Per och Sanni Schalander vid prisutdelningen
Foto: Privat

För Per och Sanni Schalander var det en bragd bara att gå till final, att vinna blev lite av en chock.

Unik och prisbelönad frukost på Wedevågs Herrgårds

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Per Schalander driver tillsammans med sin fru Sanni Schalander Wedevågs Herrgård utanför Lindesberg. Den gamla 1700-tals herrgården fungerade från början som ett sommarställe, men när Per och Sanni tog över den för 3 år sedan skapade de ett boende för övernattande gäster som uppskattar lugnet och läckra smakupplevelser.

God mat är minst sagt ett dragplåster till Wedevågs Herrgård och för ett par veckor sedan var Per och Sanni i Paris och tävlade i en gourmetfrukosttävling, som de vann i den internationella klassen.

Grattis till vinsten, vad gick tävlingen ut på?

– I Frankrike har de nationell frukostdag som firas med en tävling i gourmetfrukost. Till den tävlingen sökte vi och kvalade in. På Wedevågs Herrgård serverar vi dels en vanlig traditionell frukost, men även just en gourmetfrukost som innehåller mer detaljer med en lyxigare presentation än vad en vanlig frukost kanske har. Så den 19e juni åkte vi ner till Paris och dukade upp ett bord med porslin och råvaror från Bergslagen. Sedan stod vi framför en 12 manna-jury bestående av stjärnkockar, till exempel presidentens köksmästare och en 3-stjärning Michelinguide-kock, det var alltså ett par riktiga finsmakare som gick runt och bedömde allt ifrån innehåll till presentation och tanke bakom frukosten! Att vi vann var otroligt kul och lite av en chock. För oss var det en bragd bara att gå till final, berättar Per Schalander.   

Varför tror du att det gick så bra?

– Vår frukostkultur i Sverige skiljer sig nog ganska mycket från många andra länder på kontinenten. För svenskar är frukost det viktigaste målet på dagen och kan ofta liknas vid ett smörgåsbord, vilket är ovanligt i Frankrike till exempel. Sedan serverar vi också frukosten direkt på bordet, vilket gör att man slipper springa upp och hämta mat. Jag trodde inte att det var så märkvärdigt men juryn ansåg att det var romantiskt och unikt, så det gjorde nog att de fick upp ögonen för oss!

Vad innebär vinsten för Wedevågs herrgård?

– Det är en kick för de anställda och ett bevis på att vi gjort något rätt! Det är kul att se att våra frukostar uppskattas i Sverige såväl som av våra internationella gäster. Efter tävlingen fick vi faktiskt också med oss en fransk kock från Paris, han började i måndags och ska jobba med att ge en fransk touch på det svenska köket. 

Vad för utmaningar ser ni som relativt nystartat företag i en liten kommun?

– Att göra något av ingenting var en stor utmaning när vi startade upp. Jag kommer alltid att minnas de första gästerna som kom hit, det var en skräckblandad förtjusning! Vi kämpar än i dag med att folk ska komma till lilla Wedevåg. Till skillnad från ställen som ligger mitt i stan så får vi sällan drop-in gäster, därför måste det finnas en anledning för gästerna att komma hit. Vi jobbar inte heller med marknadsföring mer än genom sociala medier och djungeltrumma. Hela 30–40 % av de bokningar vi får kommer från gäster som har hört gott om oss via vänner och bekanta. Det i kombination med att vi ligger ganska nära riksväg 50 gör att vi får gäster från hela landet. Det har resulterat i det fina betyget 9.6 av 10 om man bakar ihop omdömen och recensioner från alla stora bedömningssajter.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, men det är inte alltid helt enkelt, utan det krävs höga prestationer för att leverera på gästernas förväntade nivåer. Man måste öka hela tiden, alltid utvecklas och förbättras.

Vilken fråga tycker du är viktigast för fler och växande företag?

– Att kommunen stöttar och engagerar sig i frågor om lokalt företagande. Jag har varit företagare sedan jag var 19 år och då jag varit i många kommuner ser jag tydliga skillnader i hur det är att vara företagare på olika ställen. Tyvärr är det ganska svårarbetat här, det är en stor utmaning att få kommunen att vara med på det man gör. Vi skapar arbetstillfällen, turism och näring i en ganska sömnig ort och möts av mer motgångar än hurra-rop. Det tycker jag är tråkigt och det dränerar mycket energi. Som tur är kan vi tanka energi genom den fina feedback vi får av våra gäster.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Mitt bästa investeringstips

KOMMENTAR Svårigheten att hitta rätt kompentens finns i alla branscher och det är alla typer av kompetenser som är svåra att hitta. Det är i alla fall den signal jag får från många företagare. Svenskt Näringsliv gör regelbundet en omfattande rekryteringsenkät och enligt den tycks problemet öka.
NYHET Publicerad:

På dagen stod jag i talarstolen – på kvällen sålde jag gymkort

POLITIKER En mångsysslande företagare från Frövi sitter sedan några veckor i riksdagen. För Daniel Andersson har vägen inte varit spikrak trots att han började sitt yrkesliv på verkstadsgolvet. Genom åren har han även jobbat som lärarvikarie och nu tjänstledig från sitt jobb som fritidsledare på engelska skolan i Örebro, men en sak har varit med honom hela tiden - företaget.
NYHET Publicerad:

Regelverk ställer till det för nya entreprenörer

ENTREPRENÖRSKAP Nyföretagarcentrum hjälper personer som är i ett tidigt stadie i sitt företagande. En stor del av dem som får hjälp i Örebroregionen är födda utomlands och för många av dem ställer digitaliseringen – eller rättare sagt att de utestängs från digitaliseringen – till stora problem. I ett samhälle där allt mer blir digitalt är det ett stort handikapp att exempelvis inte kunna få ett bankkonto eller ett bank-id.
NYHET Publicerad:

Persson: "Största klyftan mellan dem som har jobb och dem som inte har det"

FÖRETAGSKLIMAT Regelkrångel, kompetensförsörjning och intregration av nyanlända var tre ämnen som diskuterades flitigt när Fredrik Persson, ordförande, mötte medlemsföretagare i Örebro. "Det pratas mycket om klyftor i Sverige men den största klyftan är mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det", sa Fredrik Persson.
NYHET Publicerad:

Topp 50 målet för nya ledningen i Degerfors

FÖRETAGSKLIMAT Ett ytterligare lyft för det lokala företagsklimatet är ett mål för det nya styret i Degerfors. Kommunalråden Anna Nordqvist (M) och Johanna Svärd (S) är rörande överens om att målet måste vara att under den här mandatperioden medverka till att ge Degerfors en plats bland de 50 bästa av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking.  
NYHET Publicerad:

Örebroregionen har landets näst lägsta företagsamhet

FÖRETAGSAMHETEN Örebroregionen kan inte stoltsera med någon hög företagsamhet bland invånarna. Länet har rikets näst lägsta företagsamhet och två av kommunerna, Degerfors och Karlskoga är bland de tio kommuner med lägst företagsamhet i hela landet. Det visar Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Bucher Emhart Glass hittade kompetensen i Colombia

KOMPETENSFÖRSÖRJNING När orderingången ökade kraftigt och CNC-operatörer inte gick att hitta inom Sveriges gränser vände Bucher Emhart Glass blicken mot Colombia. I dag är tolv colombianer anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.