Högst uppe i ICON

Fr.v. Jan-Olof Jacke, Claes Bromander och Håkan Stjernqvist kunde konstatera att takterrassen på ICON-huset var högt över stan.

Nytänkande ger bygemenskap i ICON-huset

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR ICON-huset i Växjö har satt avtryck på mer än ett sätt. Ingen besökare som passerar byggnaden i Arenastaden kan undgå att beröras. Med sina 19 våningar och 67 meter är det högst i staden, och med sina 37 000 kvadratmeter golvyta, en halv gång större än Postnords lager vid flygplatsen.

sju personer på rad

Fr.v. Ulrica Bennesved, Johan Wolf, Jan-Olof Jacke, Claes Bromander Håkan Stjernqvist, Lars Molander och Helena Collin.

Huset är byggt som två sammankopplade torn och vilar på ett fundament av 5 000 kubikmeter betong med 500 ton armering och dragstag förankrade i berget under. Det behövs för att säkra ett uthäng på 20 meter i de övre våningarna.

Men det mest spännande finns på insidan.

Här finns en gymnasieskola, hotell, konferensanläggning, frisör, restaurang, kontor, bostadsrätter på 1–4 rum, garage, gym, bad ute/inne och en lång rad tjänster – all inclusive! Däribland reception, städning, tvätt, strykning, fönsterputs, varu- och paketmottagning.

Bygemenskap för småföretag

På bottenvåningen inreds ett företagskoncept som kallas ”Byn” med flexibla lokaler för småföretag. Konceptet drivs av Helena och Björn Collin, som även fått ansvaret för att driva ICON-konceptet som helhet. Båda har lång erfarenhet av att jobba med företagsetableringar och affärsutveckling via bland annat Ung Företagsamhet, Företagsfabriken och Växjö kommuns näringslivsenhet.

– I den här ”byn” försöker vi bygga upp en miljö, som svarar på de annorlunda arbetssätt man kan ha som småföretagare. Ytan är indelad i olika kvarter, med flera torg och rumlösningar för olika ändamål, berättar Helena Collin.

– En mörk ”jordkällare” för programmerare som vill arbeta avskärmat, öppna areor för samarbete och tankeutbyte. Ytor för den som vandrar runt under telefonsamtalen, rum för dem som behöver stänga in sina samtal. Ljuset följer dagens, fast det blir aldrig helt mörkt på natten.

Ett problem för start-ups, och andra småföretag, kan vara att man normalt måste binda upp sig i långa hyreskontrakt. Det slipper man här. Det längsta är på tre månader, vilket bidrar till en tryggare ekonomisk kalkyl, mindre risk och hyran är satt per person, inte per rum.

– Du kan hyra ett eget ”hus” med en fast plats, en lös plats som kan variera eller bara ett ”klippkort” för att kunna komma in ibland, förklarar Helena Collin. Och även om hyran kan synas nominellt högre än andra alternativ, gör detta, tillsammans med alla inkluderade tjänster, att den är förmånlig.

Entreprenadsumman når en miljard

Huset byggdes med Dynacon Construction som huvudentreprenör, som samverkade i upphandlingar med byggherren APP Properties. Entreprenadsumman låg på nästan en miljard kronor plus moms.

I samband med att ICON besöktes av Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke i sällskap med regionchefen i Kronoberg/Kalmar Ulrica Bennesved och biträdande regionchefen Jonny Rönnfjord, berättade Dynacons Håkan Stjernqvist och Lars Molander, två av de fyra delägarna, att projektet är ett av företagets största hittills, i konkurrens med den nya regionpsykiatriska kliniken i Växjö.

– Den största utmaningen är att hitta duktiga medarbetare. Vi har 175 egna anställda, men måste köpa in tjänster av yrkesarbetare, även om vi har många egna.

– Bland annat har vi anställt polacker för grundarbeten. Men det är mera en resursfråga än en prisfråga. För dem som har jobbat minst fem år i branschen får vi betala lika mycket som till de svenska arbetarna.

Jan-Olof Jacke kunde där jämföra med att Peab vittnat om att det inte är löneskillnad som är grejen längre, när det gäller utländsk arbetskraft på svenska byggen. Det är en fråga om resursbehovet.

Gymnasieskola först att flytta in

Växjö Fria Gymnasium flyttade in på sina fyra våningar i huset, medan det fortfarande var en byggarbetsplats. Vd Johan Wolf och styrelseordföranden i ägarbolaget DenBro, Clas Bromander, berättade om sin resa i den sociala sektorn med friskolor, där starten skedde 2001, HVB-hem, särskilda boenden och snart även förskola med 120 platser.

Växjö Fria gymnasium, som nu finns i ICON, har bland annat vårdutbildning, men även idrottsgymnasium med koppling till Växjö Lakers Hockey, som huserar i ICON och i Vida Arena, som är närmaste granne. Gymnasieskolan är snart uppe i 500 elever.

– Det är lärarbristen, som är den största utmaningen för oss. Lönerna har som en följd av detta skjutit iväg helt galet, berättade Johan Wolf.

– Det behövs 1 000 nya gymnasieplatser, utöver de som redan finns i Växjö, sade han. Kommunen förstår att man inte klarar denna expansion på egen hand, och det är därför företag som vårt behövs.

Claes Bromander berättade att han ser ett samhällsproblem inom vårdsektorn.

– Det finns så många sjuksköterskor och andra i vården, som har goda idéer om egna projekt, men det är för mycket regler och byråkrati kring start av eget i den sektorn.

Det förstod Jan-Olof Jacke.

– Regelbördan ökar med en miljard om året, sade han. Den kurvan måste vändas nedåt.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Permitteringsstöd och utdelningsstopp

WEBBINARIUM Tillväxtverket har lämnat besked om att stoppa permitteringsstöd till företag som gör aktieutdelningar. Varför är aktieutdelningar så viktiga? Vad innebär utdelningsstoppet i praktiken? Hur påverkar det företagen och företagandet?
NYHET Publicerad:

Årets enkätresultat för länet i lokalföretagsklimat är här

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Kronobergs län tycker att förutsättningarna att driva företag har blivit sämre, även före coronakrisen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste undersökning av företagsklimatet. Sex kommuner får ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med förra året. Bara en kommun får ett bättre resultat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut till företagen!

KOMMENTAR Företagare kämpar för sin överlevnad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Kronobergs företagare förbereder sig för lång kris

KONJUNKTUREN Rekordmånga företag i Kronobergs län har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Många av dem förbereder sig på att krisen kan bli långvarig. 44 procent av företagen tror att tappet kommer fortsätta det kommande halvåret. Bara 22 procent tror på en återhämtning.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda jobb och företag

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL är redo med resurser för att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Under mars och april har vi sett historiskt stora varsel, coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till permitteringar och varsel, större än under finanskrisen 2008, och arbetslösheten stiger påtagligt. Nu finns stora behov av omställning.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Vi måste rädda företagen & jobben

CORONA Snabbhet före perfektion, sa Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, på tisdagens pressträff. Snabbhet är just ordet. Virus och oro sprids snabbt, och med dem kommer de ekonomiska konsekvenserna. Också snabbt. Permitteringar, varsel och konkurser sker ni i ett rasande tempo. Nu behövs åtgärderna – snabbt!
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder som kan hjälpa och dämpa fallet

CORONA Sverige och världen står inför en unik situation och ingen vet riktigt vad vi kan vänta oss, hur illa det blir och när är det över? Det vi vet är att många företag har det mycket tufft just nu och vi behöver snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samling i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Kronoberg behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHETEN I Kronoberg är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 6,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.
NYHET Publicerad:

Fler avgifter för små skogsnäringar 

AVGIFTER Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare. 
NYHET Publicerad:

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

SKOLA - NÄRINGSLIV Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.
NYHET Publicerad:

Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

FÖRETAGSKLIMAT  I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Skilsmässan är ett faktum

BREXIT Likt en skilsmässa i skvallerpressen med oväntade turer fram och tillbaka, analyser och slutsatser, ibland rätt, ibland fel har Brexit pågått under lång tid. Många har trött uttryck, lika bra att få det gjort så vi kan gå vidare.