Roger Borén
Foto: Linda Bergström

Granne med Svensk Glasåtervinning i Hammar finns företaget Hasopor AB med Roger Borén i spetsen.

Hasopor bygger för framtiden

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP I Hammar utanför Askersund produceras sedan tio år tillbaka ett innovativt och hållbart lättfyllnadsmaterial för små och stora infrastruktur- och anläggningsprojekt.

Roger Borén

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren, säger Roger Borén. Men för att hålla den takt han önskar vill han gärna se större möjligheter till differentierad lönesättning.

Foto: Hasopor AB
Stefan Nordahl

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl.

Foto: Hasopor AB

- Vi har skapat en hållbar produkt och levererar egentligen till vår barn, säger Roger Borén, delägare och vd på företaget Hasopor AB. Produkten han pratar om är Hasopor Skumglas, ett fyllnadsmaterial tillverkad av återvunnet förpackningsglas.

- Råvaran för Skumglaset har vi bokstavligen i huset tack vare att vår fabrik ligger vägg i vägg med Svensk Glasåtervinning (SGÅ). Av SGÅ köper vi det glas de själva inte kan återvinna, som annars skulle hamna på deponi, och förädlar det till ett fyllnadsmaterial med hög bärighet och som har dränerande, isolerande och kapillärbrytande egenskaper, berättar Roger.

Tillverkningen av Skumglaset fungerar lite som på ett bageri. Glaskross mals till ett fint pulver, som blandas med jäsmedel. Degen värms i en ugn, och ut kommer en kaka av poröst glas. Efter avkylning bryts massan till mindre kakor av Skumglas.

IMG_6127
Foto: Linda Bergström

Här värms massan i en ugn, och kommer ut som en kaka av poröst glas.


IMG_6122
Foto: Linda Bergström

Färdigt skumglaset som nu skall fraktas vidare ut till byggen.

Skumglas har flera användningsområden, varav det främsta är som fyllnadsmaterial vid vägbyggen. Extra bra lämpar det sig där det finns geotekniska utmaningar och löser många problem för byggnationer på dåliga markförhållanden.

- Skumglas har många fördelar redan innan det kommer i marken. Sen blir det bara bättre och bättre, säger Stefan Nordahl som är produktansvarig på Hasopor.

-Tack vare att Skumglaset väger en tiondel av traditionellt fyllnadsmaterial så kan vi effektivisera transporter och möjliggöra leverans av stora volymer till arbetsplatser. Väl på plats är Skumglaset också mer lätthanterligt än andra fyllnadsmaterial och kräver mindre arbetsinsats, vilket spar tid och pengar i projekten. Vi ser också att användning av Skumglas reducerar framtida sättningar och på så sätt minskar behovet av underhåll av t.ex. vägar och bankuppfyllnader. Men det vi så klart tycker är allra bäst är miljöfaktorn och den positiva responsen på vår produkt från entreprenörer och byggherrar, berättar Stefan.

Lär sig jobbet på jobbet

Hasopor är ett helsvenskt ägarlett företag som sedan starten 2008 stadigt växt och som under de senaste fyra åren satsat rejält i både utbyggnad av fabrik och ökning av antal anställda.

- Vi är nu ca 23 medarbetare och vi har produktion årets alla dagar och timmar, säger Roger Borén.

- Hos oss lär man sig jobbet på jobbet. Vi anställer många av bygdens unga, lär upp dom och hoppas att knyta dom till oss en längre tid. Jag hade gärna sett någon form av lärlingsanställning för att på så sätt kunna anställa fler till varje skift, men som det ser ut idag är ingångslönerna tyvärr för höga för att vi ska kunna växla upp personalstyrkan snabbare. Vi behöver kunna ha större differens i lönesättningen.

Stark tillväxt

Rogers vision är att fabriken i Hammar på sikt också ska vara Europas största producent av Skumglas och menar att bygg- och anläggningsbranschen bara börjat få upp ögonen för Skumglasets alla användningsområden.

- Jag ser en stark tillväxt de kommande 10 åren. Mer mark med undermåliga förutsättningar exploateras idag än vad som gjorts tidigare. Trafikverket har nyligen godkänt Skumglas som materialval vid ny- och ombyggnation av järnväg, vilket ger oss potential att bli leverantör i många projekt för spårburen trafik, säger Roger.

Men för att ta steget för ytterligare expansion av fabriken ser Roger att vissa delar behöver förbättras.

- Tyvärr drabbas vi ofta av strömavbrott här i Hammar, vilket skapar kostsamma produktionsstopp och ibland också förstör värmeelement i vår torkanläggning. Det är avgörande för oss, och alla inom industrin, att vi har hög säkerheten i elnäten. Och ska vi investera i ytterligare ugnar till produktionen känns det viktigt att vi kan säkerställa bättre el-leverans än den vi har idag, menar Roger.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Mitt bästa investeringstips

KOMMENTAR Svårigheten att hitta rätt kompentens finns i alla branscher och det är alla typer av kompetenser som är svåra att hitta. Det är i alla fall den signal jag får från många företagare. Svenskt Näringsliv gör regelbundet en omfattande rekryteringsenkät och enligt den tycks problemet öka.
NYHET Publicerad:

På dagen stod jag i talarstolen – på kvällen sålde jag gymkort

POLITIKER En mångsysslande företagare från Frövi sitter sedan några veckor i riksdagen. För Daniel Andersson har vägen inte varit spikrak trots att han började sitt yrkesliv på verkstadsgolvet. Genom åren har han även jobbat som lärarvikarie och nu tjänstledig från sitt jobb som fritidsledare på engelska skolan i Örebro, men en sak har varit med honom hela tiden - företaget.
NYHET Publicerad:

Regelverk ställer till det för nya entreprenörer

ENTREPRENÖRSKAP Nyföretagarcentrum hjälper personer som är i ett tidigt stadie i sitt företagande. En stor del av dem som får hjälp i Örebroregionen är födda utomlands och för många av dem ställer digitaliseringen – eller rättare sagt att de utestängs från digitaliseringen – till stora problem. I ett samhälle där allt mer blir digitalt är det ett stort handikapp att exempelvis inte kunna få ett bankkonto eller ett bank-id.
NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.
NYHET Publicerad:

Topp 50 målet för nya ledningen i Degerfors

FÖRETAGSKLIMAT Ett ytterligare lyft för det lokala företagsklimatet är ett mål för det nya styret i Degerfors. Kommunalråden Anna Nordqvist (M) och Johanna Svärd (S) är rörande överens om att målet måste vara att under den här mandatperioden medverka till att ge Degerfors en plats bland de 50 bästa av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.  
NYHET Publicerad:

Örebroregionen har landets näst lägsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Örebroregionen kan inte stoltsera med någon hög företagsamhet bland invånarna. Länet har rikets näst lägsta företagsamhet och två av kommunerna, Degerfors och Karlskoga är bland de tio kommuner med lägst företagsamhet i hela landet. Det visar Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.