Roger Borén
Foto: Linda Bergström

Granne med Svensk Glasåtervinning i Hammar finns företaget Hasopor AB med Roger Borén i spetsen.

Hasopor bygger för framtiden

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP I Hammar utanför Askersund produceras sedan tio år tillbaka ett innovativt och hållbart lättfyllnadsmaterial för små och stora infrastruktur- och anläggningsprojekt.

Roger Borén

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren, säger Roger Borén. Men för att hålla den takt han önskar vill han gärna se större möjligheter till differentierad lönesättning.

Foto: Hasopor AB
Stefan Nordahl

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl.

Foto: Hasopor AB

- Vi har skapat en hållbar produkt och levererar egentligen till vår barn, säger Roger Borén, delägare och vd på företaget Hasopor AB. Produkten han pratar om är Hasopor Skumglas, ett fyllnadsmaterial tillverkad av återvunnet förpackningsglas.

- Råvaran för Skumglaset har vi bokstavligen i huset tack vare att vår fabrik ligger vägg i vägg med Svensk Glasåtervinning (SGÅ). Av SGÅ köper vi det glas de själva inte kan återvinna, som annars skulle hamna på deponi, och förädlar det till ett fyllnadsmaterial med hög bärighet och som har dränerande, isolerande och kapillärbrytande egenskaper, berättar Roger.

Tillverkningen av Skumglaset fungerar lite som på ett bageri. Glaskross mals till ett fint pulver, som blandas med jäsmedel. Degen värms i en ugn, och ut kommer en kaka av poröst glas. Efter avkylning bryts massan till mindre kakor av Skumglas.

IMG_6127
Foto: Linda Bergström

Här värms massan i en ugn, och kommer ut som en kaka av poröst glas.


IMG_6122
Foto: Linda Bergström

Färdigt skumglaset som nu skall fraktas vidare ut till byggen.

Skumglas har flera användningsområden, varav det främsta är som fyllnadsmaterial vid vägbyggen. Extra bra lämpar det sig där det finns geotekniska utmaningar och löser många problem för byggnationer på dåliga markförhållanden.

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl som är produktansvarig på Hasopor.

-Tack vare att Skumglaset väger en tiondel av traditionellt fyllnadsmaterial så kan vi effektivisera transporter och möjliggöra leverans av stora volymer till arbetsplatser. Väl på plats är Skumglaset också mer lätthanterligt än andra fyllnadsmaterial och kräver mindre arbetsinsats, vilket spar tid och pengar i projekten. Vi ser också att användning av Skumglas reducerar framtida sättningar och på så sätt minskar behovet av underhåll av t.ex. vägar och bankuppfyllnader. Men det vi så klart tycker är allra bäst är miljöfaktorn och den positiva responsen på vår produkt från entreprenörer och byggherrar, berättar Stefan.

Lär sig jobbet på jobbet

Hasopor är ett helsvenskt ägarlett företag som sedan starten 2008 stadigt växt och som under de senaste fyra åren satsat rejält i både utbyggnad av fabrik och ökning av antal anställda.

- Vi är nu ca 23 medarbetare och vi har produktion årets alla dagar och timmar, säger Roger Borén.

- Hos oss lär man sig jobbet på jobbet. Vi anställer många av bygdens unga, lär upp dom och hoppas att knyta dom till oss en längre tid. Jag hade gärna sett någon form av lärlingsanställning för att på så sätt kunna anställa fler till varje skift, men som det ser ut idag är ingångslönerna tyvärr för höga för att vi ska kunna växla upp personalstyrkan snabbare. Vi behöver kunna ha större differens i lönesättningen.

Stark tillväxt

Rogers vision är att fabriken i Hammar på sikt också ska vara Europas största producent av Skumglas och menar att bygg- och anläggningsbranschen bara börjat få upp ögonen för Skumglasets alla användningsområden.

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren. Mer mark med undermåliga förutsättningar exploateras idag än vad som gjorts tidigare. Trafikverket har nyligen godkänt Skumglas som materialval vid ny- och ombyggnation av järnväg, vilket ger oss potential att bli leverantör i många projekt för spårburen trafik, säger Roger.

Men för att ta steget för ytterligare expansion av fabriken ser Roger att vissa delar behöver förbättras.

- Tyvärr drabbas vi ofta av strömavbrott här i Hammar, vilket skapar kostsamma produktionsstopp och ibland också förstör värmeelement i vår torkanläggning. Det är avgörande för oss, och alla inom industrin, att vi har hög säkerheten i elnäten. Och ska vi investera i ytterligare ugnar till produktionen känns det viktigt att vi kan säkerställa bättre el-leverans än den vi har idag, menar Roger.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

It-samordnaren som blev skönhetsdrottning

ENTREPRENÖR.SE Lina Ivarsson ville bli kosmetolog, men det var inget riktigt jobb tyckte hennes pappa. Därför blev det it-branschen, men efter två förlorade jobb, vald hon ändå att följa sitt hjärta. Idag är skönhetsföretaget Palina en växande stjärna i branschen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

ENTREPRENÖRSKAP Under början av 80-talet byggdes många traditionella kiosker om runt om i landet. Hållet i väggen ersattes av en dörr och kioskerna blev små butiker. Här såg Jan Jansson en affärsidé och Butikskonsult föddes. Nu har bolaget i Kumla 65 medarbetare som servar främst dagligvaruhandeln och servicehandeln med butiksinredningar.
NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Hällefors på väg mot toppen!

FÖRETAGSKLIMAT Lekeberg tar ny topplacering och Hällefors klättrar återigen starkt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet 290 kommuner som presenterades under tisdagen. "Vi är starka när vi driver på förändring tillsammans för att göra det bättre för företagen", säger Gabriela Kloth, näringslivsstrateg i Hällefors.
NYHET Publicerad:

Lekeberg tar ny topplacering i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att ha legat på 202 plats för sex år sedan är nu kommunen den 14e bästa i landet efter att återigen tagit ett rejält kliv i rätt riktning. "Det känns förstås fantastiskt roligt och det är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker inom det stora området företagsklimat. Jag tycker att det visar att vi lyckats bygga ett lag som vill åt samma håll, ett lag med företagare, politiker och kommunens tjänstepersoner", säger Anna Andréasson, Utvecklings- och näringslivschefen i Lekebergs kommun .
NYHET Publicerad:

Snart vet vi vilken kommun som har det bästa företagsklimatet

KOMMENTAR Den stora rankingdagen närmar sig. Någon kommer att vara först och någon sist på den 290 kommuner långa listan. Många är nyfikna hur det går för den egna kommunen och om de insatser som gjorts för att förbättra företagsklimatet givit effekt.
NYHET Publicerad:

”Skivbranschens död är betydligt överdriven”

ENTREPRENÖRSKAP Naxos Sweden är verksamma i en bransch under ständig förändring. Skivbranschen såg helt annorlunda ut i början av 90-talet när bolaget startade, men vd Håkan Lagerqvist ser ljust på framtiden. "Det är stor framåtanda i vårt gäng och vi har hittat rätt kostym för oss."