Roger Borén
Foto: Linda Bergström

Granne med Svensk Glasåtervinning i Hammar finns företaget Hasopor AB med Roger Borén i spetsen.

Hasopor bygger för framtiden

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP I Hammar utanför Askersund produceras sedan tio år tillbaka ett innovativt och hållbart lättfyllnadsmaterial för små och stora infrastruktur- och anläggningsprojekt.

Roger Borén

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren, säger Roger Borén. Men för att hålla den takt han önskar vill han gärna se större möjligheter till differentierad lönesättning.

Foto: Hasopor AB
Stefan Nordahl

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl.

Foto: Hasopor AB

- Vi har skapat en hållbar produkt och levererar egentligen till vår barn, säger Roger Borén, delägare och vd på företaget Hasopor AB. Produkten han pratar om är Hasopor Skumglas, ett fyllnadsmaterial tillverkad av återvunnet förpackningsglas.

- Råvaran för Skumglaset har vi bokstavligen i huset tack vare att vår fabrik ligger vägg i vägg med Svensk Glasåtervinning (SGÅ). Av SGÅ köper vi det glas de själva inte kan återvinna, som annars skulle hamna på deponi, och förädlar det till ett fyllnadsmaterial med hög bärighet och som har dränerande, isolerande och kapillärbrytande egenskaper, berättar Roger.

Tillverkningen av Skumglaset fungerar lite som på ett bageri. Glaskross mals till ett fint pulver, som blandas med jäsmedel. Degen värms i en ugn, och ut kommer en kaka av poröst glas. Efter avkylning bryts massan till mindre kakor av Skumglas.

IMG_6127
Foto: Linda Bergström

Här värms massan i en ugn, och kommer ut som en kaka av poröst glas.


IMG_6122
Foto: Linda Bergström

Färdigt skumglaset som nu skall fraktas vidare ut till byggen.

Skumglas har flera användningsområden, varav det främsta är som fyllnadsmaterial vid vägbyggen. Extra bra lämpar det sig där det finns geotekniska utmaningar och löser många problem för byggnationer på dåliga markförhållanden.

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl som är produktansvarig på Hasopor.

-Tack vare att Skumglaset väger en tiondel av traditionellt fyllnadsmaterial så kan vi effektivisera transporter och möjliggöra leverans av stora volymer till arbetsplatser. Väl på plats är Skumglaset också mer lätthanterligt än andra fyllnadsmaterial och kräver mindre arbetsinsats, vilket spar tid och pengar i projekten. Vi ser också att användning av Skumglas reducerar framtida sättningar och på så sätt minskar behovet av underhåll av t.ex. vägar och bankuppfyllnader. Men det vi så klart tycker är allra bäst är miljöfaktorn och den positiva responsen på vår produkt från entreprenörer och byggherrar, berättar Stefan.

Lär sig jobbet på jobbet

Hasopor är ett helsvenskt ägarlett företag som sedan starten 2008 stadigt växt och som under de senaste fyra åren satsat rejält i både utbyggnad av fabrik och ökning av antal anställda.

- Vi är nu ca 23 medarbetare och vi har produktion årets alla dagar och timmar, säger Roger Borén.

- Hos oss lär man sig jobbet på jobbet. Vi anställer många av bygdens unga, lär upp dom och hoppas att knyta dom till oss en längre tid. Jag hade gärna sett någon form av lärlingsanställning för att på så sätt kunna anställa fler till varje skift, men som det ser ut idag är ingångslönerna tyvärr för höga för att vi ska kunna växla upp personalstyrkan snabbare. Vi behöver kunna ha större differens i lönesättningen.

Stark tillväxt

Rogers vision är att fabriken i Hammar på sikt också ska vara Europas största producent av Skumglas och menar att bygg- och anläggningsbranschen bara börjat få upp ögonen för Skumglasets alla användningsområden.

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren. Mer mark med undermåliga förutsättningar exploateras idag än vad som gjorts tidigare. Trafikverket har nyligen godkänt Skumglas som materialval vid ny- och ombyggnation av järnväg, vilket ger oss potential att bli leverantör i många projekt för spårburen trafik, säger Roger.

Men för att ta steget för ytterligare expansion av fabriken ser Roger att vissa delar behöver förbättras.

- Tyvärr drabbas vi ofta av strömavbrott här i Hammar, vilket skapar kostsamma produktionsstopp och ibland också förstör värmeelement i vår torkanläggning. Det är avgörande för oss, och alla inom industrin, att vi har hög säkerheten i elnäten. Och ska vi investera i ytterligare ugnar till produktionen känns det viktigt att vi kan säkerställa bättre el-leverans än den vi har idag, menar Roger.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Årets enkätsvar är här

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet av Svenskt Näringslivs omfattande undersökning av företagsklimatet i landets kommuner är nu här. Närmare 33000 företagare, varav nästan 1200 i Örebroregionen, har tyckt till om hur de ser på att driva företag i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Länets företag tror på en fortsatt nedgång

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Örebroregionens företagare beskriver ett läge som i stort ser ut som riket som helhet och bilden är långt ifrån ljus.
NYHET Publicerad:

1900 olika arbetsplatser ställer stora krav på Humana

CORONAKRISEN Humana Assistans med huvudkontor i Örebro är ett av många företag som fått ställa om under coronakrisen. Andreas Westlund som är affärsområdeschef för Humana personlig assistans menar att inte bara offentlig sektor, utan också privata utförare bör kompenseras för extrakostnaderna i virusets spår.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Nu finns det minsann pengar

KOMMENTAR "Vi måste ha klart för oss att detta är en exceptionell situation som kräver nya sätt att lösa nuvarande och framtida problem", skriver Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län, och menar att om vi inte tar oss råd nu och satsar rejält för att rädda kvar så många företag och jobb som möjligt så kommer den framtida kostnaden för Sverige och oss som bor här att vara betydligt mycket högre.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen och handeln i länet hårt drabbad av coronakrisen

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är de branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. I länet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. Anneli Rådesjö som driver restaurang i Karlskoga har på några månader tappat i stort sett alla sina bokningar och anser att det regeringen hittills lagt fram i stöd är lång ifrån tillräckligt. "Jag skulle önska att arbetsgivaravgiften togs bort helt och att korttidspermitteringen höjs till 100 procent för de som har behov av det", säger Anneli.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så kan kommuner lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes; 9300 företagsamma kvinnor!

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Örebroregionen fortsätter att öka om än i långsam takt. Regionen har dock fortfarande landets näst svagaste företagsamhet. Det visar Svenskt Näringslivs färska rapport Företagsamheten 2020 där just företagsamheten bland Sveriges invånare kartläggs.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Att få bjuda eller inte, det är frågan

KOMMENTAR För några år sedan drogs en kampanj i gång i Örebro Kommun. ”En i taget” gick i korthet ut på att den som köpte öl, vin eller något annat med alkohol i också var den som drack det inköpta. Att gå till baren, köpa dryck och bjuda hela sällskapet skulle inte längre vara möjligt eftersom tanken var att den som serverar också skulle veta vem som drack ölen eller vinet.