NYHET9 februari 2022

Restriktionerna är borta – men krisen är inte över

Det är en glädjens dag för landets företagare när de sista restriktionerna nu försvinner, men för många kommer det ta lång tid innan allt är normalt igen.

”Restriktionerna har slagit hårt mot företagen, särskilt inom branscher som hotell, restaurang, nöje, kultur och sport. Från och med mars försvinner också de olika covid-19-stöden.” skriver regionchef Ulrica Bennesved i en kommentar. Foto: Mostphotos och Ernst Henry Photography AB

Från och med i dag, den 9 februari, hävs alla gällande restriktioner med anledning av covid-19-pandemin. Sjukdomen kommer snart inte heller klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, vilket gör det svårare att återinföra nya restriktioner av det slag som vi blivit alltför vana vid de senaste åren. Restriktionerna har slagit hårt mot företagen, särskilt inom branscher som hotell, restaurang, nöje, kultur och sport. En del har levt med rena näringsförbud.

Många av dem firar att restriktionerna är borta, men få av dem kan pusta ut. Under två år har intäkterna sinat, sparbössorna tömts, personal fått sägas upp och skulderna ökat. Vägen tillbaka upp till ytan kommer ta tid. Som en del av regeringens stödpaket har företagen dessutom kunnat skjuta upp skatteinbetalningar, som nu ska betalas tillbaka med ränta. Det var välkommet i den akuta situationen men kommer nu göra att återhämtningen går sakta.

Allra mest allvarligt för de drabbade branscherna är att mycket av den personal som sagts upp har kunnat gå vidare och söka sig till andra branscher. Det brist på kompetens som fanns redan före krisen kommer vara ännu allvarligare nu.

Framtiden är ännu osäker. Även om vi är många som nu hoppas att pandemin är över går det inte att vara helt säker. Nya mutationer och virusvarianter kan i värsta fall ställa allt på ända igen. Och hur vi människor kommer hantera vår återfunna frihet är det ännu ingen som vet. En del kommer säkerligen att återgå till det normala, men hemarbete, digitala köpmönster, nya hobbys och vanor förändras inte på en dag. En del är här för att stanna. Och även om vi skulle återgå till att lika ofta som förr gå på nattklubbar och restauranger, åka på konferenser, konserter och resor så kommer det vara svårt för företagen att möta upp efterfrågan med den personal som finns i dag, hur gärna de än vill.

Restriktionerna är borta. Från och med mars försvinner också de olika covid-19-stöden. Men för många företagare är normaliteten ännu långt borta. Så passa gärna på att ta en extra restaurangmiddag eller mysig övernattning den närmaste tiden för att fira, både för er egen och för företagens skull.  

Corona och covid-19
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist