Per och Sanni Schalander vid prisutdelningen
Foto: Privat

För Per och Sanni Schalander var det en bragd bara att gå till final, att vinna blev lite av en chock.

Unik och prisbelönad frukost på Wedevågs Herrgårds

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Per Schalander driver tillsammans med sin fru Sanni Schalander Wedevågs Herrgård utanför Lindesberg. Den gamla 1700-tals herrgården fungerade från början som ett sommarställe, men när Per och Sanni tog över den för 3 år sedan skapade de ett boende för övernattande gäster som uppskattar lugnet och läckra smakupplevelser.

God mat är minst sagt ett dragplåster till Wedevågs Herrgård och för ett par veckor sedan var Per och Sanni i Paris och tävlade i en gourmetfrukosttävling, som de vann i den internationella klassen.

Grattis till vinsten, vad gick tävlingen ut på?

– I Frankrike har de nationell frukostdag som firas med en tävling i gourmetfrukost. Till den tävlingen sökte vi och kvalade in. På Wedevågs Herrgård serverar vi dels en vanlig traditionell frukost, men även just en gourmetfrukost som innehåller mer detaljer med en lyxigare presentation än vad en vanlig frukost kanske har. Så den 19e juni åkte vi ner till Paris och dukade upp ett bord med porslin och råvaror från Bergslagen. Sedan stod vi framför en 12 manna-jury bestående av stjärnkockar, till exempel presidentens köksmästare och en 3-stjärning Michelinguide-kock, det var alltså ett par riktiga finsmakare som gick runt och bedömde allt ifrån innehåll till presentation och tanke bakom frukosten! Att vi vann var otroligt kul och lite av en chock. För oss var det en bragd bara att gå till final, berättar Per Schalander.   

Varför tror du att det gick så bra?

– Vår frukostkultur i Sverige skiljer sig nog ganska mycket från många andra länder på kontinenten. För svenskar är frukost det viktigaste målet på dagen och kan ofta liknas vid ett smörgåsbord, vilket är ovanligt i Frankrike till exempel. Sedan serverar vi också frukosten direkt på bordet, vilket gör att man slipper springa upp och hämta mat. Jag trodde inte att det var så märkvärdigt men juryn ansåg att det var romantiskt och unikt, så det gjorde nog att de fick upp ögonen för oss!

Vad innebär vinsten för Wedevågs herrgård?

– Det är en kick för de anställda och ett bevis på att vi gjort något rätt! Det är kul att se att våra frukostar uppskattas i Sverige såväl som av våra internationella gäster. Efter tävlingen fick vi faktiskt också med oss en fransk kock från Paris, han började i måndags och ska jobba med att ge en fransk touch på det svenska köket. 

Vad för utmaningar ser ni som relativt nystartat företag i en liten kommun?

– Att göra något av ingenting var en stor utmaning när vi startade upp. Jag kommer alltid att minnas de första gästerna som kom hit, det var en skräckblandad förtjusning! Vi kämpar än i dag med att folk ska komma till lilla Wedevåg. Till skillnad från ställen som ligger mitt i stan så får vi sällan drop-in gäster, därför måste det finnas en anledning för gästerna att komma hit. Vi jobbar inte heller med marknadsföring mer än genom sociala medier och djungeltrumma. Hela 30–40 % av de bokningar vi får kommer från gäster som har hört gott om oss via vänner och bekanta. Det i kombination med att vi ligger ganska nära riksväg 50 gör att vi får gäster från hela landet. Det har resulterat i det fina betyget 9.6 av 10 om man bakar ihop omdömen och recensioner från alla stora bedömningssajter.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, men det är inte alltid helt enkelt, utan det krävs höga prestationer för att leverera på gästernas förväntade nivåer. Man måste öka hela tiden, alltid utvecklas och förbättras.

Vilken fråga tycker du är viktigast för fler och växande företag?

– Att kommunen stöttar och engagerar sig i frågor om lokalt företagande. Jag har varit företagare sedan jag var 19 år och då jag varit i många kommuner ser jag tydliga skillnader i hur det är att vara företagare på olika ställen. Tyvärr är det ganska svårarbetat här, det är en stor utmaning att få kommunen att vara med på det man gör. Vi skapar arbetstillfällen, turism och näring i en ganska sömnig ort och möts av mer motgångar än hurra-rop. Det tycker jag är tråkigt och det dränerar mycket energi. Som tur är kan vi tanka energi genom den fina feedback vi får av våra gäster.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Nu ska jag träffa så många näringslivsrepresentanter som möjligt"

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Karlskoga kommun är Tony Ring (m) ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur han ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

PowerUp får tjejer att söka sig in i mansdominerade branscher

UTBILDNING Tullängsgymnasiets ungdomsinformatör Sarah Wahlund hade ett mål, att samla skolans tjejer och kvinnlig personal under en kväll fylld av inspiration. Ett projekt som tidigare år har genomförts, men som i år hade starkt fokus på kvinnligt ledarskap och att främja kvinnliga initiativ i organisationer. Projektet heter PowerUp, med syfte att skapa en gemenskap och stärka varandra på skolan.
NYHET Publicerad:

Vi som kommun måste lyssna

NY PÅ JOBBET Nu har våra folkvalda kommunpolitiker tagit plast på sina, ibland nya, positioner och är redo att ta sig an den kommande fyra åren. I Askersunds kommun är Caroline Dieker (m), ny ordförande för kommunstyrelsen och vi vill så klar veta hur hon ser på näringslivfrågorna i kommunen.
NYHET Publicerad:

CSR-konsulten hjälper företag att arbeta mer hållbart

UTBILDNING Att företag och samhället verkar hållbart och hittar strategier för att den hållbara utvecklingen går framåt är oerhört viktigt, men också komplext. Detta är något som Thoren Buisness school med bland annat Per Varga och David Karlström i spetsen arbetar kreativt och värdeskapande med. De såg komplexiteten som en möjlighet för dem att samverka mellan olika kurser på gymnasiet. Resultatet blev projektet CSR-konsulten.
NYHET Publicerad:

Att identifiera problem och ta tag i dem

KOMMENTAR Nyligen var jag med på ett möte om företagsklimatet i Laxå. I all enkelhet träffades ett dussintal personer runt ett bord för att prata om förutsättningarna för företagande. Mötet, eller egentligen mötena då det möte jag var på bara var ett i en lång rad, tillkom på initiativ av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.
NYHET Publicerad:

Hållbarhetsentreprenörer vinnare av Årets Affärsplan

"Det känns fantastiskt att få ett erkännande och att folk tror och bryr sig om det vi gör, vi gör skillnad för havet", säger Dennis Koss som tillsammans med Lukas Jhulher driver UF-företaget CleanSea UF och som tilldelats utmärkelsen Årets Affärsplan.
NYHET Publicerad:

Import från Kina ger export till Europa

EXPORT I 20 års tid har Örebroföretaget Lagermetall haft framgångsrikt samarbete med affärspartners i Kina. Vd Christer Hellström har med åren lärt sig vad som är ett vinnande koncept: "Det handlar om att alltid skapa goda relationer. Du måste ha respekt och vara lyhörd."
NYHET Publicerad:

Tillväxten saktar in

KONJUNKTUR Högkonjunkturen som Sverige befunnit sig i sedan 2016 har enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturprognos på väg in sluttampen. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Lär av dem som lyckats skapa ett bra företagsklimat

KOMMENTAR Under året har jag varit med i många diskussioner om företagsklimatet runt om i regionen. Det är glädjande att allt fler är intresserade av att vara med i den resa mot ett bättre företagsklimat som pågår på många håll.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

It-samordnaren som blev skönhetsdrottning

ENTREPRENÖR.SE Lina Ivarsson ville bli kosmetolog, men det var inget riktigt jobb tyckte hennes pappa. Därför blev det it-branschen, men efter två förlorade jobb, vald hon ändå att följa sitt hjärta. Idag är skönhetsföretaget Palina en växande stjärna i branschen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

ENTREPRENÖRSKAP Under början av 80-talet byggdes många traditionella kiosker om runt om i landet. Hållet i väggen ersattes av en dörr och kioskerna blev små butiker. Här såg Jan Jansson en affärsidé och Butikskonsult föddes. Nu har bolaget i Kumla 65 medarbetare som servar främst dagligvaruhandeln och servicehandeln med butiksinredningar.
NYHET Publicerad:

Full fart på tillväxtföretaget Telliq

ENTREPRENÖRSKAP Arboga- och Örebrobaserade Telliq har växt snabbt senaste åren och tillväxtresan fortsätter. Nu gäller det för företaget att hitta fler nyfikna medarbetare för sin fortsatta utveckling över hela världen. "Det är världens drag här med puls hela tiden", säger Jörgen Vegraeus, marknadschef.
NYHET Publicerad:

Hällefors på väg mot toppen!

FÖRETAGSKLIMAT Lekeberg tar ny topplacering och Hällefors klättrar återigen starkt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landet 290 kommuner som presenterades under tisdagen. "Vi är starka när vi driver på förändring tillsammans för att göra det bättre för företagen", säger Gabriela Kloth, näringslivsstrateg i Hällefors.
NYHET Publicerad:

Lekeberg tar ny topplacering i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att ha legat på 202 plats för sex år sedan är nu kommunen den 14e bästa i landet efter att återigen tagit ett rejält kliv i rätt riktning. "Det känns förstås fantastiskt roligt och det är ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker inom det stora området företagsklimat. Jag tycker att det visar att vi lyckats bygga ett lag som vill åt samma håll, ett lag med företagare, politiker och kommunens tjänstepersoner", säger Anna Andréasson, Utvecklings- och näringslivschefen i Lekebergs kommun .
NYHET Publicerad:

Snart vet vi vilken kommun som har det bästa företagsklimatet

KOMMENTAR Den stora rankingdagen närmar sig. Någon kommer att vara först och någon sist på den 290 kommuner långa listan. Många är nyfikna hur det går för den egna kommunen och om de insatser som gjorts för att förbättra företagsklimatet givit effekt.
NYHET Publicerad:

”Skivbranschens död är betydligt överdriven”

ENTREPRENÖRSKAP Naxos Sweden är verksamma i en bransch under ständig förändring. Skivbranschen såg helt annorlunda ut i början av 90-talet när bolaget startade, men vd Håkan Lagerqvist ser ljust på framtiden. "Det är stor framåtanda i vårt gäng och vi har hittat rätt kostym för oss."