Per och Sanni Schalander vid prisutdelningen
Foto: Privat

För Per och Sanni Schalander var det en bragd bara att gå till final, att vinna blev lite av en chock.

Unik och prisbelönad frukost på Wedevågs Herrgårds

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Per Schalander driver tillsammans med sin fru Sanni Schalander Wedevågs Herrgård utanför Lindesberg. Den gamla 1700-tals herrgården fungerade från början som ett sommarställe, men när Per och Sanni tog över den för 3 år sedan skapade de ett boende för övernattande gäster som uppskattar lugnet och läckra smakupplevelser.

God mat är minst sagt ett dragplåster till Wedevågs Herrgård och för ett par veckor sedan var Per och Sanni i Paris och tävlade i en gourmetfrukosttävling, som de vann i den internationella klassen.

Grattis till vinsten, vad gick tävlingen ut på?

– I Frankrike har de nationell frukostdag som firas med en tävling i gourmetfrukost. Till den tävlingen sökte vi och kvalade in. På Wedevågs Herrgård serverar vi dels en vanlig traditionell frukost, men även just en gourmetfrukost som innehåller mer detaljer med en lyxigare presentation än vad en vanlig frukost kanske har. Så den 19e juni åkte vi ner till Paris och dukade upp ett bord med porslin och råvaror från Bergslagen. Sedan stod vi framför en 12 manna-jury bestående av stjärnkockar, till exempel presidentens köksmästare och en 3-stjärning Michelinguide-kock, det var alltså ett par riktiga finsmakare som gick runt och bedömde allt ifrån innehåll till presentation och tanke bakom frukosten! Att vi vann var otroligt kul och lite av en chock. För oss var det en bragd bara att gå till final, berättar Per Schalander.   

Varför tror du att det gick så bra?

– Vår frukostkultur i Sverige skiljer sig nog ganska mycket från många andra länder på kontinenten. För svenskar är frukost det viktigaste målet på dagen och kan ofta liknas vid ett smörgåsbord, vilket är ovanligt i Frankrike till exempel. Sedan serverar vi också frukosten direkt på bordet, vilket gör att man slipper springa upp och hämta mat. Jag trodde inte att det var så märkvärdigt men juryn ansåg att det var romantiskt och unikt, så det gjorde nog att de fick upp ögonen för oss!

Vad innebär vinsten för Wedevågs herrgård?

– Det är en kick för de anställda och ett bevis på att vi gjort något rätt! Det är kul att se att våra frukostar uppskattas i Sverige såväl som av våra internationella gäster. Efter tävlingen fick vi faktiskt också med oss en fransk kock från Paris, han började i måndags och ska jobba med att ge en fransk touch på det svenska köket. 

Vad för utmaningar ser ni som relativt nystartat företag i en liten kommun?

– Att göra något av ingenting var en stor utmaning när vi startade upp. Jag kommer alltid att minnas de första gästerna som kom hit, det var en skräckblandad förtjusning! Vi kämpar än i dag med att folk ska komma till lilla Wedevåg. Till skillnad från ställen som ligger mitt i stan så får vi sällan drop-in gäster, därför måste det finnas en anledning för gästerna att komma hit. Vi jobbar inte heller med marknadsföring mer än genom sociala medier och djungeltrumma. Hela 30–40 % av de bokningar vi får kommer från gäster som har hört gott om oss via vänner och bekanta. Det i kombination med att vi ligger ganska nära riksväg 50 gör att vi får gäster från hela landet. Det har resulterat i det fina betyget 9.6 av 10 om man bakar ihop omdömen och recensioner från alla stora bedömningssajter.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, men det är inte alltid helt enkelt, utan det krävs höga prestationer för att leverera på gästernas förväntade nivåer. Man måste öka hela tiden, alltid utvecklas och förbättras.

Vilken fråga tycker du är viktigast för fler och växande företag?

– Att kommunen stöttar och engagerar sig i frågor om lokalt företagande. Jag har varit företagare sedan jag var 19 år och då jag varit i många kommuner ser jag tydliga skillnader i hur det är att vara företagare på olika ställen. Tyvärr är det ganska svårarbetat här, det är en stor utmaning att få kommunen att vara med på det man gör. Vi skapar arbetstillfällen, turism och näring i en ganska sömnig ort och möts av mer motgångar än hurra-rop. Det tycker jag är tråkigt och det dränerar mycket energi. Som tur är kan vi tanka energi genom den fina feedback vi får av våra gäster.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare får erfarenhet hos McDonalds

SOMMARJOBB ”Besöksnäringen hos oss ökar med ungefär 20-30% under juni-augusti, och att anställa sommarjobbare är ett väldigt bra sätt för oss att klara av detta”, säger Patrik Forsman som driver tre McDonaldsrestauranger i Karlskoga, Brändåsen och Hedemora.
NYHET Publicerad:

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.
NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagare i Karlskoga och Degerfors har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I Karlskoga och Degerfors finns en del att ta tag i för de nya politiska styrena när det gäller de faktorer som den kommunala organisationen kan påverka.
NYHET Publicerad:

Askersund och Hallsberg på rätt spår

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i och i södra länsdelen är det både positiva och negativa nyheter. Mest positiv utveckling ser vi i Hallsberg där företagarna som besvarat enkäten är betydligt mer positiva i år jämfört med de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.
NYHET Publicerad:

Stärk de små företagens möjligheter till handel inom EU

EU-VALET Hallå där Lotta Olsson, som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Tre guld till Wilma och WarM BUCKET UF

UNG FÖRETAGSAMHET Grattis Wilma Martinsson, entreprenören bakom WarM BUCKET UF, som tog med sig hela tre guldmedaljer från SM i Ung Företagsamhet 2019. Så här dagen efter - hur känns det?
NYHET Publicerad:

Wilmas UF-succé tar henne till SM och vidare

UNG FÖRETAGSAMHET Eftersom Wilma Martinssons UF-företag gjort succé är det ingen tvekan för henne att driva Warm Bucket vidare när UF-tiden är över. I början av maj är det SM för UF och Wilma kommer att vara på plats. "Det känns skönt att jag trodde på mig själv, när inte alla andra gjorde det. Det tänker jag ta med mig", säger Wilma.
NYHET Publicerad:

”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?"

SJUKFRÅNVARO Företagaren och sotaren Peter Johansson bröt båda benen och har varit sjukskriven i 180 dagar. Nu får han inte längre någon sjukersättning från Försäkringskassan, utan uppmanas att söka nytt jobb. ”Ska mina sju anställda bli utan jobb för att jag rehabiliteras?” frågar han.
NYHET Publicerad:

Positivare än tidigare men det finns många orosmoln

KONJUNKTUR Produktivitetsutvecklingen fortsätter att vika nedåt och tillväxten bromsar in men läget är inte alls så allvarligt som Svenskt Näringsliv förutspådde i höstas. Det är en tillbakagång men inte så dramatiskt. Däremot finns en hel del risker att ta hänsyn till, säger Göran Grahn, en av rapportförfattarna till Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos vid en presentation på Bandi i Kumla.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.