Vadstena lyfter 108 placeringar i rankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vadstena gör ett fenomenalt lyft i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet – från plats 192 bland landets 290 kommuner förra året till plats 84 nu. Det är alltså en förbättring med 108 placeringar.

Peter Karlsson

"Långsiktighet och dialog är A och O i arbetet med företagsklimatet", säger Peter Karlsson.

Foto: Sören Karlsson
Jessica Hallros

"Kommunens roll är att tillhandahålla bästa möjliga villkor för företagen", betonar Jessica Hallros.

Foto: Sören Karlsson

– Enkätsvaren i Svenskt Näringslivs undersökning i våras blev en tydlig indikation på att vi är på rätt väg. Rankingresultatet ger oss en mycket välkommen bekräftelse på det, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Han beskriver företagandet som en pulsåder i kommunen.

– Företagen skapar tillväxt och arbetstillfällen. Det blir attraktivt att arbeta och bo här och även att komma hit som besökare. Företagen genererar skatteintäkter som i sin tur möjliggör bra skolor, bra vård och annan kommunal service.

Peter Karlsson menar att det kommunala bolaget Vadstena Turism & Näringsliv AB blivit ett effektivt sätt att kraftsamla resurserna.

Långsiktighet och dialog

– Bolagets vd Jessica Hallros gör tillsammans med sina medarbetare ett fantastiskt jobb och har på kort tid nått många mål. Långsiktighet är A och O i hela detta arbete, men det får inte göra oss rädda för att förändra och prova nya vägar. En ständig dialog med medborgare och med företag är en nödvändig komponent, poängterar han.

Sedan årsskiftet styrs Vadstena av M, S och MP. För att fördjupa dialogen med näringslivet inledde man redan efter någon månad en företagsturné, en turné som kommer att rulla vidare utan slut. Här deltar Peter Karlsson, kommunalrådet Anders Hedeborg (S), kommundirektören Madeleine Andersson och Jessica Hallros från Vadstena Turism & Näringsliv.

Lyssnar och lär

– Vi lyssnar och lär. Ibland kan det finnas irritationsmoment som ingen av oss haft en aning om. I vissa fall stöter vi på problem som kan lösas på direkten. Vi har hunnit besöka många stora och små företag. Det är viktigt att inte glömma bort de mindre företagen som betyder mycket för att få ett fungerande lokalsamhälle. Kan de växa och utvecklas är det extra roligt, påpekar Peter Karlsson.

Ett bekymmer är kompetensförsörjningen, något som Vadstena delar med många andra kommuner i Sverige. Peter Karlsson nämner också de ökande kostnaderna för den kommunala verksamheten.

– Genom ett utökat samarbete med andra kommuner kan fler dela på kostnaderna. Vi jobbar brett för att hitta många samarbetsområden.

Enkelt att pendla

Peter Karlsson påminner om att det nu för tiden går ganska enkelt att pendla inom Östergötland, något som är till fördel för alla parter.

– Det tar bara 58 minuter med bussen mellan Vadstena och Linköping och det är 30 förbindelser i vardera riktningen varje dygn.

Han tycker att det finns en positiv attityd bland många av kommunens invånare.

– Och det är en attityd som verkar smitta av sig. Det känns fantastiskt bra, framhåller Peter Karlsson.

Också företagare

Han är inte enbart kommunstyrelsens ordförande. Han är också företagare. På Valla Skattegård en knapp mil från själva tätorten driver han Valla Morötter AB.

– Jag representerar den sjätte generationen här på gården. Våra barn blir alltså den sjunde generationen, konstaterar Peter Karlsson.

På en areal på 25 hektar blir det en skörd på så där 1 500 ton morötter per år. Därutöver odlar man krondill på fem hektar av denna mycket bördiga jord som en gång varit sjöbotten.

– Jag vet hur verkligheten ser ut för en företagare, säger Peter Karlsson.

 Jessica Hallros är vd för det kommunala bolaget Vadstena Turism & Näringsliv AB och har också titeln turist- och näringslivschef. Hon anställdes en kort tid efter att detta bolag bildades för ungefär två år sedan.

Ett stort steg

– Tillkomsten av Vadstena Turism & Näringsliv AB var ett stort steg från kommunens sida för att visa att man verkligen prioriterar näringslivsfrågorna, säger Jessica Hallros.

Hon menar att denna satsning i kombination med att det skett byten på ett antal viktiga poster i kommunen lett till en nytändning som nu ger tydligt genomslag i Svenskt Näringslivs ranking. 

– Idag finns en bred samsyn och det är lätt att få gensvar för frågor som rör näringslivet. Många ser Vadstenas möjligheter, förklarar Jessica Hallros.

Näringslivet i Vadstena kommun är diversifierat. Här finns stora och små industriföretag, många tjänsteföretag, en tung besöksnäring och åtskilliga företag inom de gröna näringarna.

– Värt att notera är att nyföretagandet ligger på en hög nivå. Man är inte rädd för att starta företag. Det är ett tecken på ett gott företagsklimat, understryker Jessica Hallros.

Nära samverkan

Hon betonar att det krävs en nära samverkan mellan näringslivet och kommunen.

– Vi ligger fortfarande bara i startgroparna. Dialogen måste stärkas. Att det går bra för många företag är förstås deras egen förtjänst. Kommunens roll är att tillhandahålla bästa möjliga villkor, säger Jessica Hallros.

Vadstena förbereder sig för att expandera och öka invånarantalet. För närvarande bor det cirka 7 500 personer i kommunen, en siffra som i stort sett varit oförändrad i ett par decennier. 

– På fyra år ska 400 bostäder byggas. Vi har beredskap med mark och lokaler för företagsetableringar. Här kan du bo och verka i en historisk men samtidigt levande miljö. Vadstena har nära till vatten och vackra naturområden. Det är en region med kraftig tillväxt. Mycket talar för Vadstena, betonar Jessica Hallros.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL redo för omställningsvåg

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Mats Sandström, TSL Trygghetsfonden region Öst.
NYHET Publicerad:

Matlådor får Östgöta Kök att klara coronakrisen

CORONAKRISEN "Det handlar om att kämpa sig igenom coronakrisen. Något annat alternativ finns inte. Vi tänker inte lägga oss ner och dö", säger Thomas Hallgren, som tillsammans med Karin Elebring äger och driver Östgöta Kök.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Regionala åtgärder för att dämpa fallet

CORONA Situationen för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. I Östergötland vittnar fler företag om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det gäller inte minst för företag i besöks- och transportnäringarna. Regeringen har lagt fram ett nationellt åtgärdsprogram men det finns också åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan vidta för att mildra konsekvenserna för företagen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

LRF: Länsstyrelsen måste ha en mer pragmatisk regeltillämpning

REGELKRÅNGEL Långa beslutstider, egna agendor och myndighetsaktivism – det är upplevelser företagare i länet har i sina kontakter med länsstyrelsen, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. Peter Borring som är ordförande för LRF i Östergötland håller med: "Vi på LRF har längre tryckt på att det inte är utökat bidrag och stöd som är vägen framåt utan det är en mer pragmatisk regeltillämpning som efterfrågas. En bättre risk-nytta-värdering ur ett tillväxtperspektiv skulle gynna Östergötland".
NYHET Publicerad:

Östergötland har lägst andel unga nyföretagare i Sverige

FÖRETAGSAMHETEN Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag ökar eller minskar. Statistiken sätts i relation till populationen, för att ta hänsyn till befolkningsförändringar från år till år.
NYHET Publicerad:

Jimmy Andersson Årets UF-lärare i Östergötland 2020

UNG FÖRETAGSAMHET För andra året i rad kommer Årets UF-lärare i Östergötland från Motala. Jimmy Andersson på Carlsund utbildningscentrum är bäst i länet 2020. Nu har han även chans att bli bäst i hela Sverige. "Det känns givetvis bra", säger Jimmy Andersson.
NYHET Publicerad:

Var ärliga om den allmänna löneavgiften

KOMMENTAR Den allmänna löneavgiften utgör mer än en tredjedel av den totala arbetsgivaravgiften. Den måste betraktas som den skatt den faktiskt är. I en tid när ungdomsarbetslösheten är hög och många nyanlända står utanför arbetsmarknaden måste företagens möjligheter att anställa förbättras. Arbetsmarknaden behöver fungera smidigare med bland annat bättre matchning, ändrade konfliktregler och mer flexibel lönesättning
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Simon gör en termin på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Simon Torstensson är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Östergötland. Simon läser andra terminen på Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och utöver att studera politik och ekonomi gillar Simon att träna och att laga mat.
NYHET Publicerad:

E.ON städar – satsar allt på hållbarhet

HÅLLBAR TILLVÄXT Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, har extra fokus på hållbarhet under sina företagsbesök runt om i landet. Det kunde knappast ha varit ett mer passande ämne då han i tisdags besökte Norrköping och E.ON. Energigiganten satsar kraftfullt på att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi redan 2025.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Nytt trepartsavtal ska lyfta fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet

UTBILDNING För att kvalitetssäkra utbildningen på transport- och fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet har skolan ingått i trepartsavtal med Volvo och Tage Rejmes Bil i Norrköping AB. Avtalet innebär att eleverna får stor praktisk kunskap och möjlighet att arbeta med den senaste tekniken inom branschen.
NYHET Publicerad:

EU-kommissionen måste prioritera företagen för att nå klimatmålen

DEBATT Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen tillträder den 1 december. Von der Leyens målsättning är att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent och lägger därför mycket kraft vid sitt initiativ ”en europeisk grön giv”. Här är det viktigt att det bästa inte blir det godas fiende och att kommissionen i sina ambitioner samtidigt inte skadar de europeiska företagens konkurrenskraft. Klimatet är en global fråga som kräver globala lösningar. EU kan självklart gå före i klimatarbetet på många sätt, men inte genom att påföra betydligt hårdare krav på det europeiska näringslivet än vad konkurrentländer har. Det skriver Sofia Sjöström och Anders Edholm, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Hallå där Ebba

SKOLNÄTVERK Vi hälsar Ebba Algvere välkommen som studentmedarbetare. Ebba studerar vid Linköpings universitet och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Östergötland. "Jag ser att min roll som skolnätverksansvarig som en möjlighet att hjälpa elever att göra medvetna val om sin framtid", säger Ebba.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.