NYHET4 juli 2018

Unik och prisbelönad frukost på Wedevågs Herrgårds

Per Schalander driver tillsammans med sin fru Sanni Schalander Wedevågs Herrgård utanför Lindesberg. Den gamla 1700-tals herrgården fungerade från början som ett sommarställe, men när Per och Sanni tog över den för 3 år sedan skapade de ett boende för övernattande gäster som uppskattar lugnet och läckra smakupplevelser.

För Per och Sanni Schalander var det en bragd bara att gå till final, att vinna blev lite av en chock.Foto: Privat

God mat är minst sagt ett dragplåster till Wedevågs Herrgård och för ett par veckor sedan var Per och Sanni i Paris och tävlade i en gourmetfrukosttävling, som de vann i den internationella klassen.
Grattis till vinsten, vad gick tävlingen ut p
å?

– I Frankrike har de nationell frukostdag som firas med en tävling i gourmetfrukost. Till den tävlingen sökte vi och kvalade in. På Wedevågs Herrgård serverar vi dels en vanlig traditionell frukost, men även just en gourmetfrukost som innehåller mer detaljer med en lyxigare presentation än vad en vanlig frukost kanske har. Så den 19e juni åkte vi ner till Paris och dukade upp ett bord med porslin och råvaror från Bergslagen. Sedan stod vi framför en 12 manna-jury bestående av stjärnkockar, till exempel presidentens köksmästare och en 3-stjärning Michelinguide-kock, det var alltså ett par riktiga finsmakare som gick runt och bedömde allt ifrån innehåll till presentation och tanke bakom frukosten! Att vi vann var otroligt kul och lite av en chock. För oss var det en bragd bara att gå till final, berättar Per Schalander.

Varför tror du att det gick så bra?

– Vår frukostkultur i Sverige skiljer sig nog ganska mycket från många andra länder på kontinenten. För svenskar är frukost det viktigaste målet på dagen och kan ofta liknas vid ett smörgåsbord, vilket är ovanligt i Frankrike till exempel. Sedan serverar vi också frukosten direkt på bordet, vilket gör att man slipper springa upp och hämta mat. Jag trodde inte att det var så märkvärdigt men juryn ansåg att det var romantiskt och unikt, så det gjorde nog att de fick upp ögonen för oss!

Vad innebär vinsten för Wedevågs herrgård?

– Det är en kick för de anställda och ett bevis på att vi gjort något rätt! Det är kul att se att våra frukostar uppskattas i Sverige såväl som av våra internationella gäster. Efter tävlingen fick vi faktiskt också med oss en fransk kock från Paris, han började i måndags och ska jobba med att ge en fransk touch på det svenska köket.

Vad för utmaningar ser ni som relativt nystartat företag i en liten kommun?

– Att göra något av ingenting var en stor utmaning när vi startade upp. Jag kommer alltid att minnas de första gästerna som kom hit, det var en skräckblandad förtjusning! Vi kämpar än i dag med att folk ska komma till lilla Wedevåg. Till skillnad från ställen som ligger mitt i stan så får vi sällan drop-in gäster, därför måste det finnas en anledning för gästerna att komma hit. Vi jobbar inte heller med marknadsföring mer än genom sociala medier och djungeltrumma. Hela 30–40 % av de bokningar vi får kommer från gäster som har hört gott om oss via vänner och bekanta. Det i kombination med att vi ligger ganska nära riksväg 50 gör att vi får gäster från hela landet. Det har resulterat i det fina betyget 9.6 av 10 om man bakar ihop omdömen och recensioner från alla stora bedömningssajter.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, men det är inte alltid helt enkelt, utan det krävs höga prestationer för att leverera på gästernas förväntade nivåer. Man måste öka hela tiden, alltid utvecklas och förbättras.

Vilken fråga tycker du är viktigast för fler och växande företag?

– Att kommunen stöttar och engagerar sig i frågor om lokalt företagande. Jag har varit företagare sedan jag var 19 år och då jag varit i många kommuner ser jag tydliga skillnader i hur det är att vara företagare på olika ställen. Tyvärr är det ganska svårarbetat här, det är en stor utmaning att få kommunen att vara med på det man gör. Vi skapar arbetstillfällen, turism och näring i en ganska sömnig ort och möts av mer motgångar än hurra-rop. Det tycker jag är tråkigt och det dränerar mycket energi. Som tur är kan vi tanka energi genom den fina feedback vi får av våra gäster.

Entreprenörskap
Skriven avEmelie Hägerström
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist