-familjen” ställer vi upp för varandra men har också framför allt kul ihop, annars hade det aldrig gått, säger Sandra Bertilsson.

En av de viktigaste lärdomarna som ung kvinnlig entreprenör är, förutom att kämpa hårt, även att kunna tacka nej, men också ja. Under resans gång har många saker gått fel, men inget som tillslut inte blivit en lärdom. De jobbar ständigt med att rekrytera i en bransch med brist på utbildade kockar, vilket självklart inte är drömscenariot. Men samtidigt betyder att de får hitta lösningar på kompetensbristen på andra sätt. Nu hoppas hon på att den nya Izakaya Moshi i Jönköping även uppskattas, motas och uppmärksammas av lokala medier och andra aktörer likt öppningen i Växjö gjordes. Ytterligare en tuff höst väntar för den unga entreprenören, men samtidigt är allt precis som det ska på vägen mot nya drömmar.

– Jag känner fortfarande, fan så kul det här är, avslutar Sandra Bertilsson, delägare Izakaya Moshi.

Anna Gottfridsson

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist