Roger Borén
Foto: Linda Bergström

Granne med Svensk Glasåtervinning i Hammar finns företaget Hasopor AB med Roger Borén i spetsen.

Hasopor bygger för framtiden

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP I Hammar utanför Askersund produceras sedan tio år tillbaka ett innovativt och hållbart lättfyllnadsmaterial för små och stora infrastruktur- och anläggningsprojekt.

Roger Borén

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren, säger Roger Borén. Men för att hålla den takt han önskar vill han gärna se större möjligheter till differentierad lönesättning.

Foto: Hasopor AB
Stefan Nordahl

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl.

Foto: Hasopor AB

- Vi har skapat en hållbar produkt och levererar egentligen till vår barn, säger Roger Borén, delägare och vd på företaget Hasopor AB. Produkten han pratar om är Hasopor Skumglas, ett fyllnadsmaterial tillverkad av återvunnet förpackningsglas.

- Råvaran för Skumglaset har vi bokstavligen i huset tack vare att vår fabrik ligger vägg i vägg med Svensk Glasåtervinning (SGÅ). Av SGÅ köper vi det glas de själva inte kan återvinna, som annars skulle hamna på deponi, och förädlar det till ett fyllnadsmaterial med hög bärighet och som har dränerande, isolerande och kapillärbrytande egenskaper, berättar Roger.

Tillverkningen av Skumglaset fungerar lite som på ett bageri. Glaskross mals till ett fint pulver, som blandas med jäsmedel. Degen värms i en ugn, och ut kommer en kaka av poröst glas. Efter avkylning bryts massan till mindre kakor av Skumglas.

IMG_6127
Foto: Linda Bergström

Här värms massan i en ugn, och kommer ut som en kaka av poröst glas.


IMG_6122
Foto: Linda Bergström

Färdigt skumglaset som nu skall fraktas vidare ut till byggen.

Skumglas har flera användningsområden, varav det främsta är som fyllnadsmaterial vid vägbyggen. Extra bra lämpar det sig där det finns geotekniska utmaningar och löser många problem för byggnationer på dåliga markförhållanden.

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl som är produktansvarig på Hasopor.

-Tack vare att Skumglaset väger en tiondel av traditionellt fyllnadsmaterial så kan vi effektivisera transporter och möjliggöra leverans av stora volymer till arbetsplatser. Väl på plats är Skumglaset också mer lätthanterligt än andra fyllnadsmaterial och kräver mindre arbetsinsats, vilket spar tid och pengar i projekten. Vi ser också att användning av Skumglas reducerar framtida sättningar och på så sätt minskar behovet av underhåll av t.ex. vägar och bankuppfyllnader. Men det vi så klart tycker är allra bäst är miljöfaktorn och den positiva responsen på vår produkt från entreprenörer och byggherrar, berättar Stefan.

Lär sig jobbet på jobbet

Hasopor är ett helsvenskt ägarlett företag som sedan starten 2008 stadigt växt och som under de senaste fyra åren satsat rejält i både utbyggnad av fabrik och ökning av antal anställda.

- Vi är nu ca 23 medarbetare och vi har produktion årets alla dagar och timmar, säger Roger Borén.

- Hos oss lär man sig jobbet på jobbet. Vi anställer många av bygdens unga, lär upp dom och hoppas att knyta dom till oss en längre tid. Jag hade gärna sett någon form av lärlingsanställning för att på så sätt kunna anställa fler till varje skift, men som det ser ut idag är ingångslönerna tyvärr för höga för att vi ska kunna växla upp personalstyrkan snabbare. Vi behöver kunna ha större differens i lönesättningen.

Stark tillväxt

Rogers vision är att fabriken i Hammar på sikt också ska vara Europas största producent av Skumglas och menar att bygg- och anläggningsbranschen bara börjat få upp ögonen för Skumglasets alla användningsområden.

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren. Mer mark med undermåliga förutsättningar exploateras idag än vad som gjorts tidigare. Trafikverket har nyligen godkänt Skumglas som materialval vid ny- och ombyggnation av järnväg, vilket ger oss potential att bli leverantör i många projekt för spårburen trafik, säger Roger.

Men för att ta steget för ytterligare expansion av fabriken ser Roger att vissa delar behöver förbättras.

- Tyvärr drabbas vi ofta av strömavbrott här i Hammar, vilket skapar kostsamma produktionsstopp och ibland också förstör värmeelement i vår torkanläggning. Det är avgörande för oss, och alla inom industrin, att vi har hög säkerheten i elnäten. Och ska vi investera i ytterligare ugnar till produktionen känns det viktigt att vi kan säkerställa bättre el-leverans än den vi har idag, menar Roger.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare får erfarenhet hos McDonalds

SOMMARJOBB ”Besöksnäringen hos oss ökar med ungefär 20-30% under juni-augusti, och att anställa sommarjobbare är ett väldigt bra sätt för oss att klara av detta”, säger Patrik Forsman som driver tre McDonaldsrestauranger i Karlskoga, Brändåsen och Hedemora.
NYHET Publicerad:

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.
NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagare i Karlskoga och Degerfors har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I Karlskoga och Degerfors finns en del att ta tag i för de nya politiska styrena när det gäller de faktorer som den kommunala organisationen kan påverka.
NYHET Publicerad:

Askersund och Hallsberg på rätt spår

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i och i södra länsdelen är det både positiva och negativa nyheter. Mest positiv utveckling ser vi i Hallsberg där företagarna som besvarat enkäten är betydligt mer positiva i år jämfört med de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.
NYHET Publicerad:

Stärk de små företagens möjligheter till handel inom EU

EU-VALET Hallå där Lotta Olsson, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tre guld till Wilma och WarM BUCKET UF

UNG FÖRETAGSAMHET Grattis Wilma Martinsson, entreprenören bakom WarM BUCKET UF, som tog med sig hela tre guldmedaljer från SM i Ung Företagsamhet 2019. Så här dagen efter - hur känns det?
NYHET Publicerad:

Wilmas UF-succé tar henne till SM och vidare

UNG FÖRETAGSAMHET Eftersom Wilma Martinssons UF-företag gjort succé är det ingen tvekan för henne att driva Warm Bucket vidare när UF-tiden är över. I början av maj är det SM för UF och Wilma kommer att vara på plats. "Det känns skönt att jag trodde på mig själv, när inte alla andra gjorde det. Det tänker jag ta med mig", säger Wilma.
NYHET Publicerad:

”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?"

SJUKFRÅNVARO Företagaren och sotaren Peter Johansson bröt båda benen och har varit sjukskriven i 180 dagar. Nu får han inte längre någon sjukersättning från Försäkringskassan, utan uppmanas att söka nytt jobb. ”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?” frågar han.
NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.